Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Nyílt tér

Szendi Gábor új könyve

Isten az agyban

A szerző ezúttal a lélek, a hit és a vallás titkairól osztja meg gondolatait az olvasókkal – a tőle már megszokott remek stílusban. Vajon miféle kapcsolat lehet a hit és az agyműködés között? Milyen folyamatok zajlanak az agyban az istenélmény vagy a meditáció alatt?

Isten az agyban

A női nem evolúciós megközelítése (A nő felemelkedése és tündöklése) után az isten-élmények állnak a tudományos gondolkodás középpontjában. „Nem a nyelv és az eszköz, hanem a hit különbözteti meg az embert az állattól. A könyv a hitmodult elemzi az epilepsziától a parajelenségeken át a stigmákig.”

Mint előszavában utal rá a szerző, a hitszükséglet alapvető emberi hajtóerő, de egyben a manipulálhatóság forrása is. A könyv első részében a vallásos élmény és a halántéklebeny különös kapcsolatát mutatja be. Hogyan tért meg Saul a damaszkuszi úton, s lett belőle Pál? Miféle isteni hangok indították el Jeanne D'Arcot Franciaország felszabadítására? Miért oly gyakori a szentek, vallásalapítók, hirtelen megtértek közt a halántéklebeny epilepszia?

Érdekes kérdések, meghökkentő válaszok

Az ember hitkereső lény, agyában „előre huzalozottan” ott található a „hitmodul”. A szerzőt nem foglalkoztatja, vajon a hitmodult Isten vagy az evolúció „építette-e be” az emberi agyba – szerinte ez eldönthetetlen világnézeti kérdés –, hanem a modern agykutatás új irányzatának, a neuroteológiának az eredményeire koncentrál. Mi történik az agyban az Istenélmény alatt és a meditatív állapotokban? Van-e ateista hitélmény? Mi a jelenlétérzés? Milyen a mesterségesen generált istenélmény? Hogyan befolyásolja a Föld mágneses tere hitünket és mindennapjainkat? Mi a közös a kábítószerélményben és az istenélményben? Milyen volt az ókori emberek istenhite?

A cikk folytatásában ezekre és hasonlóan izgalmas kérdésekre keresi a választ a szerző. Kedvcsinálásul íme néhány kiragadott fejezetcím a könyv tartalomjegyzékéből: Vallásos megtérések epilepsziás roham alatt, Van Önnek mikrokisülése?, Mi az a parapszichológia?, A véres verejték jelenség.

A folytatás olvasása a Tények és Tévhitek portálon való regisztrációt igényel, ami csupán az e-mail cím megadásából áll. A regisztrációhoz és az olvasáshoz kattintson ide.

(Forrás: Tények-tévhitek.hu)

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus
További hírek és aktualitások Szendi Gábor honlapján.

A szerző honlapján kedvezményesen, 20%-kal olcsóbban lehet megrendelni a könyvet, a postaköltséget is a kiadó állja.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com