Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Természetes gyógymódok (8.)

Alvászavarok

Igen sok embert érintenek az alvászavarok élete valamelyik szakaszában vagy folyamatosan. Van, aki elaludni nem tud, akad, aki éjszaka többször felébred és nem tud visszaaludni, és van olyan is, aki úgy érzi, hogy egész éjszaka forgolódott, szinte nem aludt semmit.

4/1. oldal

Előfordul, hogy az illető alszik ugyan, reggelre mégis úgy érzi, hogy keveset pihent, szinte fáradtabb, mint amikor lefeküdt. Akármelyik esetről van is szó, a „megoldás” nem az altató, mert az soha nem szünteti meg az álmatlanság okát, csupán a tünetet kezeli. Az évek múlásával a megszokott gyógyszer szinte teljesen hatástalanná válik, és függőséget okoz.

Idővel az altatót szedő ember eljut odáig, hogy már a nagyobb mennyiségű vagy erősebb szerek sem segítenek. Úgy érzi, hogy nem is tud altató nélkül élni, gyakran depresszió és hallucináció lép fel. Mindemellett a legtöbb gyógyszer előbb-utóbb máj- vagy vesekárosodást okoz. Ráadásul a gyógyszeres alvás soha nem felel meg az alvás normális élettani ritmusának.

Az álmatlanság kiküszöbölése többnyire csak komplex módon, étrendünk és életmódunk megváltoztatásával lehetséges. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a legértékesebb segítséget e tekintetben a gyógynövények nyújtják. Azzal az előnnyel, hogy a fitoterápiának soha nincs olyan veszélyes mellékhatása, mint a szintetikus altatóknak.

A hagyományos kínai orvoslás módszereivel gyógyítók állapotfelmérésnél általában vizsgálják, alvászavar esetén pedig különös súllyal veszik figyelembe az éjszakai első felébredés időpontját. Az orvos vagy természetgyógyász az éjjel 11 és 1 óra közötti felébredésnél az epehólyag, az 1-3 óra közöttinél a máj, a 3-5 óra közöttinél pedig a tüdő működési zavarára gyanakszik.

Minél több nyers növény, hetente egy gyümölcsnap

Hasznos az étrend megváltoztatása: fogyasszunk minél több nyers növényi táplálékot, és legalább hetente egyszer tartsunk gyümölcsnapot.

A meleg tej mellett hagyományos népi segítség alvászavarokban az alma, a méz, a fekete retek és a nyers vöröshagyma. Lefekvés előtt megehetünk egy fej, tejben főtt hagymát is. Segíthet még a meleg víz vagy a fél pohár meleg citromlé, esetleg mézzel édesítve.

A vacsora legyen könnyű. Fontos, hogy vacsorára vagy elalvás előtt ne fogyasszunk koffeintartalmú élénkítő szereket: kávét, erős teát. Érdemes elhagyni az esti órákban a csokoládét és a tömény alkoholt is. Egy pohár vörösbor vagy sör azonban sokaknál segíti az elalvást, bár az utóbbinak néha ára van, mert éjszaka ki kell menni...

Ha valaki éjfél után ébred fel, az gyakran arra vezethető vissza, hogy hirtelen leesik a vércukorszintje (reaktív hipoglikémia). Ilyenkor hasznos lehet a közvetlenül elalvás előtt fogyasztott gabonapehely és más teljes őrlésű gabonafélék, a teljes őrlésű lisztből készült kenyér vagy sütemény és egyéb komplex szénhidrátok. Ezek segítenek megakadályozni a vércukorszint ingadozásait, egyszersmind fokozzák a szerotonin szintjét az agyban, segítve a nyugodt alvást.

Az életmód megváltoztatása, rendszeres mozgás

Alvásproblémák gyakran azért lépnek fel, mert az illetőnek megváltozott a megszokott életritmusa. Hogy ezt helyrebillentse, gyakran elegendő, ha egy éjszakát ébren marad, majd a következő napot a megszokott módon tölti el. Az alvásmegvonás módszerét pszichológusok és pszichiáterek ugyancsak ajánlják, illetve alkalmazzák.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com