Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Nagyvilág

Inkább ártott, mint használt
a koleszterinszint-csökkentő gyógyszer

Az Egyesült Államokban hetente egymillió embernek írták fel a Zetia koleszterinszint-csökkentő gyógyszert, amelyről nemrég kiderült, hogy orvosilag nincs haszna, sőt alkalmazása a plakkok gyorsabb növekedéséhez vezetett. Ezt maguk az érintett gyártók jelentették be.

2/1. oldal

Igaz ugyan, hogy a gyógyszer 15-20%-kal csökkentette a koleszterinszintet, de a vizsgálatok nem igazolták, hogy a Zetia csökkentené a szívroham vagy a szélütés (stroke) kockázatát, illetve hogy csökkentené az artériákban az ér falán kialakuló lerakódások (plakkok) méretét és számát. Ismeretes, hogy a plakkok keringési és szívproblémákhoz vezetnek.

A gyógyszerszedőknél gyorsabban növekedtek a plakkok

A legutóbbi vizsgálat annak kiderítésére irányult, hogy a Zetia képes-e csökkenteni a plakkok növekedését. Az eredmények azonbnan éppen az ellenkezőjét mutatták ki, mint amit a gyártók vártak: azoknál a pácienseknél, akik Zetiát szedtek Zocorral együtt (ez a másik népszerű koleszterinszint-csökkentő gyógyszer), kétszer olyan gyorsan növekedtek a plakkok, mint azok esetében, akik kizárólag Zocort kaptak.

A Zetiát és Zocort egyidejűleg szedő páciensek a kétféle készítményt gyógyszer-kombináció formájában kapták meg, amit Vytorinnak neveztek.

A szakértők az eredményeket „sokkolónak” minősítették, kijelentve, hogy a Zetiát nem szabad felírni mindaddig, amíg más koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel eredményt lehet elérni.

A gyógyszergyárak húzták az időt

Az érintett gyógyszergyárak, a Merck és a Schering-Plough szerepe ebben a konkrét ügyben finoman szólva is ellentmondásosnak minősíthető. Nem csupán a gyógyszer felesleges, sőt veszélyes voltáról van szó, hanem arról is, hogy az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat már 2006 áprilisában (!) befejezték, az eredményeket 2007 márciusára ígérték. A gyártók azonban több határidőt is elmulasztottak, végül az eredményeket csak akkor tárták a nagy nyilvánosság elé, amikor a média erre valósággal kényszerítette őket, felhíva a figyelmet a sokkolónak mondott következtetésekre.

A Zetia és a Vytorin az Egyesült Államok koleszterinszint-csökkentő gyógyszereinek piacán 20%-os részarányt képvisel.

Dr. Mercola szerint ritkán van szükség koleszterinszint-csökkentőre

Az ismert amerikai orvos szakíró, dr. Mercola a most feltárt eredmények kapcsán rámutat, hogy az emberek kb. napi 3 dollárt költöttek ezekre a gyógyszerekre, amelyek nem csupán egyszerűen haszontalannak bizonyultak, hanem ráadásul duplájára növelték ereikben a veszélyes plakkok kialakulásának ütemét. Mercola hozzáteszi: a konkrét esetből nem az a tanulság, hogy az érintett betegek koleszterinszintjük csökkentése céljából térjenek vissza a megszokott sztatin hatóanyagú gyógyszereikhez, hanem inkább azon érdemes elgondolkozni, hogy igen kicsi azoknak az embereknek a száma, akik egyáltalán rászorulnak ilyen típusú gyógyszerre.

Mercola doktor hivatkozik arra a több mint 20 ezer betegre, akikkel orvosi pályafutása során a klinikáján találkozott, és akik közül mindössze 4-5-nek volt igazán szüksége ilyen gyógyszerre – azoknak, akik genetikai okokból magasabb koleszterinszintet örököltek a szüleiktől. Annak az esélye, hogy az embernek egyáltalán nincs szüksége koleszterinszint-csökkentő gyógyszerre, több mint 100 az 1-hez.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com