KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 13. (szo) – Jenő
Nyílt tér

És mégis mozog...

Az „ártalmatlan” Valerianáról – ismét

Másfél éve a Natúrszigeten amiatt dörmögtem, hogy egy recept nélkül kapható népszerű gyógyszer, a Valeriana olyan hatóanyagot is tartalmaz, amelyről nem írnak sem a dobozon, sem a betegtájékoztatóban, viszont hozzászokást okozhat. Azóta örvendetes változás történt.

A korábban Valeriana composita néven árusított készítmény kapcsán 2006 januárjában feltettem néhány kérdést. Miért nem derül ki a hozzászokás veszélye a gyógyszerhez mellékelt információból? Miért nem tudhatja a Valerianát jóhiszeműen szedő vásárló, hogy nem ugyanazt a hatást éri el, mint ha macskagyökérből készült teát vagy kivonatot fogyasztana? Így folytattam: tehet-e ilyet büntetlenül az emberekkel a gyártó, a forgalmazó és mindenekelőtt az engedélyező hatóság? Belefér mindez a hatályos törvényeinkbe? Megfelel a betegek jogait védő előírásoknak?

Kérdések – válasz nélkül

Nos, ezekre a kérdésekre „természetesen” semmilyen illetékes nem válaszolt. (De miért csodálkoznék rajta, amikor az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályának vezetője sem méltatta válaszra a Natúrsziget portál más tárgyban neki küldött e-mailjét, holott többek között éppen az érdemi válaszadás, nem pedig a „sajtóelhárítás” volna a feladata...)

Fontos tünete ugyan ez a magyar egészségügynek – pontosabban fogalmazva: a magyar „betegségügynek” –, ennek ellenére ebben a konkrét ügyben az elmúlt hónapokban örvendetes változás történt. Ha ma valaki bemegy a patikába, hogy Valerianát vegyen, akkor új csomagolásban meg is kapja, továbbra is recept nélkül, és immár egyszerűen Valerianának nevezve, composita nélkül. Ami nem kevesebbet jelent, mint hogy a gyártó – a debreceni TEVA, korábbi nevén Biogal – kivette az összetevők közül azt a bizonyos komponenst, a fenobarbitált, amelyről annak idején egy internetes gyógyszeradatbázis segítségével kiderült, hogy „belecsempészték” a készítménybe, és régóta ismert tény, hogy hozzászokást okozhat.

Önmagában is működik

Úgy látszik, a gyártó cég rájött, hogy az évszázadok óta ismert kiváló gyógynövény, a macskagyökér, amely remekül alkalmazható feszültség, nyugtalanság, alvászavar esetén, önmagában is működik, nem szükséges barbiturátot hozzáadni. Esetleg rádöbbentek arra is, hogy eljárásuk – ne kerteljünk: a vásárlók megtévesztése – etikai szempontból erősen kifogásolható volt.

Akár ujjonghatnánk is örömünkben, amiért – nem állítjuk, hogy cikkünk hatására, mégis – örvendetes változás történt. Aki azonban ezek után azt hiszi, hogy nyugodtan beveheti a Valerianát, semmitől sem kell tartania, azt sajnos ki kell ábrándítanom. Ezúttal magához a készítményhez mellékelt gyógyszer-tájékoztató szöveg teszi világossá, hogy:

„Répacukor tartalma miatt nem alkalmazható gyümölcscukor túlérzékenységben, szőlőcukor-galaktóz felszívódási zavarban, ill. répacukor bontó enzim hiányában. Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a készítmény 67,9 mg tejcukrot is tartalmaz drazsénként.”

Sajnos tehát az „ártalmatlan” Valeriana még ma sem minősíthető teljesen ártalmatlannak. Ugyanakkor jó hír, hogy ha árt valakinek, akkor kevésbé, mint elődje, a Valeriana composita.

Van más megoldás

Mit tanácsolhatunk ezek után? Aki teheti, gyógyszer helyett természetesen alkalmazzon inkább gyógynövényeket, hiszen a fitoterápia számos kiváló lehetőséget kínál a különféle idegrendszeri panaszok, valamint az alvászavar enyhítésére és gyógyítására. A teljesség igénye nélkül említünk néhány olyan növényt, amely kiválóan alkalmazható, közülük néhány már a gyógyszeripar látókörébe is bekerült, és gyógyszer formájában forgalmazza. Ilyen például a macskagyökéren kívül a komló, a levendula, a citromfű és az orbáncfű.

Ha tehát macskagyökérre van szükségünk, amely úgy nyugtat és egyensúlyozza ki az idegrendszer működését, hogy a gyógyszerektől eltérően nem kábít, nem álmosít, és gyakorlatilag nem okoz függőséget, akkor lehetőleg készítsünk teát belőle. (Igaz, a szaga rettenetes, csak a cicák éreznek iránta olthatatlan vonzalmat.) Elegánsabb és ugyanúgy működő megoldás, ha megpróbálunk beszerezni macskagyökér tinktúrát valamelyik gyógynövényboltban. Ebből néhány cseppet vízbe csepegtetve, ugyanazt vagy talán még jobb hatást érhetünk el, mint a Valeriana bevételével.

Kürti Gábor

Jelentkezés a szerző budapesti vagy váci természetgyógyászati rendelésére, valamint hét végi öngyógyító és gyógyító tanfolyamaira:
E-mail: kurti.gabor@natursziget.com
Tel.: (30)-996-2787.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com