Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Homeopátia

A homeopátia kézikönyve (3.)

Potenciaválasztás és adagolás

Könyvismertető sorozatunkban ezúttal a potenciaválasztás és adagolás kérdéseivel foglalkozunk akut betegségek kezelése esetén. Az első lépés a megfelelő gyógyszer kiválasztása, azé a szeré, amelynek a gyógyszerképe leginkább hasonlít a beteg tüneteihez, betegségképéhez.

2/1. oldal

Jól kiválasztott gyógyszer

A homeopátia kézikönyveEhhez figyelembe kell venni az ún. teljes értékű helyi tüneteket. Ezek a kiváltó tényezőket (etiológia), a tünetek helyét (lokalizáció), a tünetek változását különböző tényezők hatására (modalitások) és a tünetek, valamint az általuk kiváltott érzések jellegét foglalják magukban. Jó, ha ez a teljes értékű helyi tünetkép kiegészül a paradox tünetek, kisugárzások és kísérő tünetek megfigyelésével (lásd korábbi fejezetek).

Ezenkívül használjuk az ún. bevált indikációkat is, melyekkel bizonyos tünetet vagy tünetcsoportot kezelünk az eddigi gyógyítási tapasztalatok alapján jól használhatónak bizonyult homeopátiás szerrel.

Vegyünk egy példát: a szem megterhelése – pl. hosszan tartó számítógép-használat vagy apró betűs könyv olvasása – következtében fellépett fájdalom enyhítésének szere a bevált indikáció alapján a Ruta nevű homeopátiás gyógyszer. A száraz hideg szél vagy légkondicionáló berendezés hatására kialakuló tünetekre a bevált indikáció alapján adható szer az Aconitum.

Potenciaválasztás

A kiválasztott gyógyszer potenciafokának megválasztása a homeopátiás kezelés sarkalatos pontja. Az előző fejezetekből ismert, hogy a szereket az elkészítés során szakaszosan hígítják és dinamizálják. Minél több lépésben teszik ezt, annál magasabb potenciájú gyógyszer készül belőle. (A gyógyszer neve mellett lévő szám jelzi a potencia fokát).

A klasszikus homeopátia szerint alacsony potenciájú szerek a D3-D12 és a C3-C12 jelzésű szerek.
Közepes potenciájúak a D12-D30 és a C12-C30 jelzésűek.
Magas potenciájúak a D 200 és C 200, valamint az ennél nagyobb számmal ellátott gyógyszerek.

Az akut betegségek kezelésére használt homeopátiás gyógyszerek potenciafokát a beteg, a betegsége és a használandó gyógyszer tulajdonságai határozzák meg. Lássuk mindezt részletesebben.

ALACSONY

KÖZEPES

MAGAS

D3-D12

C3-C12

D12-D30

C12-C30

> D30

> C30

2-6-szor naponta.

1-2-szer naponta.

Maximum 1-szer naponta vagy ritkábban.

Súlyos esetekben az alacsony és közepes potenciákat, kezdetben akár 5-30 percenként is adhatjuk a hatás megjelenéséig, maximum 4-5 alkalommal ismételve.


A beteg

Homeopátiával a születéstől a halálig mindenki kezelhető, de a homeopátiás gyógyszerekkel szembeni reakcióképesség egyénileg változó. Nyilvánvalóan másként reagálnak a kezelésre a különböző korú, tulajdonságú és vitalitású betegek. Ezt az egyéntől függő tulajdonságot a potenciafok megválasztásánál is figyelembe kell venni. Nagyon fiatal, nagyon idős és erősen legyengült szervezetű betegnek inkább az alacsonyabb potenciák adása javasolt.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 fpungorne 2008-01-16 13:01:03
 
Tisztelt Doktornő!
Már több homeopátiás szert is kipróbáltam. Általában sikerrel, kivéve az allergiás tüneteimre szedetteket. Histaminum+Luffel orrspray. Mostmár két hete használom őket, naponta 3-szor, de nem érzek semmi hatást. Ugyanúgy állandóan folyik és bedugul az orrom. Egyáltalán meddig lehet a homeopátiás szereket szedni? Anyósom már 3 hónapja szedi a Rhus Toxidentront az izületi fájdalmaira. Azóta sokkal jobban van. De meddig szedheti a gyógyszert? Bármeddig?
Várom válaszát! Üdvözlettel:
Pungor Ildikó

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com