Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Életmód

A szívgyógyászok tanácsai

Mi minden kell a jó alváshoz?

Az alvás és a szívbetegségek kapcsolata kétirányú. A gyenge, rossz minőségű alvás hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához, és a szívbetegség is képes megzavarni az alvást. Ennek a kutatásnak a részleteiről számolt be a Harvard Heart Letter 2007. januári számában.

Az alvászavar, a rossz minőségű alvás összefügghet a magas vérnyomással, az érelmeszesedéssel, a szívbetegségekkel, az esetleges agyi történésekkel, a cukorbetegséggel és az elhízással. Ezeket a különböző kórállapotokat egy dolog fogja össze, mégpedig a gyulladás, amellyel a szervezet válaszol a különböző sérülésekre, fertőzésekre, egyéb zavaró tényezőkre vagy betegségre.

A rossz minőségű, gyenge alvás megnöveli az úgynevezett C-reaktív proteinek és más anyagok szintjét a vérben, és ezek megmutatják, hogy éppen folyamatban lévő gyulladásról van szó. Ugyancsak a gyulladás következtében aktiválódik a szervezet úgynevezett szimpatikus idegrendszere, amely a stressz vagy más külső zavaró tényezők hatására kezd erőteljesebben működni.

Előfordul az is, hogy maga a szívbetegség okozza a rossz alvást. Akiknek nincs rendben a szívük, éjszaka olyan problémákkal küzdhetnek, mint például a nehéz légzés, amely a folyadék összegyűlését jelezheti a tüdőben. Ugyancsak szívbetegség következménye lehet az alvási apnoe, vagyis légzési probléma, amely gyakran felébresztheti az embereket éjszaka. Másoknál éjszakai mellkasi fájdalom (angina) jelentkezik, megint mások szívritmuszavarral vagy szívdobogásérzéssel küzdenek, és ezek zavarják meg alvásukat.

Módosítsuk alvási szokásainkat!

A Harvard Heart Letter című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői ugyanakkor arra a következtetésre jutottak, hogy ha valaki rosszul alszik, akkor elsősorban az alvási szokásait érdemes felülvizsgálnia és módosítania. Ha az alvási szokások módosítása nem segít, csak akkor van szükség arra, hogy az illető kérje orvosa segítségét, először is egy úgynevezett alvásértékeléshez.

Az alvás minőségének javítását célzó életmódtanácsok a következők:

  • Mindig ugyanabban az időben feküdjünk le aludni és keljünk fel.
  • Az ágyat csak alvás vagy szex céljára használjuk.
  • Ha valaki nem tud aludni, akkor inkább keljen fel az ágyából.
  • Fogjuk vissza, korlátozzuk az alkohol és a kávé fogyasztását, kerüljük a dohányzást.
  • Késő délután vagy kora este végezzünk valamilyen rendszeres testmozgást.
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com