Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Veszélyes disznóságok...

Sertésinfluenza: hogyan védekezzünk?

Cikkünkben áttekintjük a sertésinfluenza-pánik hátterét. Szólunk az új vírus felbukkanásának hátterében meghúzódó, lehetséges okokról, a betegség tüneteiről és arról, érdemes-e gyógyszert vagy oltást alkalmazni. Ismertetjük a védekezés természetes módszereit is.

5/1. oldal

Amerikában 1976-ban egyszer már kitört sertésinfluenza-pánik, miután Ft. Dixben egy katona meghalt, és rövid időn belül négy társa is megbetegedett. A hivatalos szervek akkor az 1918-as spanyolnátha-járványhoz hasonlították a helyzetet, és a szenátus 135 millió dollárt szavazott meg a járvány elleni küzdelemre. El is készült a vakcina, csakhogy az oltások beadása után hárman meghaltak, ezért a programot 9 amerikai államban leállították. Egy hónappal később a kezeltek kártérítésként már összesen 2,64 milliárd dollárt követeltek, végül a hatóságok 49 millió dollár értékű védőoltást semmisítettek meg. Ám addigra már minden negyedik lakost beoltottak...

SARS, madárinfluenza, nyugat-nílusi vírus

A hivatalos szervek mostani stratégiája nagyon hasonló ahhoz, ami 1976-ban történt: közegészségügyi szükségállapot kihirdetése, valamint annyi vírusellenes gyógyszer és oltóanyag felhalmozása, amennyire a fertőzés tömegessé válása esetén szükség lehet.

Emlékezzünk csak: nem is olyan régen a SARS vírussal, majd a madárinfluenzával és a nyugat-nílusi vírussal riogattak bennünket – utólag tudjuk, hogy gyakorlatilag alaptalanul. Az utolsó két valódi járvány, amely az Egyesült Államokat sújtotta, az ázsiai influenza (1957-58) és a hongkongi influenza (1968-69) volt. Kérdéses, hogy a mostani sertésinfluenzát mennyire kell komolyan venni...

Dr. David Williams, ismert amerikai orvos-szakíró felidézi a SARS példáját. Mivel a betegséget vírus okozta, nem létezett rá megfelelő orvosi kezelés. A fertőzött személyeket elkülönítették, vírusellenes gyógyszert (ribavarin) és szteroidokat adtak nekik. Bár a fertőzés meglehetősen súlyosnak számított, a halálesetek zöme az érintettek általános rossz egészségi állapota vagy meglévő más betegségük miatt következett be. Világméretekben több mint 2700 megbetegedést és mintegy 100 halálos áldozatot regisztráltak.

A legfontosabb tudnivalók

Lássuk először a sertésinfluenzával kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat, egy népszerű amerikai orvosi tanácsadó honlap, az AskDrSears.com összefoglalásában:

  • Jelenleg nem létezik az embereket érintő sertésinfluenza elleni oltás, eddig csak a sertések számára fejlesztettek ki oltóanyagot.
  • Az influenza ellen jelenleg használatos oltás nem véd a sertésinfluenzától.
  • Vannak vírusellenes gyógyszerek, amelyeket az orvosok igazolt betegség esetén egyévesnél idősebb gyerekeknél és felnőtteknél alkalmazhatnak.
  • A sertésinfluenza tünetei azonosak az ismert influenzatünetekkel. Egyelőre nem lehet tudni, mi a tényleges oka annak, hogy a Mexikóban észlelt megbetegedések a megszokottnál több halálos áldozattal jártak.
  • A jelenleg észlelt sertésinfluenza vírustörzs egyaránt tartalmazza a humán influenza, a madárinfluenza és kétféle sertésinfluenza genetikai kódját.

Az amerikai hivatalos tanácsok a következők: ha ön influenzaszerű tüneteket észlel önmagán, maradjon otthon; ha köhög vagy tüsszög, takarja el a száját, gyakran mosson kezet, és értesítse orvosát. Kérje meg, hogy végezzék el önnél is a sertésinfluenza tesztet olyan időpontban, amikor mások nem tartózkodnak a rendelőben, nehogy őket is megfertőzze.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 dillmann monika 2009-05-07 13:27:18
 
Nagyon tetszik a cikk! Rávilágít az érme másik oldalára! Elszomorító, hogy mindig üzleti érdekek állnak az első helyen, és az emberi élet nem képvisel értéket!
#1 VÁgnes31 2009-05-07 05:44:01
 
Én azt mondom,igenis fújják fel.Ha nem fújnák fel,nem lennének óvintézkedések.Sokkal hamarabb le kellett volna zárni és tesztelni a határokat!!

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com