Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Egész-ség

Az antidepresszánsok megduplázhatják
a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát

A szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k), az a gyógyszercsoport, amelyet mindennaposan alkalmaznak a depresszió kezelésére, megduplázhatják a gyomor- és bélrendszeri vérzés kockázatát, jelentették be a Wake Forest University School of Medicine kutatói.

Amikor az SSRI-ket aszpirinnel vagy más hasonló fájdalomcsillapítókkal szedik, ez a kockázat 600 százalékkal magasabb.

„A klinikusoknak, akik felírják ezeket a szereket, tudatában kellene lenniük ennek a potenciális kockázatnak, és meg kéne fontolni egyéb alternatívákat”, mondta dr. Sonal Singh vezető kutató és a belgyógyászati PhD. „Ezenfelül a felügyeleti szerveknek azt is fontolóra kéne venniük, nem kellene-e a jelenlegi betegtájékoztatókat módosítani, feltüntetve a kockázat mértékét.”

A kutatási beszámolót 2007 októberében tették közzé az Alimentary Pharmacology & Therapeutics webszájtján. A bizonyítékok azt mutatják, hogy az SSRI-k szedése az emésztőrendszer vérzését okozhatja, többek közt a nyelőcsőben, a gyomorban, a vékonybelekben. Az emésztőrendszer felső traktusában bekövetkező vérzés kórházi kezelést és vérátömlesztést igényel.

Ezek a szerek széles körben használatosak depresszió, pánikbetegség és kényszerbetegség kezelésére. A kutatók azért fogtak bele a vizsgálatba, mert nem álltak rendelkezésre megfelelő adatok a szedési kockázat nagyságáról. Vizsgálták az SSRI-k együttes szedésének hatását a nem szteroid gyulladásgátlókkal, amelyek szintén okozhatnak emésztőrendszeri vérzést. A nem szteroid gyulladásgátlók körébe sorolhatók a közismert fájdalomcsillapítók, pl. az Aleve, Aspirin, Algoflex, Anaprox, Celecoxib, Advil stb. (de nem tartozik ide az Algopyrin, Quarelin, paracetamol).

A kutatók 153 000 beteg adatait dolgozták fel, ez lehetővé tette, hogy olyan hatásokat is észleljenek, amelyek az individuális esetleírásokból nem válnak nyilvánvalóvá. Az elemzésből az derült ki, hogy az SSRI-t szedők körében kétszer gyakoribb az emésztőrendszeri vérzés. Amikor a beteg nem szteroid típusú fájdalomcsillapítókat is szedett, a vérzés kockázata hatszoros volt az egyik gyógyszercsoportot sem fogyasztókhoz képest. A szerzők szerint az SSRI-k és a nem szteroid gyulladásgátlók együttes szedése egymást erősítő hatást eredményez.

(Forrás: Medical Research News, 2007. okt. 9., fordította: Szendi Gábor)
A cikk folytatásának olvasásához kattintson ide.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com