KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 14. (pé) – Vazul,Herta
Homeopátia

A homeopátia kézikönyve (4.)

Mennyit és meddig szedjük a szert?

A homeopátiában az adagolást elsősorban a potencia foka és a bevétel gyakorisága jelenti, nem pedig a bevett gyógyszer mennyisége, azaz a golyók száma. Ahányszor bevesszük a gyógyszert, annyiszor ismételjük, közvetítjük ugyanazt az információt a beteg számára.

2/1. oldal

Úgy kell ezt elképzelni, hogy ha megveszünk egy napilapot, mert a híreket meg szeretnénk ismerni, akkor hiába vesszük meg ugyanezt a napilapot több példányban, nem jutunk több információhoz. Az viszont nem közömbös, hogy hányszor olvassuk el ugyanazt a példányt.

Általános megegyezés szerint az egykomponensű szerekből 5 éven felülieknek és felnőtteknek 5 golyó az egyszeri adag. Csecsemőknek 1-2 golyó, kisgyermeknek 3-4 golyó az ajánlott egyszeri dózis. Legjobb, ha az annyi golyó, ahány év – maximum 5 golyó – gyakorlatot követjük.

A komplex készítmények adagolása jobban hasonlít az allopátiás gyógyszerek szedéséhez, és azokat a betegtájékoztatóban leírtak szerint kell bevenni.

Mi befolyásolja még az adagolást?

Súlyos akut állapotok, mint pl. a hirtelen fellépő fulladás, asztma, kruppos tünetek, sérülés stb. változtathatnak az ajánlott adagoláson. Ilyenkor akár néhány percenként is adhatjuk a megfelelő homeopátiás gyógyszert, majd a javulással párhuzamosan fokozatosan csökkentjük a szer bevételének gyakoriságát.

Ezekben az esetekben jól használható az oldott állapotban való adagolás, amikor egy-két deciliter folyadékban (lehetőleg ásványvízben) feloldjuk a globulusokat, és a beteg ebből kortyolgat, kezdetben negyed-félóránként, később ritkábban. Tekintettel arra, hogy a dozírozás függ a gyógyszertől is, a pontos adagolásra a megfelelő fejezetekben találhatunk további ajánlásokat.

A beteg fogékonysága vagy csökkent reakcióképessége nemcsak a potenciaválasztást befolyásolja, hanem az adagolás gyakoriságát is. Csecsemők, gyermekek többnyire jól reagálnak a homeopátiás kezelésre, nekik kevesebbszer is elég beadni a gyógyszert, míg idős emberek, súlyos betegek reakciója csökkent, a kapott ingerre kevésbé reagálnak, ezért lehet, hogy náluk gyakrabban kell a gyógyszereket ismételni.

A gyógyszer eredete sem közömbös az adagolás szempontjából. Az állati eredetű homeopátiás gyógyszerek gyors hatásúak, a növényiek közepes tempóban fejtik ki hatásukat, míg az ásványi eredetű szerek hatása lassabban alakul ki.

A bevétel módja

A homeopátiás gyógyszerek a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért a szereket – legyen az globulus vagy tabletta – nem lenyelni, hanem elszopogatni kell. A golyók szénsavmentes ásványvízben feloldhatók, és alapos felkeverés után, oldatként használandók. Az oldatot átmenetileg a szájban kell tartani, és tanácsos csak ezt követően lenyelni.

Közömbösítés, hatástalanítás

A homeopátiás kezelés akkor lesz eredményes, ha a kiválasztott gyógyszer megőrzi eredeti állapotát, semmilyen káros hatás nem éri, semmi nem közömbösíti. Mivel a homeopátiás gyógyszerek információt közvetítenek, ha olyan hatás éri a szereket, amely ezt a képességet károsítja, a szer hatástalanná válhat.

Ez bekövetkezhet a beteg vagy külső hatások miatt, egyéb hagyományos és nem hagyományos gyógyszerek egyidejű használata következtében.

A beteg miatt hatástalanná válhat egy szer, ha a páciens a homeopátiás gyógyszerrel egy időben kávét, teát, aromás teát, bedörzsölő szereket, mentolos fogkrémet, parfümöt, aromaterápiát használ. Fontos, hogy a homeopátiás gyógyszer bevétele előtt és után 20 percig ne egyen és ne igyon a beteg.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 ilona5726@freemail.hu 2008-01-23 16:37:52
 
Kedves doktor nő

Azt szeretném megkérdezni ,hogy az oscilloccinum és a coryzalia szedhető- e torokgyulladásra,ill. influenzára .Tisztelettel Ilona

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com