KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 24. (sze) – Kinga,Kincső
Itthon

Az Országgyűlés elé kerül a védőoltási kártalanítás ügye

Várhatóan a napokban nyújtják be az Országgyűlésnek azt a módosító indítványt, amelynek értelmében megmaradna az állam kártalanítási felelőssége a védőoltások esetleges szövődményeiért. Ez nem azt jelenti, hogy a vakcina gyártója nem felel majd termékéért, de az esetleges maradandó testi károsodás után az állam fizet, majd az összeget megpróbálja behajtani. A novemberben életbe lépett szabályozást korábban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is kifogásolta. Mint ismeretes, erre az után került sor, hogy a Natúrsziget portálon heteken át tiltakozó aláírásokat gyűjtöttünk, majd az íveket október 20-án átnyújtottuk az ombudsmannak, dr. Lenkovics Barnabásnak. (Vele ekkor készített interjúnk itt olvasható.)

Továbbra is vállalni fogja a kártalanítást az állam a kötelező védőoltások esetleges szövődményei miatt, ha az erről szóló módosító javaslatot az Országgyűlés elfogadja. A tervezet szerint a termékfelelősség új szabályozásának novemberben életbe lépett egyéb változtatásain nem korrigálnak – mondta el a Népszavának az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára. Vojnik Mária felhívta a figyelmet arra, hogy a módosítás révén bár az állam kártalanítaná a védőoltás miatt esetlegesen tartós, maradandó egészségügyi károsodást szenvedett embereket, továbbra is vizsgálni fogják, hogy a gyártónak van-e felelőssége. Hozzátette, hogy a korábban elfogadott javaslat is megfelel az uniós előírásoknak, azt több országban is alkalmazzák. A változtatás kizárólag az állam által kötelezően előírt védőoltásokra vonatkozik, az egyéb gyógyszerek okozta szövődményekért ezt követően is a hazai gyártó vagy forgalmazó vállal felelősséget.

Cikkében Losonczi Gergely emlékeztet rá, hogy korábban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az egészségügyi miniszterhez és az Országgyűlés egészségügyi bizottságához fordult az ügyben. Lenkovics Baranabás álláspontja szerint ugyanis a kötelezően elrendelt védőoltások esetében alkotmányossági aggályokat vet fel a novemberben hatályba lépett jogszabály. Emiatt a törvény módosítását kezdeményezte. Az ombudsman szerint, ha a védőoltás beadásakor az orvos mulaszt, akkor a felelősséget neki, illetve munkáltatójának kell viselnie. Ha az orvos szakszerűen járt el, de az oltóanyag a lejárati idő előtt „megromlott”, akkor a készítmény forgalmazóját, hazai termék esetén gyártóját terheli a felelősség. Úgy vélte ugyanakkor, hogy ha egyik sem merül fel, de a védőoltásnak mégis kialakul valamilyen szövődménye, akkor azért az államnak kell felelősséget vállalnia. Minden állampolgár alkotmányos kötelezettsége, hogy a járványok elkerülésére, a közveszély elhárítására ennek alávesse magát. A kötelezettségnek azonban arányban kell lennie a kártalanítással is. Ez a módosító javaslattal megvalósulhat.

A Polgári Törvénykönyv is kimondja az állam kártérítési kötelezettségét, amit a bírói gyakorlatban már 1972-ben is alkalmaztak. A most módosított jogszabály az állampolgári jogok biztosa szerint ezt nem írta felül. Lenkovics Barnabás ugyanakkor a törvényt csak a kötelezően elrendelt védőoltások esetében kifogásolta.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com