KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 24. (sze) – Kinga,Kincső
Nyílt tér

Szendi Gábor:

Szeretni vagy őrülten szeretni?

Férfi és nő kapcsolatában különös paradoxon, hogy miközben férfivilágban élünk, a Férfi dominanciáját hirdeti minden, valójában a Nő a Világ mozgatója, értelme és célja. Ezt bizonyítják az evolúciós kutatások, meg a hálószobák és budoárok ágyaiban születő történelem.

A vak is látja, hogy hiába a Férfié a Hatalom, mégis újra és újra meg kell hódítania, birtokba kell vennie a Nőt, mert végső soron mindig csak a Nő mondhat igent vagy nemet.

Hőseink: a Nő, a Férfi és az Evolúció

A férfi felsőbbrendűsége csak illúzió, a halálba induló gladiátor vigasztalhatta magát ilyesmivel. A kényszerű harc nem dicsőség, pusztán az evolúciós szelekció eszköze. A Nő páholyból nézheti végig, ahogy a hímek vérüket ontják érte; a harc a hatalomért, a befolyásért, a pénzért csupán egy öldöklő verseny része, melynek a fődíja a Nő.

Az evolúció legfőbb törvénye: szaporodj, örökítsd meg génjeidet az emberiség genetikai fotóalbumában. Az albumba viszont a Nő ragasztgatja be a képeket.

Úgy élünk, mint a marionett bábuk, akik azt hiszik, életre keltek s a színdarab az ő életük; valójában az evolúció zsinórjai mozgatnak minket, s az előadás előre meg van írva. Talán némi improvizáció megengedett.

A szépség mint érdek

Kant szerint szép az, ami érdek nélkül tetszik. Jól hangzik, de Darwin biztos ellenkezett volna, ha összeakasztják bajszukat e kérdésben. Az evolúció évmilliókig csiszolgatott minket, így nem meglepő, hogy minden sóhajtásunk és vágyunk levezethető a „sikeres szaporodás” programból. Luxus volna, hogy ne az tetsszen a legjobban, ami evolúciós értelemben leginkább az érdekünk.

Amikor egy férfi és egy nő találkoznak, mint egy szabó, méreteket vesznek egymásról, s agyukban beindul az evolúciós kalkulátor, amely oszt és szoroz, majd a másodperc tört része alatt kidobja az eredményt, amely eldönti, hogyan tovább.

Alapjáratban ez a kalkulátor férfiaknál a nő fiatalságát, termékenységét, egészségét és génállományát méri fel, nőknél pedig a férfi nemzőképességét, az utódnevelésre való fogékonyságát és a szociális dominanciáját. Ez persze így túl elvont, de ha visszafejtjük a programot, durván a következő kép tárul a szemünk elé.

Imádom az ösztrogénszintedet!

Ami a nőkön vonzó testi jegy, az a sikeres szaporodási képességgel függ össze. Ez egyfajta lecsupaszított funkcionalista esztétika. A férfi agyában adatgyűjtés folyik az életkorra, a nemi hormonszintre és a jó genetikai adottságokra utaló jegyekről, mert ezek mind az utód egészségét és sikerességét garantálják.

A fiatalság érthető szempont; az Evolúció is „tudja”, hogy a nők életkorával nőnek a szülési komplikációk, és a nő életkora behatárolja a születendő gyermekek számát is.

A termékenységnek, vagyis a nemi hormonok túláradó szintjének sajátos – mi úgy mondjuk: szép – testalkat és arcberendezés felel meg. Az ösztrogén hatására kigömbölyödik a fenék, megnő a mell, duzzadt lesz az ajak, megszélesedik a járomcsont, de kicsiny marad az orr és az áll. Amikor férfiakkal különböző korú nők arcképrészleteiből rakatták ki az ideális nőt, a női arcok átlagéletkora 25 év volt, a szájaké 14 év és a szemeké 11 év. Vagyis az érett nő arca sajátos keveréke a nőiségnek és a gyerekességnek. Szexuálisan vonzó és védelem után sóvárog.

A testarányok tekintetében a világ minden férfije a magas ösztrogénszintre utaló „keskeny derék – széles csípő” formatervezést kedveli; egész pontosan azt, ha ezek méretaránya 0,7. Ha egy szépségverseny győztese eltérne ettől, nyugodtan meg lehet óvni a versenyt!

A mellek szintén világszerte izgalmat kiváltó képződmények, de a méret tekintetében van egy optimum. A férfiak általában nem szeretik a túl nagy mellet, a nők önértékelése pedig szoros kapcsolatot mutat kebelméretükkel: majd´ mindenki egy számmal nagyobbat szeretne.

A nagy gömbölyűségek ellenére persze a vonzó nő karcsú is, mert ez szintén a fiatalság fontos mutatója.

Fontos a testmagasság

Különös dolog, de a nők testmagassága szintén fontos lehet a párválasztásban. Angol kutatók azt találták, hogy az átlagosnál alacsonyabb nők sokkal valószínűbben „kelnek el”, és szülnek gyermekeket, mint az átlagnál akár pár centivel magasabbak. A nemi érés ugyanis alacsonyabb nőknél általában gyorsabb, magas nőknél lassabb, s amikor évmilliókkal ezelőtt ez a kalkulációs tétel kialakult, az ősember nem 20-30 évesen házasodott; ekkor már valószínűleg régészeti leletté rendeződve nyugodott a földben.

A férfi-kalkulátor ezeken túl még további adatokat is begyűjt. Fontos, hogy mekkora a nőben a férfi nemi hormonszint; ennek egyik jele a szőrösség, vagy a férfias agresszivitás és rámenősség. A sok tesztoszteron ugyanis az utód szempontjából kockázatos lehet (balkezesség, allergiahajlam, megkésett beszédfejlődés stb.). Mindamellett némi tesztoszteron nem árt, mert ez a motorja nőben is a szexuális vágynak és fantáziának.

Végül a férfinek fel kell tudnia becsülni DNS-vizsgálatok nélkül is a nő genetikai állományát. A jó géneknek számos evolúciósan kimunkált jegye van, ilyen az arc és a test szimmetriája. Nem kell most valami Quasimodo-szerű szörnyalakra gondolni, milliméterekről van szó. Vizsgálatok sora igazolta, hogy a legszimmetrikusabb arc a legvonzóbb, és igen apró eltéréseket is képesek vagyunk tudattalanul észlelni.

Az aszimmetria mindig hibás génekre, fejlődési problémákra vagy magas férfihormon szintre utal, s a nagy számok szerint a szimmetrikusabbak termékenyebbek és komplikációmentesebben szülnek. Az aszimmetrikus mellméretet mutató nők közt viszont sokkal gyakoribb a szülési komplikáció.

Na és mit tesz a férfi, ha a fiatalság és a szépség közt kell választania? Úgy tűnik, inkább a szépség mellett dönt, mert a „jó gének” fontosabb szempont a fiatalságnál.

Szociálisan domináns, szimmetrikus férfi ismeretségét keresem

Amikor egy nő a férfiről adatokat gyűjt evolúciós kalkulátora számára, akkor elsősorban a magas tesztoszteronszint, a „jó gének” és az eltartó képesség jegyeit méri fel.

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Hogyan választ a nő? Mitől függ, hogy partnert vagy házastársat? Mi mindent határoz meg a partner illata? A továbbiakban ez is kiderül. A cikk folytatásához kattintson ide.

További hírek és aktualitások Szendi Gábor honlapján.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com