Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Egész-ség

Természetes gyógymódok (6.)

Leégés, napszúrás

Bár tudjuk és érezzük is, hogy erősen süt a nap, mégis óvatlanok vagyunk, ezért gyakori nyáron a napszúrás. Ha nem kerüljük a napot 10 és 15 óra között, és nem megfelelő napvédő szert használunk, akkor szinte bizonyos a leégés, illetve súlyosabb formája, a napszúrás.

Ha napszúrást kapunk, túl sok ultraibolya (UV) sugárzás ér bennünket, akkor tulajdonképpen steril (kórokozók nélkül keletkező) agyhártyagyulladáson esünk át. Ez kezdetben tünetmentes, és csak később, esetleg órák múlva szembesülünk a jellegzetes, ismerős panaszokkal: fokozódó fejfájás, hányinger, fénykerülés, szédülés, fáradtság, nehéz légzés, kínzó szomjúság. A panaszok akár eszméletvesztésig fokozódhatnak. Közben persze a bőrünk vörössé, fájdalmassá, esetleg hólyagossá válik.

Ha már megtörtént a baj, a legfontosabb az, hogy hűvös, szellős helyen nyugalomba helyezzük az „áldozatot”. Emeljük fel a fejét, a felsőtestét tegyük szabaddá. Jót tesz a legyezés, az ismételt állott vizes lemosás vagy hideg vizes borogatás. Borogatást alkalmazhatunk erősre készített, majd hűlni hagyott teába áztatott vászondarabbal is. Ha a beteg nem hányt, ihat enyhén sózott, hűvös italt. Érdemes csillapítani a fejfájást, és jó, ha orvos is látja a beteget.

Legfontosabb a megelőzés

A legjobb persze elkerülni, megelőzni a bajt. A nap derekán, tehát a legveszélyesebb 5 órában egyáltalán ne tartózkodjunk napon, főleg ha tengerparton nyaralunk. Gondoskodjunk védelemről, főleg a fej és a nyak megóvására ügyeljünk (napernyő, széles karimájú szalmakalap, törülköző, napvédő krém, jó minőségű napszemüveg). A legtöbb napolaj és naptej csak az UVB sugárzást képes kiszűrni, pedig az UVA sugarak is okozhatnak bőrkárosodást.

Kopaszok, vigyázat: a veszély még fokozottabb! Külön ügyeljünk azokra a bőrterületekre, amelyeket ritkán ér a nap. Ezek ugyanis súlyosan leéghetnek, mert csak kevés bőrfestéket tartalmaznak. Ilyenek a fürdőruhával fedett testrészek, a lábhát és a karóra helye.

Fokozatosan szoktassuk bőrünket a naphoz, és ne feledjük: már rég nem igaz, hogy a napsütötte, barna bőr az egészség jelképe. Bőrünk az UV-sugárzásnak csak egy bizonyos mennyiségét képes károsodás nélkül elviselni, és ez a sugáradag egész életünkre szólóan meghatározott, csecsemőkortól az aggkorig. Bár nem bizonyított, feltételezik, hogy 18 éves életkor előtt a legkárosabb a sugárhatás. A bennünket bármikor is ért UV-sugárzás egyébként „elraktározódik” a bőrben, és a későbbi sugárterhelések hozzáadódnak. Ha elérjük a kritikus határt, akkor már fokozott a bőrrák kialakulásának veszélye. Minden leégés növeli a bőrrák esélyeit.

Jó, ha tudjuk, árnyékban is le lehet barnulni, az UV-sugárzás szempontjából pedig a víz sem jelent menedéket. Hiába hűsíti a bőrt, a víz nem jól szűri az ibolyántúli sugarakat.

A gyakori napozás vagy szolárium következménye az öregbőrűség (tengerészek, földművesek). Valószínű, hogy egyúttal az egész szervezet öregedési folyamata felgyorsul.

Külső bőrápolás

Megelőzés: természetes olívaolajba kevés ecetet keverve, olcsón pótolhatjuk a drága fényvédő szereket. A leégést is ápolhatjuk olívaolajjal. Arcunkat érdemes bedörzsölni egy felvágott uborka levével, amely sűrített formában hatékony fényvédő szer.

Ha csak a bőr felszíne sült le, de még nem hólyagosodott fel, akkor alkalmazhatunk citromlét: hűsít és gyógyít. Előtte azonban ajánlatos érzékenységi bőrpróbát végezni az alkaron, és ha nem jelentkezik bőrpír, nyugodtan használhatunk citromot.

Túrót vagy uborkaszeleteket is helyezhetünk a bőrre. Hűsítő és nyugtató hatásúak. Ugyancsak jótékonyan hat a nyers, felszeletelt burgonya leve, almaecettel és íróval elkeverve.

Gyógynövényeket is tartalmazó Aloe vera géllel, illetve spray kiszerelésű kivonattal (az érintett bőrfelületet akár óránként befújva) szintén jó eredményeket lehet elérni a bőr regenerálásában.

Hasznos lehet még az aztékok óta ismert kakaóvaj.

Körömvirág kenőcs

A körömvirág kenőcs régi, jól bevált szer száraz, repedezett bőrre, nehezen gyógyuló sebekre. A körömvirágban lévő karotinoidok javítják a bőr öngyógyító képességét. A hagyományos recept szerint disznózsírral készítik, amely nem csupán a kenőcs vivőanyaga, hanem megfelelő hordozó a zsírban oldódó karotinoidok számára. A disznózsír az emberi zsírral való hasonlósága miatt rendkívül jól felszívódik a bőrbe, és a mély rétegekbe is eljuttatja a hatóanyagot, hatékonyabban, mint más vivőanyagok, ezért alkalmazzák a Theiss-féle körömvirág kenőcsben.

Belső bőrregenerálás

A bőr regenerálását természetesen nem csak kívülről szükséges elvégeznünk. Lényeges, hogy leégés után legalább néhány napig vegetáriánus étrendet kövessünk. (Ha érezzük, hogy jót tesz, tovább is kitarthatunk mellette!) Ismeretes, hogy az A-vitamin bőrvédő, ezért máskor is, de ilyenkor különösen érdemes A-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani. Ilyenek: tej, vaj, túró, gomolya, tojássárgája. A zöldség- és főzelékfélék közül ajánlott: sárgarépa, sütőtök, fűszerpaprika, paraj, sóska, paradicsom, cékla, kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab, szója, petrezselyem. A bőr egészségének hasznos gyümölcsök: sárgadinnye (sárga húsú), kajszi, áfonya, csipkebogyó. A felszívódást elősegíti, ha ezeket olajos (vagy olívaolajjal megkent) kenyérrel együtt fogyasztjuk.

Előnyös még a telítetlen zsírsavakban gazdag táplálék, például a hidegen sajtolt növényi olajok, mák, diófélék.

A H-vitamin ugyancsak bőrvédő, a következő élelmiszerekben található meg: élesztő, földimogyoró, mák, szójaliszt.

A bőr alatti kötőszövet épsége szempontjából fontos a C-vitamin, amit nagy mennyiségben tartalmaznak a nyers növényi ételek.

A bőr egészségéhez elengedhetetlen nyomelem a cink; jó forrásai a hüvelyesek és a burgonya. Más, szükséges ásványi anyagok: vas és kalcium.

Illóolajok

Bőrregeneráló hatásúak, ezért érdemes alkalmazni a következő illóolajokat: geránium, lavandin, levendula, mirha, mirtusz, muskotályzsálya, narancsvirág, pacsuli, pálmarózsa, szantálfa, teafa, tömjén.

Segítenek az étrend-kiegészítők is

Megelőző védelemre és a már leégett bőr gyorsabb regenerálására elsősorban valamilyen jó minőségű multivitamin és multi ásványi anyag tartalmú, komplex készítmény ajánlott. Lényeges a cink-, a kálium-, a kalcium- és a magnézium-, valamint a fehérjebevitel (szabad formájú aminosavakként), illetve az A-, az E- és a C-vitamin. Az utóbbi esetében előnyös, ha a készítmény bioflavonoidokat is tartalmaz. Végül ne feledkezzünk meg a bőr egészségéhez is szükséges telítetlen zsírsavakról (lenmagolaj, ligetszépe olaj, kendermag olaj), és a B-komplex vitaminról sem.

Homeopátiás szerek

Napszúrás esetén is elsősegély szerként az Aconitra gondoljunk, amely biztosan használ, ha hirtelen kezdődik a fejfájás, az „áldozat” hideg vizet kíván, nyugtalan, szorong, esetleg lázas, bőre pedig száraz és kipirult. Használjunk C15 vagy 15 CH potenciát, naponta 3-5 alkalommal 5 golyót elszopogatva.

Ha lüktető a fejfájás, a beteg arca kipirult, verejtékes, ő maga szomjas, de langyos vagy meleg folyadékot kíván, akkor Belladonnára van szüksége, amit az Aconittal azonos potenciában és gyakorisággal adagolhatunk.

Nyomásra javuló fejfájás, nyugtalan, nem koordinált mozgások esetén, amikor a beteg kábult, bódult, verejtékezik, de nem szomjas, miközben a hideg borogatás jólesik neki, segít az Apis. Hígítása, adagolása azonos a fent említett szerekével.

Kürti Gábor

Jelentkezés a szerző budapesti vagy váci természetgyógyászati rendelésére, valamint hét végi öngyógyító és gyógyító tanfolyamaira:
E-mail: kurti.gabor@natursziget.com
Tel.: (30)-996-2787.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#5 Don Calo 2009-11-17 20:40:43
 
Nos, megvan a Mlinar azóta. ;-P
http://iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=11465479
2009.11.12. csüt. este (amikor Ön (B) dolgozott éppen...) M. megjelölte - csak most?? - és Ön 00:45-kor (11.13.) éjjel még otthon(?) belépett és elfogadta (bezzeg "Imrét, az állandó rádióhallgató"-t régebben, azt nem!) naná az ismi jelölését! No, hát eVVót az a kopasz akko' a M.-optiCka teraszán jópofizva Önnel, amikor Ön megjött a kis napozós nyaralás napjaiból?! De mintha egy kövérebb Molnár tulaj is lenne ott?? Ez a pasi soványabb? Meg a képei is ott? Meg a hozzátartozói? Kavarodott szálak, "nehéz".
Csak mert 2x is csináltattam náluk már szemüvegeket, de még a "hozzátartozóm" is járt náluk. Szal furcsa.
Nos, látom, ez itt fennmaradhatott. Akkor rásegítünk egy hangyányit most még a Google-nak:
Google falle: " MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, " TAGS. ;-P
#4 Don Calo 2009-08-16 17:02:20
 
http://www.168ora.hu/hozzaszolas/?rand=34362&type=c&id=41803
#3 Don Calo 2009-08-16 16:33:50
 
http://book.hu/konyv/1066/Gyogyitas-otthon-1.html
#2 Don Calo 2009-08-16 16:11:13
 
Ui: Holnap reggel festők jönnek és már csak ez a gép meg egy szék van ám itt! De holnaptól pár napig ez sem. nem lesz "hallgatózós-játék" stb. - mással-másnak sem. "Üzenem".
Na, most - ennek - örül bißtosan... ;-P
Nagyon sok nyelvrongáló kiejtési rossz szokást vett ám már fel. És úton-útfélen hallok ilyen fiatalokat "pöszíteni-gügyögni". Egy egész látogató család egy hasonlóan "divatosan" beszélő fiú ágya körül ilyen formán selypítezett-gügyörészett - hogy attól még rosszabbul voltam ott! És állandóan látogatták... Na, az volt a szenvedés - a FÜLÉSZETEN feküdtem, az orr-fül-gége osztályon, de egyensúlyszerv-belsőfül gyulladásfélével. Ja, ez nem ide tartozik, sorry. ;-/ Szóval még ott is... És volt kisrádióm, később a vége felé... ;-) ;-P
#1 Don Calo 2009-08-16 16:02:09
 
Beolvastak e cikkből, vagyis felhasználták a műsorban nagy részét, innen vagy esetleg innen?
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/print,PrintScreen.vm/id/12011/mainartic
Aki beolvasta, a hét elején tért vissza (?) egy 9 napos szabiról(?) és igen csak "megszenvedett?" színe lett ő neki is... Aztán a frissen kopasz pasik nincs is a szövegben ott, figyeltem! tehát? A pasi.... frissen kopasz? Vagy egy korábbi olyan ... ? (A Molnár Optika terasz-bejáratában az a kopaszos pasi, az (csupán) a Mlinarics úr volt, avagy egy olyan kopasza?... ;-(
Jaj, má' meg pofátlan vagyok, tudom. ;-/ És azt is, Ön aztán mérges rám, ilyenkor még inkább - kedves (?) "forrás felhasználÓ".
Képzelje, amikor a szép színéért aszalódott valamely délszaki (?) strandon-parton, én a megyei kórházban "szenvedtem" pont. ;-( Nem sajnál, ugye? ;-P
A Fekete István aludttejes "Náncsi néni"-jét tudtam, hogy itt is bedobja saját forrásból! EmléXik, Fekete Istvánt meg kihagyta a születési évf.-ján anno és írtam miatta - akkor is. Hogy "képben legyek" - lehessek. Érti??
"Rejtő Jenő" és "Kürti Gábor Gyógyítás Otthon"? Mit szólnak ehhez itt, ha ezt is megírom - egy lapon említette... ;-)) ;-P
Enter - most....
Moderátor Drága! Kérem, ne töröljék ezt ki - legalább pár napig! :-/

(tags: MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, ...)

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com