Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Nagyvilág

Szívbetegség veszélyére figyelmeztethet az impotencia

Az 55 éves vagy idősebb férfiak esetében a potenciazavar a fenyegető szívbetegség figyelmeztető jele lehet. Ezt egy új vizsgálat állapította meg. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a potenciazavar jelentkezése előrevetíti a mellkasi fájdalom, a szívbetegség vagy a szélütés (stroke) bekövetkeztét 7 éven belül. Azoknak a férfiaknak tehát, akik orvosuktól potenciazavar miatt kérnek gyógyszert, feltétlenül javasolt a kardiológust is felkeresniük.

Dr. Ian Thompson, a Texasi Egyetem (San Antonio) munkatársa, a tanulmány egyik irányítója rámutatott, hogy a hirtelen szívhalál gyakran olyanoknál következik be, akik soha nem vizsgáltatták meg a szívüket, nem is voltak szív- és érrendszeri betegségre utaló panaszaik. Ezért is fontos, hogy a potenciazavart kardiológiai kockázati tényezőként is figyelembe vegyék.

A fent említett kapcsolat egyébként nem új, hiszen a kutatók már hosszabb ideje tisztában vannak vele, hogy a szívbetegség és a potenciazavarok számos kockázati tényezője közös: ilyen többek között az elhízás, a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a mozgáshiány. Ugyanakkor a mostani vizsgálat volt az első, nagy csoportra kiterjedő kutatás, amely egészséges embereknél próbálta feltérképezni ezt az összefüggést. Összesen 8063 olyan férfit vontak be a vizsgálatba, akinek nem voltak szívpanaszai, csupán prosztatarák-szűrő vizsgálaton vett részt.

A kutatók megállapítása szerint a potenciazavar (szaknyelven: erektilis diszfunkció) legalább olyan jó előrejelzője a szív- és érrendszeri betegségnek, mint amilyennek a családban már előfordult szívbetegséget tekintik. A potenciazavarral küzdő férfiak 11%-ánál következett be 7 éven belül szívbetegség, míg a kontrollcsoportban, vagyis a potenciazavarral nem küzdő férfiak mindössze 6%-nál történt ilyen eset. A tanulmány a Journal of the American Medical Association című orvosi szakfolyóirat 2005. decemberi számában jelent meg.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com