Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Nyílt tér

Szendi Gábor:

Hogyan éljük túl eltemetésünket?

Ma már ez a kérdés megoldott, legjobb a hamvasztás – írja a bizarr témáról a szerző. De egykoron nemegyszer tetszhalottakat temettek el, akik aztán a föld alatt tértek magukhoz. Rossz belegondolni is... és mégis, van, aki képes eltemettetni magát önként – és túl is éli.

2/2. oldal

Ranjit Singhnek, Pandzsábia híres felvilágosult maharadzsájának fülébe jutott Haridas jógi különös szokása, hogy időnként eltemetteti magát, majd újra feltámad. Magához hívatta a fakírt, és palotája kertjében, szigorúan ellenőrzött körülmények közt megismételtette vele a produkciót. A jógi egy 1,2 m magas, 1 m oldalszélességű faládát rendelt, amelybe némi előkészület után a szokásos lótuszülésben helyezték be tanítványai. A ládát lezárták, eltemették, a sír fölé árpát vetettek, majd hat héten át szigorúan őrizték a sírt.

Hideg test, meleg fej

Felnyitáskor a népes vendégseregen kívül külföldi orvosok is jelen voltak. Az árpa már szépen kihajtott, a sír érintetlen volt. A kiemelt ládában a fakír vállára ejtett fejjel, megmerevedett testtel ült, akár egy halott. Orvosok vizsgálták meg a hideg testet, és mivel pulzus nem volt tapintható sem a csuklóján, sem a halántékán, megállapították, hogy halott, bár furcsának találták, hogy a fakír feje meleg.

Kihámozták a testet a ládából, és a fakír teste egyszerre csak görcsbe rándult, megindult a légzés és a szívverés, és a fakír síri hangon megszólította a közelében ülő maharadzsát: „Most már hiszel nekem?”. Fél óra múlva a fakír már sétálgatni tudott. Az esetet 1837-ben közölte egy indiai orvosi szaklap.

Azt is tudjuk, hogyan készült fel Haridas az élve temetésre. A jógi már hónapokkal előtte koplalni kezdett, amit úgy kell érteni, hogy az amúgy is vérszegény vegetáriánus fakír tovább csökkentette az étrendet. A temetés előtti napokban már csak kevéske tejet ivott és hashajtózta magát, hogy kitisztuljon, végül az utolsó két napban már koplalt. Gyomrát egy 27 méteres vászonszalag lenyelésével és visszaöklendezésével tisztította ki. A koporsóba való beköltözés előtt orrát, fülét viasszal tömte be, nyelvét hátrahajtva lezárta garatát. Ehhez már korábban átvágta nyelvgyökét.

Persze egy eset nem bizonyít semmit, és messziről jött ember és újság azt mond és ír, amit akar.

A cikk folytatásában modern kori tudományos vizsgálatokról olvashatnak, valamint arról: valóban igazolható, hogy a jógik úgy játszanak a testükön, mint a zenész a hangszerén. A folytatás olvasása a Tények és Tévhitek portálon való regisztrációt igényli, ami csupán az e-mail cím megadásából áll. A hírlevélre való feliratkozással olvashatja tovább a cikket. A regisztrációhoz és az olvasáshoz kattintson ide.

(Forrás: Tények-tévhitek.hu)

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus
További hírek és aktualitások Szendi Gábor honlapján

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com