Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nyílt tér

Hozzászólás a HVG összeállításához

Túl sok C-vitamin?

Az alább olvasható hozzászólás a HVG vitaminokról szóló legutóbbi átfogó összeállítása kapcsán született. Szerzője elsősorban azt kifogásolja, hogy a HVG egyetértőleg idézi az alábbi kijelentést: „a C-vitamin tabletta rendszeres szedése puszta pénzkidobás”.

(Az alábbi írást a HVG szerkesztősége válasz nélkül hagyta, és – egyelőre? – nem közölte.)

Munkámból adódóan és a 2004 óta több kiadásban megjelent Vitamin ABC – Gyógyítás táplálékkiegészítőkkel című könyv szerzőjeként nem hagyhatom szó nélkül a Vitaminbomba (HVG, 2007. szeptember 22.) című összeállításukat. Bár egyetértek azzal, hogy a természetes eredetű vitaminok bevitele mellett tették le a voksukat – jómagam a legjobb forrásnak a virágport és a méhpempőt tartom –, úgy gondolom, hogy a „Hiedelmek és tévedések a vitaminokról” alcím alatt Önöknek is sikerült szaporítani ezek számát.

Az egyik példa erre – maradjunk most csak ennél – az a külön is kiemelt megállapításuk, hogy „a C-vitamin tabletta rendszeres szedése puszta pénzkidobás”. Először is azért, mert senki sem tudja pontosan, hogy szervezetünknek mennyi C-vitaminra van szüksége. A Magyarországon hivatalosan ajánlott napi 90 mg nevetségesen kicsi mennyiség, hiszen nem veszi figyelembe a környezeti mérgek, elsősorban a cigarettafüst és a kipufogógázok C-vitamin-pusztító hatását. Nem véletlen, hogy a nemzetközi táplálkozástudományban az igencsak konzervatív elvek alapján megállapított ajánlott napi adag (RDA) fogalmát mindinkább felváltja az optimális napi bevitel (ODA) alkalmazása. Bár a C-vitamin valóban szükséges mennyiségét illetően sincs nemzetközi konszenzus – és mint a cikkükben idézett OÉTI-illetékes is megállapította, az adagnak nagyrészt személyre szabottnak kell lennie –, a legtöbb szakember szerint valójában napi 500-1000 mg a szervezet által jól hasznosítható és a veseműködést sem terhelő mennyiség.

Az Önök cikkében említett nemzetközi vizsgálat csupán az aszkorbinsav influenzára gyakorolt hatását elemezte, és ennek alapján kérdőjelezte meg a magasabb C-vitamin-adag bevitelének szükségességét. Mivel azonban tudjuk, hogy a C-vitamin számos élettani folyamatban tölt be kulcsszerepet – sokféle enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtépítésben, részt vesz a csont-, a kollagén- és a porcképzésben, a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében, más vitaminokkal együtt hozzájárul a vörösvértestképzéshez stb. –, aligha nevezhetjük pénzkidobásnak a C-vitamin szedését egészségmegőrzés és betegségmegelőzés céljából.

Félrevezető lehet a napi ajánlott bevitel több százszorosának veszélyeivel riogatni az embereket, amikor néhány vitamin-fan kivételével ennyit senki sem fogyaszt, sőt éppen az Önök összeállításából derül ki, hogy a népesség átlagát tekintve a napi bevitel még a napi 90 mg-os hivatalos értéket sem éri el. Ugyanakkor aligha találnak olyan embert, aki pusztán zöldség- és gyümölcsfogyasztással magához tudna venni elegendő C-vitamint.

Igen hasznos összeállításuk sajnos egyáltalán nem tér ki a zöldség- és gyümölcsfélékben található nehézfémszennyezés és más környezeti mérgek (pl. PCB) elemzésére. Pedig ennek is érdemes lenne utánajárni. Talán majd egy másik alkalommal erre is sor kerül.

Kürti Gábor
természetgyógyász, a Natúrsziget portál főszerkesztője

További információhoz l. a Vitaminkeresőnket!

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#4 illike 2008-02-20 19:31:55
 
Az arcüreggyulladásom semmivel nemvolt gyógyitható, csakis a nagy mennyiségű (5-6 ezer mg)c-vitaminnal.El kellett dönteni:gyógyszerek-hatás nélkül, vagy c-vitaminok hatásosan!Azóta is ez tart talpon!Sajnos ezt is meg kell szokni, akár a levegőt!
#3 illike 2008-02-20 19:28:33
 
Aki feltalálta a c-vitamint,és ezért nobel díjat kapott,vajon mennyi c-vit.fogyasztott ?Ezt senki nem akarja megtudni?Pedig meg van rá a válasz!!8-10 ezer mg.-ot.Csak tudott valamit?
#2 tamas55 2007-10-14 18:34:25
 
Kürti Gábor szerint a C-vitamin valóban szükséges mennyiségét illetően sincs nemzetközi konszenzus, nem tudjuk mennyi az idealis mennyiseg belole.

Igy milyen alapon lehet barmifele ajanlast tenni, hogy mennyit erdemes belole fogyasztani?

Olyan vizsgalat van, hogy az inflenza eseten nem segit a magasabb C-vitamin-adag. Van-e olyan vizsgalat, mely szerint valami mas esetben segit? Mi ez a mas eset, ha van ilyen, es hol lehetne olvasni a vizsgalatrol?

A HVG cikke tenyszeru volt, Kürti Gábor cikke nem adja meg, hogy mikor, milyen esetben mit hasznal a magasabb adag C-vitamin, milyen esetben es kinel nem penzkidobas, nem felesleges az.
A csusztatas ott van, hogy senki nem vitatja, hogy a C-vitamin nelkulozhetetlen. Vitamin.
A vita targya az, hogy szukseges-e a kiegyensulyozott taplalkozason tul mestersegesen, tablettaban is fogyasztani, es ha igen, mikor es miert?
#1 szeretet 2007-10-08 12:32:41
 
A cikk írójának gondolatával egyetértek, ami a C vitamin élettani hatását illeti és a mennyiségét tekintve a napi adagot is nem alacsony, hanem emelt adagolásban kell bejuttatni a szervezetbe. Az emberiség hiányállapottal küzd, ebben a mérgezett világban. Én magam is tapasztaltam, hogy szükségem van nagyobb mennyiségben bejuttatni a szervezetembe más vitaminokkal, ásványi anyagokkal nyomelemekkel stb.
Csak a zöldség és gyümölcs egyáltalán nem fedezi a hiányt!!
Köszönettel: A M

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com