Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Egész-ség

Nem a magas koleszterinszint a bűnös

A szívbetegségek valódi oka

Az emberek mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék magasnak hitt koleszterinszintjüket. Nem csoda, hiszen az orvosuk tanácsolja ezt, és nem tudják, hogy a magas koleszterinszint nem okoz szívbetegséget. A szívbetegségek valódi oka és gyógymódja máshol keresendő.

3/1. oldal

Minderről dr. David Williams, vezető amerikai orvosi szakíró számol be egyik cikkében. Rámutat, hogy ő maga már 15 évvel ezelőtt leírta a koleszterin „ártatlanságát”, de akkor senki sem hallgatott rá. Most viszont úgy tűnik, hogy az amerikai kardiológusok szakmai társasága is kezd egyetérteni vele, hiszen az USA-beli szívgyógyászok is úgy vélik, hogy a szívbetegségeknek csak egyetlen közös kiváltó tényezője azonosítható, és ez nem a magas koleszterinszint, hanem az artériák gyulladása.

Miért nem véd a koleszterinszint-csökkentő gyógyszer?

A koleszterinszint étrendi változásokkal való csökkentése általában nem vezet megfelelő eredményhez. Hasonlóképpen a nyakra-főre felírt és fogyasztott koleszterinszint-csökkentő gyógyszerektől sem következett be a szívbetegségek számának mérséklődése. Eközben orvosi körökben továbbra is uralkodó az a nézet, hogy a koleszterinszintet gyógyszerrel szükséges csökkenteni, ez védelmet nyújt a szív- és az érrendszeri betegségek ellen, és hogy a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket – többnyire a legmodernebbnek tartott sztatinokat – az érintetteknek életük végéig kell szedniük. Az Egyesült Államokban ez azt jelenti, hogy az 55 éven felüli lakosságnak mintegy 20%-a, tehát minden ötödik, 55 évnél idősebb amerikai koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed.

Lássuk, mi a helyzet a koleszterinszinttel és a tényekkel. Dr. David Williams csupán három fontos adatot idéz, és ezek a következők:

  • Valamennyi szívrohamot figyelembe véve, az esetek több mint 60%-ában a betegeknek normális volt a koleszterinszintje.
  • A magas koleszterinszintű emberek többségének soha nincs szívrohama.
  • A szívrohamok áldozatainak felénél nincs jelen egyetlen ismert kockázati tényező sem, vagyis a dohányzás, az elhízás, a genetikai adottságok, illetve a magas koleszterinszint.

(A Natúrszigeten korábban részletesen írtunk arról, Hogyan vezeti a koleszterinbiznisz az orránál fogva a világot. – a szerk.)

A máj szerepe

Akkor viszont, mi lehet a valódi ok? Erről is szó lesz a későbbiekben, de egyelőre vizsgáljuk meg alaposabban a koleszterin szerepét a szervezetben. Az általános nézet és az orvosok is többnyire ezt sugallják, hogy ha az ember csökkenti a magas koleszterintartalmú ételek fogyasztását, akkor sikerül majd a vér koleszterinszintjét alacsonyan tartani. A gyakorlatban azonban ez nem működik. A helyzet ugyanis az, hogy az étrend koleszterintartalmának nagyon kevés, legfeljebb minimális hatása van a vér koleszterinszintjére. Ha valaki teljesen kizárná étrendjéből a koleszterint, a mája akkor is tovább termelné a koleszterint, mivel a szervezetének szüksége van rá. Másfelől: ha valaki több, koleszterinben dúsabb ételt vesz magához, akkor ezzel azt éri el, hogy a mája csökkenteni fogja a koleszterin szintézisét, hogy a szintjét állandó értéken tartsa.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com