Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nyílt tér

Szendi Gábor férfi és nő barátságáról

Lehetséges-e, s ha igen, miért nem?

Szerinted lehet férfi és nő között barátság? „Szerintem igen, éppen most mondtam a barátnőmnek, hogy nincs abban semmi, hogy egy másik lánnyal megyek moziba, és nem értem, mit zokog ezen.” Valóban: létezhet-e szexmentes, őszinte barátság férfi és nő között?

3/3. oldal

A női barátság

A nők modern világunkban már „felszabadultak”, vagyis gürizhetnek nemcsak otthon, hanem már egy munkahelyen is, de ettől ugyanúgy vagy még jobban korlátozottabb a mozgásterük, mint a férfiaké. Mert a hivatali munka mellett még mindig az ő vállukon nyugszik az otthon rendben tartása, a bevásárlás, a főzés, a gyermeknevelés. Ezek alapvetően akkor is magányos tevékenységek, ha nagy szervezéssel olykor-olykor össze lehet hozni egy-egy közös délelőtti babakocsi-tologatást. A nők barátsága tartalmában egészen más jellegű, a lényeg nem az „együtt csinálás”, hanem az „együtt levés”, s a fő téma a lélek rejtelmeinek kutatása, az önfeltárás, az érzelmek, a kapcsolati problémák kitárgyalása. A nők mélyen elköteleződnek kapcsolataikban, hűségesebbek és kitartóbbak barátságukban.

Tradicionális nézet, hogy a női barátságok intrikusak, rosszindulatúak, mert a nők imádnak titkokat megtudni és imádják ezeket kifecsegni. Ez nyilván abból fakad, hogy a Férfi mindig leértékelte a Nőt, és nem értette meg a női barátság mélységét, amely számára ijesztő. A férfiak nagy óvatosan arról szoktak beszélgetni, hogy mi történt, a nők arról, hogy mit éreznek. A (férfi)világ nem sokra becsüli a nők barátságát, azt felszínesnek és üresnek tekinti. Ha két nő baráti összejövetelt tart, akkor az „pletyizés”; ha két férfi találkozik, akkor az összejövetel. Ha a férfiak beszélgetésébe csöppenünk, akkor egyfajta munkaértekezleten vagy haditanácson érezhetjük magunkat, ahol mindenki okosabb vagy viccesebb akar lenni a másiknál; a női beszélgetések meg olyanok, mintha egy pszichoterápiás ülésre kukkantanánk be, mindenki jobban akarja érteni a másikat. Szóval a nők imádnak lelkizni a lelkizésért önmagáért, a férfiak meg lenézik ezt. A pszichoterápiás rendelők forgalmát – nem meglepő módon – döntően nők alkotják.

Mindez a női lélek sajátosságaiból fakad, mert a nők sokkal emocionálisabbak, empatikusabbak, vágynak az intimitásra, a közelségre.

A világirodalomban rengeteg felmagasztalt férfibarátság leírását találhatjuk, nőkét viszont alig. De ennek egyik oka, hogy az írók döntő többsége férfi. A nyelv is férfi nyelv, a barátság szót leszámítva szinte minden ezzel szinonim szavunknak férfias hangzása van: haver, pajtás, bajtárs, cimbora.

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

A cikk folytatásából többek között kiderül, ki lehet-e zárni a szexuális vonzalmat férfi és nő barátságából, és hogy mit kezdhetnek a barátok a környezet gyanakvásával. A folytatáshoz kattintson ide.

További hírek és aktualitások Szendi Gábor honlapján.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#3 mozsikerika 2007-12-05 13:40:30
 
Mint Karinthy Frigyes okosan megjegyezte:"Férfi és nő közt lehet-e barátság,és ha igen,akkor miért nem?" Háát azt hiszem,ennyit erről.
#2 siposannamari1 2007-12-05 07:39:11
 
nem minden esetben valik be a sex mentes baratsag nalam nem mindig sikerul.mert en egy szep no vagyok akki uttan bolondulnak a ferfiak.nekem nagyon nehez h oszinte ferfi baratom legyen.mert mindegyik csak sexet akkar.es en ezt nem szeretem hisz boldog hazasagban vagyok
#1 jofiel 2007-12-05 06:31:04
 
IGEN, lehet!!! - jobb a beleérző képességük mint a férfiaknak és a Nők, összintebbek jobban oda figyelnek az adott témára ami foglalkoztatja az embert, nekem van ilyen kapcsolatom és még soha nem volt belőle problémám, az adott Nő férje örül a kapcsolatunknak.

Mekkmester

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com