KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 27. (hé) – Hella
Egész-ség

Szendi Gábor:

Hajszálon múlhat

A haj központi kérdés, amióta csak az ember tudatosan manipulálja a külsejét. A kopaszság helyett, ha lehetne, mindenki a dús sörényt választaná. A dús haj mindig is a fiatalságot és az egészséget jelentette, a hajhullás, a haj minőségromlása gyakran betegségről árulkodik.

2/1. oldal

Az élet delelőjén érkező kopaszságot még inkább elfogadjuk, ám a húszas években induló hajritkulás sokak önértékelését döntötte már romba. A vizsgálatok szerint okkal aggódnak a férfiak kopaszságuk miatt, mert a nőknek valóban fontos a haj, és a kopaszodó vagy kopasz férfiakat kevésbé tartják vonzónak. Ma mindenki fiatal akar lenni, és a kopaszság az öregséget jelenti.

A haj kultúrtörténetében a haj elvesztésének mindig valami baljós jelentése volt: gyász, vezeklés, megszégyenülés, alávetettség. A foglyokat a náci haláltáborokban vagy a börtönökben mindig kopaszra nyírták. De megszégyenítésként alkalmazták a haj lenyírását a nácikkal kollaboráló nőknél is. A tar fej a bűnösség jele. A bűneiért vezeklő, alázatosságát bizonyítandó, haját lenyírta, fejére hamut szórt. A bevonuló katonák alávetett helyzetét szimbolizálja a kopaszra nyírás (ezért ők a „kopaszok”).

A kopaszság évszázadokig az egyéniségtől és a jogoktól való megfosztottságot jelentette. És Sámson története is a haj mágikus erejéről szól. A haj szimbolikus jelentéséről értekezett Hermann Imre pszichoanalitikus is, aki a hajat a megkapaszkodás szervének tekintette, és úgy vélte, a hajhoz való viszonyunk kapcsolati kötődéseinkről szól.

Hosszú hajú lázadók, golyófejű kopaszodók

Az 50-es, 60-as években a fiatalok körében kibontakozó, a konzervatív értékek elleni lázadás egyik központi kérdésévé vált haj: a férfiak hosszú hajat növesztettek, a nők körében pedig divatba jött a fiús hajviselet. A manapság terjedő antidivat, a macsó férfiak körében dívó biliárdgolyó-fejűség egyik üzenete a függetlenség és a dominancia. De valljuk be, sokaknak egyszerűen kapóra jött divat – korai kopaszodásuk leplezésére.

A haj – minden divatkilengés dacára – mindig is ékessége volt annak, akinek volt mivel büszkélkednie, és a férfiak és nők többsége ma is inkább dús hajkoronát szeretne. Ezért aztán hatásos propagandával rengeteg hatástalan hajnövesztő szert lehet eladni. Ezek két kategóriába sorolhatók. A hajerősítők örök slágerek, mert nincs emberfia, aki biztosan el tudná dönteni, tényleg hatásos-e a szer, ezért aztán, biztos, ami biztos alapon örök rabjává válik az ember.

A hajnövesztők más kategória, itt vagy nő a haj, vagy a vevő hamarosan csalódik és elfordul a terméktől. De nem is baj, a terméket erre találták ki. A hatástalan szereket arról ismerni meg, hogy egy-két kampány után eltűnnek a piacról. De aztán jön másik. Új vegyület, lehetőleg kiejthetetlen nevű, és „titkos, föld alatti laboratóriumokban kísérletezték ki, eredetileg a CIA számára”. A biztos piacról gondoskodik az evolúció. A hatástalan szerek óriási piaca azért is meglepő, mert az utóbbi két évtized során több valóban hatásos szer is forgalomba került. Elmúltak már azok az idők, amikor 70-es években a Bánfi hajszesz kapcsán neves bőrgyógyászok nyilatkoztak ingerülten arról, hogy márpedig a haj nem nőhet ki. De kinőhet.

A hajciklus és az androgén alopekia

Az életkor előrehaladtával, nemre való tekintet nélkül, majd' mindenkinek ritkulni kezd a haja. Az emberi rasszok kopaszodási hajlama erősen eltér, az európaiak kb. 50%-a kezd el férfiasan kopaszodni, míg az ázsiaiak, indiánok és feketék körében ritkább és enyhébb a kopaszodás. A kopaszodás nem csupán az emberre, hanem sok állatra is jellemző. Hogy ennek mi az evolúciós haszna, nem tudjuk.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com