Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Homeopátia

Dr. Sebő Zsuzsanna:

Kötelező védőoltások – mit tehetünk?

Néhány napja adták hírül, hogy Ausztriában nagyobb számban kanyaró megbetegedések fordultak elő. Ugye-ugye – mondja az egyik oldal; nem számít, ártalmatlan megbetegedés – mondja a másik. Ez késztet megszólalásra anélkül, hogy állást foglalnék: „oltani vagy nem oltani”.

4/2. oldal

A KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOK SZÁMÁNAK CSÖKKENTÉSE
Kétségkívül Európa egyes országai a magyaréhoz hasonló oltási rendet követnek. A többségre azonban az jellemző, hogy csak néhány igen súlyos – a legtöbb esetben halált vagy maradandó károsodást okozó – betegség elleni oltás kötelező, a többi csak ajánlott. Vannak olyan országok is, ahol egyáltalán nincsenek kötelező oltások, csak ajánlottak – az átoltottság mégis magas (pl. Németország).

A VÉDŐOLTÁSOK IDŐZÍTÉSE – A BEADÁSI HATÁRIDŐ KITOLÁSA
Tudvalévő, hogy a csecsemő immunrendszere érési folyamaton megy át. Az első hat élethónap ebben a tekintetben a legesendőbb időszaknak tekinthető. Mégis ilyenkor adjuk a legtöbb oltást, és eleve olyan kombinált formában, mely esetenként öt oltás egyidejűleg történő adását is jelenti.
Ma, amikor gyakran eltiltjuk a várandós és szoptatós anyát a tehéntej fogyasztásától, a csecsemőnek pedig egyéves kor előtti adását semmiképpen sem tanácsoljuk a mind gyakoribb tehéntej-fehérje allergia miatt, az oltóanyaggal mégis idegen fehérjét viszünk be a fiatal csecsemők szervezetébe.

EGYÉNRE SZABOTT OLTÁSI NAPTÁR KIALAKÍTÁSA
Az ajánlott oltások listájának összeállításakor javasoljuk a gyermek sajátosságainak, betegségekre való fogékonyságának és a család kórtörténetének figyelembevételét. Az oltási naptár bizonyos határokon belül személyre szabott legyen.

A HÁZIORVOSOK NAGYOBB DÖNTÉSI SZABADSÁGA AZ OLTÁSOK IDEJÉNEK MEGHATÁROZÁSÁRÓL
A szülők után a háziorvos az, aki kis páciensét a legjobban ismeri. Hadd döntsön, vagy javasoljon – a védőnővel egyeztetve –, természetesen felelősen, de szabadabban az oltások időzítéséről.

A SZÜLŐK NAGYOBB DÖNTÉSI SZABADSÁGA – KEVESEBB KÖTELEZŐ, TÖBB AJÁNLOTT OLTÁS
A kötelező védőoltások beadásán túl a szülő követhesse meggyőződését különböző fórumokon való meghurcoltatás, illetve büntetőjogi következmények nélkül. Lehessen részese a gyermeke sorsáról való döntésnek, miután megkapta az oltásokról azt a kétoldalú, korrekt szakmai tájékoztatást, amely mindenkor objektív adatokra épül.
A csak kötelező védőoltásban részesült gyermekek közösségekbe való felvételükkor ne legyenek hátrányos helyzetben a többi – ajánlott oltással is beoltott – társaikkal szemben.

A SZAKMA ÉS A SZÜLŐK KORREKT TÁJÉKOZTATÁSA A VÁRHATÓ ELŐNYÖK, VALAMINT A LEHETSÉGES REAKCIÓK ÉS SZÖVŐDMÉNYEK TEKINTETÉBEN
A fentiek alapján kívánatos, hogy a szakma beszerezzen minden olyan információt, illetve kérjen visszajelzést az oltások olyan ”enyhébb„ szövődményeiről is, melyeket ma az akadémikus orvoslás nem hoz összefüggésbe a védőoltásokkal, melyek előfordulását ma még jórészt tagadja. Csak így lehetséges a szülők korrekt tájékoztatása, illetve a megfelelő orvosi és szülői döntés előkészítése.

HOMEOPÁTIÁS VÉDELEM AZ OLTÁSI REAKCIÓK, ILLETVE SZÖVŐDMÉNYEK CSÖKKENTÉSÉRE
Egyesületünk szívesen vállalja, hogy a homeopátiával egyébként nem foglalkozó kollégákkal is megosztja jelen ismereteit azokról a homeopátiás lehetőségekről, amelyek a szervezetet támogatják abban, hogy az oltás mind kevesebb kedvezőtlen reakciót, illetve szövődményt idézzen elő.
Dr. Kürti Katalin, 2006”
Az idézett összeállítás és a védőoltásokhoz kapcsolódó jogszabályok olvashatók a MHOE honlapján.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com