Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Egész-ség

Hihetetlen, de igaz!

A vezető halálok az orvosi kezelés

Alább megdöbbentő elemzést olvashatnak arról, hogy az USA-ban orvosi műhibák, gyógyszermellékhatások, kórházi fertőzések, egyszóval orvosi kezelés következtében évente többen halnak meg, mint a rettegett rákban vagy szív- és érrendszeri betegségekben. És mi a helyzet nálunk?

Teljesen nyilvánvaló, hogy a sokkal fejletlenebb magyar egészségügyben a helyzet legalább olyan sötét, ha nem sötétebb, mint a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban. Itt az ideje, hogy elgondolkodjunk azon, mibe ölik a pénzünket.

A természetes gyógyszerek ostrom alatt állnak, mivel a gyógyszervállalatok lobbistái sürgetik a törvényhozókat, hogy fosszák meg az amerikaiakat a táplálékkiegészítők (vitaminok, nyomelemek, enzimek, növényi kivonatok stb.) előnyeitől.

Gyógyszergyárak vezető csoportjai rágalmazó médiakampányokat indítottak el, hogy az egészséges életstílus értékét rossz hírbe keverjék. Az FDA továbbra is megakadályozza azokat, akik megpróbálják természetes készítményekkel helyettesíteni a receptre felírt gyógyszereket.

Ezek a természetes gyógyszerek elleni támadások elfedik azt a halálos problémát, ami mostanáig tudományos tanulmányok oldalainak ezreibe volt eltemetve. Válaszként erre az alaptalan érdeklődéskeltésre a természetes gyógyszerek iránt, az Amerikai Élelmezéstudományi Intézet a „kormány által jóváhagyott” gyógyszerek független minőségi felülvizsgálatát kezdeményezte. E mélyrehatóan elemző tanulmány megdöbbentő ténymegállapításai azt jelzik, hogy a legtöbb halált az Egyesült Államokban ezek a hagyományos gyógyszerek okozzák.

Az Amerikai Élelmezéstudományi Intézet nonprofit szervezet, amely független kutatásokat szponzorált az elmúlt 30 évben. Hogy megerősítse merész állítását, mely szerint a hagyományos gyógyszerek Amerika első számú gyilkosai, az Amerikai Élelmezéstudományi Intézet elrendelte, hogy minden, az amerikai gyógyszereket érintő vádat publikáljanak lektorált tudományos tanulmányok formájában.

Azért kell hogy elolvassák a tények ezen elképesztő összeállítását, mert ez dokumentálja, hogy azok, akik meg akarják akadályozni a természetes terápiák használatát, félrevezetik a közvéleményt. Több mint 700.000 amerikai hal meg évente a kormány által szentesített gyógyszerektől, miközben az FDA és más kormányszervezetek a biztonságos alternatívákat ajánlók üldözésével keltik azt a látszatot, mintha védenék az embereket.

A lektorált orvostudományi publikációk és állami egészségügyi statisztikák mélyreható felülvizsgálata azt mutatja, hogy az amerikai gyógyszerek többet ártanak, mint használnak.

Évente körülbelül 2,2 millió amerikai kórházi páciens van kitéve a receptre felírt gyógyszerek okozta káros mellékhatásoknak. 1995-ben dr. Richard Besser, a CDC (a Szövetségi Kórmegelőzési Központ) munkatársa évente 20 millióra becsülte a vírusfertőzésekre szükségtelenül felírt antibiotikumok számát; 2003-ban dr. Besser évente több 10 millió szükségtelenül felírt antibiotikumról beszélt. Évente körülbelül 7,5 millió felesleges orvosi és műtéti beavatkozás történik az USA-ban, míg körülbelül 8,9 millió amerikai kerül szükségtelenül kórházba. Amint a következő táblázatból látszik, az orvosi eredetű halálokok becsült száma – azoké az eseteké, amelyek során az elhalálozást a gondatlan orvosi kezelés, sebészeti beavatkozás vagy kórmegállapítás okozta – az USA-ban évente 783.936. Evidens, hogy az államokban maga az amerikai egészségügyi rendszer a halálesetek és sérülések okozója. Összehasonlításképpen 2001-ben megközelítőleg 699.697 amerikai halt meg szívbetegségben, míg 553.251 rákban.

Becsült éves halálozási számok és az egészségügyi beavatkozások gazdasági költségei

Körülmények

Halálesetek

Költségek

Forrás

Káros gyógyszeres mellékhatások

106 000

12 milliárd USD

Lazarou, Suh

Orvosi hibák

98 000

2 milliárd USD

IOM

Felfekvések

115 000

55 milliárd USD

Xakellis, Barczak

Fertőzések

88 000

5 milliárd USD

Weinstein, MMWR

Rossz táplálkozás

108 800

-----------

Nurses Coalition

Járóbeteg-rendelés

199 000

77 milliárd USD

Starfield, Weingart

Szükségtelen beavatkozások

37 136

122 milliárd USD

HCUP

Sebészeti okok

32 000

9 milliárd USD

AHRQ

Összesen:

783 936

282 milliárd USD

 

 

Alkalmazva Leape 1997-es 3 milliós orvosi és gyógyszerhiba számát, s megszorozva a 14%-os halálozási rátával, amit 1994-ben használt, 420.000-es éves halálozási rátát kapunk, amit gyógyszerkezelési és orvosi hibák kombinációja okozott. A Lazorou-féle 106.000 gyógyszerelési hiba és a IOM (Orvostudományi Intézet) által becsült 98.000-es éves orvosi műhiba szám helyett ezt az adatot használva, további 216.000 halálesettel növekedve, az összes éves haláleset 999.936-ra jön ki.

A szükségtelen orvosi beavatkozások számbavétele nagyon fontos elemzésünkben. Bármely invazív (vágást, behatolás jelentő), szükségtelen orvosi eljárást a tágabb értelemben vett orvosi eredetű ártalom részének kell tekinteni.

Sajnos, az okokat és következményeket nem monitorozzák (nem követik nyomon – a szerk.). A szükségtelen beavatkozások elszenvedői olyan emberek, akik bele vannak kényszerítve egy veszélyes egészségbiztosító rendszerbe. Ezen személyek – mind a 16,4 millió emberi élet – olyan úton járnak, amelynek fatális következményei lehetnek. Pusztán egy kórházba menetel a következőket okozhatja:

  • A 16,4 millió emberből 2,1%-nak van esélye (186.000 érintettnek) súlyos gyógyszeres mellékhatásokra.
  • A 16,4 millió emberből 5-6% esélyes (489.500 érintett), hogy kórházi fertőzést szenved.
  • A 16,4 millió emberből 4-36%-nak van esélye (1,78 millió érintett), hogy iatrogén sérülést szerez (orvosi hiba és gyógyszerek káros mellékhatásai).
  • A 16,4 millió emberből 17% esélyes (1,3 millió érintett) kezelési hibára.

Ezek a statisztikák egyéves intervallumot reprezentálnak. A legkonzervatívabb statisztikai adatainkat használva, a következő 10 évre az alábbi halálozási arányokat vetítjük előre:

Az orvosi beavatkozások 10 évre előrebecsült halálozási rátája

Körülmények

10 éves halálozás

Káros gyógyszermellékhatások

1,06 millió

Orvosi hibák

0,98 millió

Felfekvések

1,15 millió

Kórházi fertőzések

0,88 millió

Rossz táplálkozás

1,09 millió

Járó betegek

1,99 millió

Szükségtelen beavatkozások

371 360

Sebészeti eredetű

320 000

Összesen

7 841 360

 

Az általunk 10 évre előrebecsült 7,8 milliós iatrogén (orvosi kezelés) eredetű halálokok száma meghaladja az USA egész hadtörténetének, vagyis valamennyi eddigi háborúnak az összes áldozataiét.

A szükségtelen orvosi beavatkozásokból eredő, általunk előre jelzett 10 éves adatok szintén drámaiak.

Szükségtelen orvosi beavatkozások száma a következő 10 évben

Szükségtelen esetek

10 éves szám

Iatrogén esetek

Kórházi kezelések

89 millió

17 millió

Beavatkozások

75 millió

15 millió

Összesen

164 millió

 

 

Ezek az adatok azt mutatják, hogy körülbelül 164 millió ember ? több mint az USA teljes lakosságának a fele ? részesül szükségtelen orvosi beavatkozásban egy 10 éves perióduson belül.

Bevezetés

Még soha nem jelent meg egy cikkben összefoglalva a sokféle iatrogén ok átfogó statisztikája. Az orvostudomány több 10 ezer szakcikket jelentet meg évente, mindegyik a teljes kép egy vékony szeletét ábrázolja. Csak egy darabot nézni és megpróbálni megérteni az előnyöket és kockázatokat olyan, mint egy centire állni egy elefánttól, és megpróbálni lerajzolni az egészet. Hátrább kell lépni, hogy a teljes képet lássuk, amint most tettük ezt. Az egészségügy minden szakterületének megvannak a megbetegedési és halálozási adatai. Mi most precíz munkát végeztünk, átvizsgálva tanulmányok és cikkek ezreit, összerakva a puzzle-t.

Működik az amerikai egészségügy?

Az USA egészségbiztosítási kiadásai elérték az 1,6 trillió dollárt 2003-ban, a bruttó nemzeti termék 14%-át. Figyelembe véve ezt a hatalmas kiadást, miénk kellene hogy legyen a világ legjobb egészségügye. Meg kellene előznünk és visszafordítanunk a betegségeket, minimális kárt okozva. Az alapos és objektív felülvizsgálat azonban azt mutatja, hogy épp az ellenkezőjét tesszük. Azért, mert a rendkívül szűk, technológia által vezérelt kontextusban, amelyben a jelenkori orvostudomány vizsgálja az emberi jelenséget, elvesznek a tágabb összefüggések.

Az orvostudomány nem veszi figyelembe az egészséges emberi szervezet következő rendkívüli fontosságú szempontjait:

  • a stresszt és ennek hatásait az immunrendszerre és az életfolyamatokra;
  • a testmozgás hiányát;
  • a túlméretezett kalóriabevitelt;
  • a túlzottan feldolgozott és természetes sajátságaiktól megfosztott élelmiszereket, amelyeket denaturált és vegyileg fertőzött talajban termesztenek;
  • a több tízezer környezetet károsító toxin hatását.

Ahelyett, hogy ezeket a betegségokozó faktorokat minimalizálnánk, több betegséget okozunk az orvosi technológiák, diagnosztikai eljárások, az orvosi és sebészeti eljárások és gyógyszerkészítmények túlzott használatával. E terápiás stratégia hatalmas kára annak a következménye, hogy csekély erőfeszítést és pénzt fordítunk a betegségmegelőzésre.

Az iatrogén esetek hiányos jelentése

Az iatrogén eseteknek mindössze 5-20%-áról számolnak be. Ez azt jelenti, hogy ha az orvosi hibákat teljes mértékben és pontosan jelentenék, akkor az éves iatrogén eredetű halálozási számunk sokkal több lenne, mint 783.936. 1994-ben Leape szerint az orvosi eredetű hibák okozta, évi 180.000 halálszám megfelel annak, hogy egy éven át minden második nap három jumbo-jet lezuhan. A mi jóval nagyobb adatunk napi 6 jumbo-jet lezuhanásának felel meg.

(Dr. Gary Null, dr. Carolyn Dean, dr. Martin Feldman, dr. Debora Rasio és Dorothy Smith PhD írása. Fordította Sarlós Éva a www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu számára, minimális rövidítés: Szendi Gábor, eredeti forrás)

A cikk folytatása és Szendi Gábor kommentárja itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Dömötör Éva 2007-03-21 10:35:10
 
Nagyon jól feldolgozott cikk, ki is nyomtattam, hogy orvos apámnak megmutathassam, aki utolsó lehelletig küzd a biomedikális szemléletű orvostudomány mindenhatóságába vetett hit fenntartásáért, és minden emberi lény betegségtudatának gondos ápolásáért.
Köszönöm a Natúrszigetnek, hogy nekem, mint szociológus hallgatónak útmutatást adtok, hogy miért kell utolsó lehelletemig küzdeni. A gyerekek hozzák rendbe atyáik vétkeit? A mi gyerekeink majd mit hoznak rendbe?

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com