KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Életmód

Túlsúlyos tinédzserekből fiatal
felnőttként több lesz a szívbeteg

A túlsúllyal küzdő tizenéveseknek nagyobb a kockázatuk arra, hogy szívbetegséget kapjanak fiatal felnőttkorban és idő előtt elhalálozzanak. Erre a következtetésre jutottak a San Franciscói California Egyetem és a Columbia Egyetem Orvosi Központjának kutatói.

Eredményeiket a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat 2007. december 6-ai számában tették közzé.

A szakemberek azokat az adatokat elemezték, amelyek a túlsúlyos tinédzserekről, valamint a koszorúér-megbetegedésben szenvedő emberekről 2000-ben rendelkezésre álltak. Felhasználták a vizsgálathoz az amerikai népszámlálási adatokat, valamint a Medicare program statisztikáit és más kutatási adatokat.

Nőknél még nagyobb a kockázat

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfi lakosság mintegy 37%-a elhízik 2020-ra, amikor a 2000-ben még tinédzser korúak már 35 évesek lesznek. A nők esetében ez a szám még magasabb, 44% volt. Mivel az elhízáshoz számos más betegség kötődik, valószínű, hogy a fiatal felnőttek közül többen kapnak majd szívrohamot, küzdenek krónikus mellkasi fájdalommal, és többen halnak meg közülük, még mielőtt elérnék az 50. életévüket. Becslések szerint az Egyesült Államokban 2035-re a jelenleginél 100 ezerrel több, szív eredetű halálozás következik be évente, ami a mai adatokhoz képest 16%-os növekedést jelent.

A kutatók – bár leszögezik, hogy a 25 évre vagy még nagyobb időtávra szóló, előzetes becslések bizonytalanságot foglalnak magukban –, a jelenlegi adatokat kivetítve arra a következtetésre jutottak, hogy a koszorúsér-betegségek száma megnő, mire a jelenleg is túlsúlyos tinédzserek felnőtté válnak. Ennek következtében a mai fiatalok között a jövőben megnő a betegségek és a halálozások aránya.

Amerikában 9 millió tinédzser túlsúlyos

Amerikai hivatalos adatok szerint jelenleg 9 millió tinédzser túlsúlyos, és a gyermekkori elhízás 1970 óta a háromszorosára nőtt. Más vizsgálatok szerint a tizenévesek 80%-a túlsúllyal küzd, belőlük nagyobb valószínűséggel válnak fiatal felnőtt korra elhízottak. Mint ismeretes, a cukorbetegség (diabétesz) szempontjából a túlsúly, illetve az elhízás az egyik legkomolyabb kockázati tényező, vagyis az elhízott emberekből könnyebben lesz cukorbeteg. A cukorbetegség egyben megnöveli a szívbetegségek és más egészségi problémák kockázatát.

(Forrás és további információ: K. Bibbins-Domingo and Others: Adolescent Overweight and Future Adult Coronary Heart Disease, New England Journal of Medicine, 2007. december 6.)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com