Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

Terjed az orális szex a fiatalok között

Meglepő eredménnyel zárult egy amerikai kutatás, amely a tizenévesek szexuális szokásait vizsgálta. A témáról 580 kaliforniai középiskolást kérdeztek meg, átlagéletkoruk 14,5 év volt. A válaszolók közül minden ötödik úgy nyilatkozott, hogy már kipróbálta az orális szexet, egyharmaduk pedig közölte, hogy a következő hat hónapon belül szándékában áll ezt megtenni. A tinédzserek nagy része hozzátette, hogy számára az orális szex a hagyományosnál kevésbé kockázatosnak számít.

A kutatók így kénytelen-kelletlen levonták a következtetést, hogy a szexuális érintkezésnek ez a módja gyakoribb és elfogadottabb a tizenévesek számára, mint a közösülés. A másik meglepetést számukra az jelentette, hogy a fiúk és a lányok megközelítőleg azonos arányban juttatták kifejezésre fenti véleményüket. Bonnie Halpern-Felsher, a San Franciscó-i California Egyetem kutatója az eredményeket értékelve kijelentette: „Úgy gondolom, többé nem léteznek sztereotípiák. A lányok és a fiúk egyaránt úgy gondolják, hogy az orális szex nem nagy ügy”. A kutatásról egyéként a Pediatrics című szakfolyóirat 2005. április száma adott hírt.

Szakértők a fentiek kapcsán rámutatnak: a tinédzserek bizonyára nincsenek tisztában azzal, hogy az orális szex milyen egészségügyi veszélyeket rejt magában. Ezért szükség lenne arra, hogy felvilágosítsák őket: a szexnek ez a formája megkönnyíti, hogy a résztvevők különféle vírusokkal és baktériumokkal fertőződjenek, mint amilyen a herpesz, a Chlamydia, a HIV (AIDS), illetve hogy olyan betegségeket kapjanak, mint a májgyulladás (hepatitisz) és a szifilisz. Ugyanakkor szülők és pedagógusok közös felelőssége, hogy az orális szexnek a személyiségre gyakorolt olyan hatásait is megbeszéljék a fiatalokkal, mint a tizenévesek egymáshoz való viszonya, illetve az önbecsülésük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com