Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Életmód

Légzésünk és az egészség (7.)

Transzlégzés, rebirthing, Osho

Cikksorozatunkban a légzés és az egészség bonyolult kapcsolatát járjuk körül. Eddig a légzés élettanával, a légzésszünetekkel, az egyes orrnyílásokkal, a jógalégzésekkel és a kínai légzéstechnikákkal foglalkoztunk, most megkezdjük a korszerű légzésterápiák ismertetését.

3/1. oldal

A korszerű légzésterápiák mindegyike néhány évtizeddel ezelőtt alakult ki, és közös jellemzőjük, hogy az ismert ősi keleti technikákon, tehát az indiai és a kínai légzésgyakorlatokon alapuló, a ma emberének szóló módszereket fejlesztettek ki. A modern légzésterápiák közé tartozik a holotrop vagy transzlégzés, a rebirthing (újjászületés), a vivation, valamint az Osho-féle légzésterápia és a Butejko-légzés.

A korszerű légzésterápiák kidolgozói szerint ezek a gyakorlatok hozzájárulnak az általános közérzetjavításhoz, és alkalmasak az egészségestől eltérő testi és lelki állapotok korrekciójára. Általános jótéteményükként jelölik meg a stressz csökkentését, az energiaszint és az életerő növekedését, a rugalmasság fokozódását.

Különféle betegségek kezelésére is alkalmasnak tartják ezeket a technikákat, így enyhíthetők vagy gyógyíthatók velük a következő betegségek: asztma, magas vérnyomás, fejfájás és reumás ízületi gyulladás. Sok gyermeknek segítettek már ezek a tüdő működését javító légzésterápiák az asztmás rohamok számának csökkentésében és erejük mérséklésében. Ugyancsak ajánlják őket a fáradtság, kimerültség, ellenségesség és harag mérséklésére, valamint a szívműtéten átesett betegeknél a további szívproblémák kockázatának mérséklésére. Nyilvánvaló előnyük mindemellett, hogy a hagyományos (pontosabban fogalmazva: korszerűnek mondott) nyugati orvoslás által előírt kezeléseket jól kiegészítik olyan súlyos esetekben is, mint a szívbetegség, a rák vagy az AIDS.

Holotrop vagy transzlégzés

Megalkotója, Stanislav Grof 1976-ban kezdett foglalkozni a terápia kidolgozásával. A holotrop szó görög eredetű, az egész felé való elmozdulást jelenti. Maga a módszer pszichés erőket, a lélek öngyógyító erejét használja. Eszközként alkalmazza a speciális helyzetben és környezetben felgyorsított légzést, valamint olyan zenét, amely ilyen körülmények között egyfajta módosult tudatállapot eléréséhez segít hozzá. Ebben a tudatállapotban az érintettek mélyebben és gyorsabban mozdulhatnak el az egész, illetve az egészség irányába.

A holotrop légzés abban is segít, hogy a beteg új, transzcendentális tapasztalatokat szerezzen. Tudatát kiterjesztve kapcsolatba léphet más emberekkel, állatokkal, növényekkel, sőt hite vagy hitrendszere szerint Istennel vagy az egész világmindenséggel. Az univerzummal egységben képes megtapasztalni a születés és halál élményét mint a végtelen kozmikus ciklus elemeit. Aki a holotrop légzést magas szinten végzi, annak az egész élete átalakulhat – tartják az e módszerrel foglalkozó terapeuták –, és kapcsolatba kerülhet a kozmikus tudattal, ahol nincs tér és idő. A holotrop légzést a transzperszonális pszichológia egyik legfontosabb gyakorlatának tartják, amely mélyebb tudatszintekre vezeti el a gyakorlót.

Rebirthing (újjászületés)

Ez a légzéstechnika a holotrop légzés egyik ága, amelyet intuitív légzésnek is neveznek. A pszichoterápia egyik formájaként a 70-es években alakult ki. A pszichoterápiában ismert különböző megerősítésekkel és más kognitív eszközökkel kiegészített légzésforma, amelynek célja, hogy az érintett személy újra átélje, majd elengedje a születéssel járó fájdalmakat és traumát, valamint az ebből eredő vagy ezzel összefüggő érzelmi és pszichológiai blokkokat.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com