Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

Tíz szívrohamból négy felderítetlen marad

Egyre gyakrabban fordul elő az úgynevezett csendes szívroham, tehát az a fajta szívbetegség, amelyet sem a páciens, sem orvosai nem fedeznek fel – legfeljebb utólag szereznek tudomást róla. Az ilyen események nagyobb része nőknél fordul elő. A szívrohamot átélt nők közül minden másodiknak a betegsége rejtve marad, míg a férfiaknál ez az arányszám kisebb, náluk „csupán” minden harmadik szívrohamot nem vesznek észre. A kutatók eredményeiket az európai kardiológusok szakmai folyóiratában tették közzé (European Health Journal, 2006. február 14.).

A kutatók szerint csökken ugyan az úgynevezett ischaemiás szívbetegségek száma – vagyis azon állapotoké, amikor kevesebb vér és oxigén jut el a szűk koszorúerekbe –, ennek ellenére ez a kérdés a következő évtizedekben is fontos marad, mivel a betegség főleg az idősebbeket érinti, és nő a lakosság átlagéletkora.

A mostani kutatás alapjául az úgynevezett rotterdami tanulmány szolgált, amelynek keretében 1990-1993 között több mint 4 ezer, 55 éves vagy annál idősebb férfit és nőt vontak be a kutatásba, majd nyomon követték egészségi állapotukat 1994-1995 és/vagy 1997-2000 között. A résztvevők 43%-ánál derült ki, hogy szívrohamuk észrevétlen maradt. Ennek okait a kutatók abban jelölték meg, hogy a betegség gyakorta nem tipikus tünetekkel jár, más-más tüneteket mutat férfiaknál és nőknél, idős embereknél, illetve cukorbetegeknél. Ugyanakkor tudni kell, hogy az észrevétlenül maradt szívroham azért is veszélyes, mert akinek volt már egy infarktusa, annak megnő a kockázata a későbbi szív- és érrendszeri betegségekre.

A szakemberek úgy vélik, hogy a jövőben nagy szükség lenne a rendszeres időközönként, egyfajta szűrőjelleggel elvégzett EKG vizsgálatra, így sokkal kevesebb szívbetegség maradna észrevétlenül.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com