Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Életmód

Szendi Gábor:

Hurrá? Nyaralunk?

A prospektusok azt ígérik, a nyaralás csodás dolog. Csupa kaland, kacagás, izgalom. Bóklászhatunk a piramisok tövében, elvegyülhetünk az isztambuli bazár forgatagában, csatangolhatunk a Montmartre utcáin, vagy jeges üdítőt szopogathatunk a tunéziai tengerparton.

2/2. oldal

A Nagy Terv

A nyaralás-játszma természetesen többszereplős, hogy mindenki hibáztathasson valakit. Még csak kifelé araszolunk a télből, amikor már meg lehet kezdeni a Nagy Terv összekovácsolását. Férj/feleség/szerelmes pl. felveti, hogy idén valami „jobb” helyre kéne menni, nem pedig tömeghelyeken gyűrődni.

A játszma élvezetesebb verziójában az egyik fél rögtön ellenkezni kezd, ő képviseli a nyers realitást, vagyis hogy nincs pénz, nem engedhetjük meg magunknak. A „fantaszta” már ekkor kéjesen átélheti, mennyire is korlátozza őt a másik a szárnyalásban, s bosszúfantáziáiban arról álmodozik, mennyire más is lenne az élet a másik kishitűsége, földhözragadtsága nélkül. E ponton már világosan látszik a majdani nyereség.

Ha netán győzne a család anyagi erejét próbára tevő terv, a „realista” játékos elégedetten konstatálja majd, hogy tényleg tönkrementek ebbe a nyaralásba. A „szárnyaló” fél álmai viszont nyilván nem válnak valóra, hiszen ha már az utazást és a szállást is alig tudta a család kiköhögni, nem lesz búvárkodás, extra éjszakai programok vagy nagy vásárlások. S ezért mind a másik fél smucigsága lesz a felelős. Mert egyszer nem tudja elereszteni magát.

Mindkettőjüknek megvan már a jó oka a Nagy Nyári Depresszióra. A kölcsönös rejtett harag és sértettség iszapként kezdi belepni a lelkeket. Egyikük lelki szemeivel már látja az adósságspirál végén az örvényt, a másikat már most gyötri a balsejtelem, hogy megint nem sikerül majd kitörni a szürkeségből és a monotóniából. Aki ma „számít”, az Máltára megy. De Máltára ment a segéd a közértből is, és bérelt kocsiból integet felénk. És miért beszél itt mindenki magyarul?

Start

Úristen, mindjárt utazunk. Életünk folytonosan szövögetett szövetén a nyaralás olyan, mint egy nagy, formátlan szakadás. Ahogy a spagettit sem lehet a tányérból villára tekerni, hogy a tészta csak úgy magától véget érjen, úgy szabadságra sem tudunk menni úgy, hogy éppen minden ügyet és munkát lezártunk volna. Mindig van egy utolsó, váratlan elintézendő dolog, valami mindig keresztbe tesz.

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

A cikk folytatásában a nyaralás-játszmának a megérkezés utáni, további elemeiről olvashatnak: ami az egyiknek „napozás”, az a másiknak „a parton való döglés”, amikor az egyik pihenni akar, a másik templomról templomra masírozna stb. Van-e megoldás? Kiderül, ha ide kattintva végig olvassa a cikket.
További hírek és aktualitások Szendi Gábor honlapján.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 Németh Imréné Éva 2007-07-18 19:07:21
 
Kedves Szendi Gábor!
Ez a téma telitalálat! Gratulálok, nagy figyelemmel olvastam el és magam számára, de mindenkinek átgondolásra javaslom.
Németh Imréné Éva, fitoterapeuta a "natursziget"-ről
#1 cerceruska 2007-07-05 08:08:03
 
Na igen kitűnik a nyaralás nemcsak ennél a cikknél, hanem a többinél is:-DDD
Üdv cerceruska

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com