Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Nagyvilág

Nő a tbc és a májgyulladás veszélye

Egyre több HIV-pozitív Európában

A WHO Európai Régiójában, amihez Oroszország és a szovjet utódállamok is tartoznak, az Európai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ szerint 806 258 (diagnosztizált) HIV-fertőzött él. Közülük 86 912 a múlt évben diagnosztizált új beteg, számuk Németországban is nő.

2/1. oldal

Egy héttel azt követően, hogy az UNAIDS közzétette a HIV-járványra vonatkozó globális adatokat, az Európai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ és a Robert Koch Intézet nyilvánosságra hozta az Európára, valamint Németországra vonatkozó adatokat. Elsősorban a volt Szovjetunió országaiban nem éppen rózsás a helyzet.

Észtországban terjedt a leggyorsabban

Lakosságszámra vetítve az elmúlt időszakban Észtországban terjedt a leggyorsabban a vírus: 1 millió emberre 504 új diagnózis jut, Németországban 33. A kicsiny balti államban a fertőzés elterjedéséhez az intravénás drogfogyasztók nagymértékben hozzájárultak. Hat évvel ezelőtt ez a rizikócsoport még a 90%-át alkotta az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzötteknek. Időközben azonban az arányuk kevesebb mint a felére csökkent. A járvány így már az egész lakosságot fenyegeti, amit a kormány rendkívül aggasztónak talált, és intenzív felvilágosító kampányba kezdett.

Összességében megállapítható, hogy a HIV-vírus Európában a legnagyobb mértékben az egykori Szovjetunió utódállamaiban terjedt. Itt 59 866 volt az új diagnosztizáltak száma (1 millió lakosra számítva pedig 211). A nők aránya 41%. A fertőzöttek 27%-a 15-24 év közötti. A vírus terjedésének leggyakoribb módja továbbra is az intravénás drogfogyasztás, ugyanakkor a közösüléssel szerzett fertőzések száma 1999 óta megötszöröződött.

Kelet-Európa többi országában, valamint Törökországban azonban csak 1805 embernél diagnosztizáltak új megbetegedést (1 millióra lakosra 9,4 új megbetegedés jut). Törökországban volt a legalacsonyabb az arány (290 új diagnózis, 1 millió lakosra vetítve 3,9). A fertőzött emberek fele heteroszexuális közösüléssel szerezte a betegséget.

Nyugat-Európában az Európai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ adatai szerint az elmúlt évben 25 241 új megbetegedést diagnosztizáltak. Mivel Olaszország és Spanyolország nem közölt adatokat, a helyzet nem teljesen átlátható. Az új HIV-fertőzések 35%-át nőknél, 10%-át pedig a 15-24 év közötti korosztályban diagnosztizálták. A legtöbb fertőzést heteroszexuális úton szerezték.

Egyharmaddal több a beteg, mint a diagnosztizált eset

Az Európai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ abból indul ki, hogy a HIV-fertőzések valódi száma kb. egyharmaddal magasabb, mint a diagnosztizált esetek száma. A Robert Koch Intézet is arra utalt, hogy a diagnosztizált esetek számát nem szabad felcserélni a valós esetek számával. A legtöbb újonnan diagnosztizált esetében a megfertőződés időpontját néhány évre visszamenően kell visszavezetni.

Az új diagnózisok száma is felfelé mozgott az utóbbi években. Az esetek számának növekedését fele részben az elsődleges diagnosztika általi hatékonyabb felismerésre vezették vissza. A növekedés másik fele valószínűleg az új HIV-fertőzések számában tapasztalható tényleges növekedésnek tudható be, ugyanakkor részben hozzájárulhatott az is, hogy egyre többen vesznek részt szűrővizsgálaton.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com