Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Hepatitis C: gyógyszer helyett
májgyulladásban hatékony a grépfrút?

A jelenlegi gyógyszeres kezelés alternatívájaként lehetséges, hogy a jövőben grépfrúttal vesszük fel a harcot a fertőző májgyulladást okozó Hepatitis C vírussal (HCV). A HCV a világ lakosságának 3%-át érinti, és a fertőző májgyulladás egyik fő okozója az USA-ban.

Pillanatnyilag a májgyulladás e különösen veszélyes formájában szenvedő betegeknek interferon tartalmú, erős gyógyszert kell szedniük. Ennek többféle kedvezőtlen mellékhatása lehet, például hányinger, vérszegénység, depresszió és bőrkiütés. Magától értetődik, hogy sokan örülnének neki, ha ezt a citrusfélét fogyaszthatnák gyógyszer helyett.

Újabb jótékony hatású flavonoid

Bizakodásra adhat okot, hogy a Massachussetts Állami Kórház (Boston) kutatói pontosan azt állítják: grépfrút fogyasztásával is elérhető a gyógyulás. A gyümölcs ugyanis azt a naringenin nevű flavonoidot tartalmazza, amely nemcsak a keserű ízért felelős, hanem blokkolja a hepatitis C vírus útját, vagyis megállítja a továbbterjedését.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a HCV a fertőzés elterjesztéséhez különösen alacsony sűrűségű koleszterint (VLDL) vesz igénybe. A grépfrút már említett hatóanyaga, a naringenin viszont csökkenti a VLDL kiválasztását a májsejtekből. Ezért a jövőbeni kutatások a hasonló hatásmechanizmusú vérzsírszint-csökkentő gyógyszerekre és táplálékkiegészítőkre fognak koncentrálni.

Az eredmény azt mutatja, hogy a lipidszint csökkentését célzó gyógyszerekkel és naringeninnel kombinált kezelés, esetlegesen hagyományos vírusölőkkel kiegészítve, képes lesz részben vagy talán teljesen elpusztítani a HCV-t, mondta Yaakov Nahmias, a vizsgálatok nyomán készült tanulmány vezető szerzője.

Tudni kell, hogy a HCV hordozóinak 80%-a általában tünetmentes. Akiknél mégis jelentkeznek tünetek, azok a következőket tapasztalhatják: sárgás bőrszín, szédülés, sötét vizelet, hasi fájdalom, étvágytalanság és hányinger. A betegség úgy terjed, hogy az illető valahogy kapcsolatba kerül más betegek vérével.

A jelenlegi vírusölő kezelés a betegek felét tudja meggyógyítani, de következményként sajnos magas számban (70%) alakulhat ki valamilyen krónikus betegség, például májzsugorodás vagy májrák.

Életmódtanácsok, javaslatok

Néhány tanács a betegeknek:

  • A napi bevitelre szánt kalória nagyobb részét kora reggel fogyasszuk el!
  • Pihenjünk, ha érezzük a tünetek jelentkezését!

Néhány tanács a megelőzésre vonatkozóan:

  • Kerüljük a vérrel és vérkészítményekkel való érintkezést! Ha ez a munkánk része, legyünk különösen óvatosak!
  • Kerüljük a szexuális kapcsolatot fertőző májgyulladásban szenvedő személlyel. Amúgy is törekedjünk a biztonságos szexre!
  • WC-használat után mossunk kezet!
  • Étkezés és főzés előtt is mossunk kezet!
  • Ne kérjünk kölcsön háztartási eszközöket hepatitis-A fertőzött személytől, és ne használjuk a fürdőszobáját!
  • Ne használjuk más tűjét, borotváját vagy fogkeféjét!
  • Ha fertőzött területre utazunk, ne együnk nyers vagy félkész ételt, és csak palackozott vizet igyunk!
  • Legyünk óvatosak, ha tetoválást vagy piercinget szeretnénk!
  • Ne igyunk alkoholt, ha paracetamol tartalmú gyógyszert szedünk. Aki hepatitis vírussal fertőzött, az esetleges májkárosodás elkerülésére egyiket se fogyassza!

(Forrás: Hepatitis: Grapefruit can fight it as well as drugs, How Grapefruit Reduces the Spread of HCV, Hepatitis, The New York Times Health Guide, angolból fordította: Vég Erzsébet)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com