KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Egész-ség

A szív védelmére jobb a tengeri hal,
mint az olívaolaj és az olajos magvak

Amerikai kutatók úgy találták, hogy a tengeri halban és a tenger más gyümölcseiben, valamint gabona­magvakban gazdag táplálkozás jobban védi a szívet a betegségektől, mint az olyan étrend, amely olívaolajat, dió- és mogyoróféléket, illetve avokadót tartalmaz.

Bár mindkét típusú étrend tartalmaz az egészségünk szempontjából előnyös zsírokat, a szakértők azt javasolják, hogy az emberek inkább az első csoporthoz tartozó ételeket válasszák.
Az első csoportba tartozó élelmiszerek, tehát a tengeri halak és a gabonamagvak többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, míg a második csoport tagjai – az olívaolaj, a mogyoró és a dió, valamint az avokadó – csak az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdagok.

A szakemberek régóta elfogadott ténynek tartják, hogy a túlságosan magas koleszterinszint összefügg a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatával, de eddig nem volt világos, hogy a különböző étrendi zsírok – tehát a telített, az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírok – közül melyik védi leginkább az egészséget.

Lawrence L. Rudel és kollégái kifejlesztettek egy olyan módszert, amely az étkezési zsírok három különböző fajtájának hatásait képes kimutatni az acil-koenzim A molekula segítségével. Ez a molekula abban a folyamatban vesz részt, amelyben a zsírsavak átalakulnak a szervezeten belül. A vizsgálat során úgy találták, hogy azoknál az egereknél, amelyeket telített vagy egyszeresen telítetlen zsírsavakban dús étrendre fogtak, megnőtt az acil-koenzim A molekula szintje – szemben azokkal az egerekkel, amelyeknek a tápláléka többszörösen telítetlen zsírsavakban volt gazdag. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak egészségesebb táplálékot jelentenek a szervezet számára, mint az egyszeresen telítetlen vagy a telített zsírsavak fogyasztása.

A kutatásról a Journal of Lipid Research című szakfolyóirat 2007. májusi száma adott hírt.

Forrás és további információ: Medical News Today, Journal of Lipid Research

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com