Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Homeopátia

„Itt van az ősz, itt van újra...”

Hogyan találjunk megfelelő szert?

Bár az ősz valóban szép, mint a költő is mondja, de egyben a meghűléses panaszok gyakoribbá válása is óhatatlanul vele jár. Ezeket az általában vírus okozta betegségeket hagyományos orvoslással nem igazán lehet gyógyítani, segíthet viszont a homeopátia.

Szerencsére ezeket a nyavalyákat a szervezet legtöbbször legyőzi. Mivel a homeopátiás kezelés a szervezet harcát segíti, nem csoda, hogy a megfázások, torokfájások, köhögések területén a homeopátiás szerekkel látványos eredményeket lehet elérni.

Néhány alapelv

Néhány általános szabályt mindenképpen ismernünk kell ahhoz, hogy panaszok esetén megtaláljuk a megfelelő szert.

A szinte mérhetetlen hatóanyagot tartalmazó gyógyszer a beteg ember azon tüneteit gyógyítja, melyeket adott esetben a nagyobb adagja egészséges emberben kiváltana.

A gyógyszerek előállításakor az alapanyagot többször felhígítják. A D jelzésűt tízszeresére, a C és CH jelzésűt százszorosára, az LM jelzésűt ötvenezerszeresére. (Például a D12-t tizenkétszer tízszeresére, a C vagy CH 15-t tizenötször százszorosára hígították). A hígítások között az anyag „rázáson” megy keresztül, melyet dinamizálásnak nevezünk, ezáltal alakul ki az úgynevezett potencia, mely a homeopátiás szerek jellemzője. A potenciáról most csak annyit, hogy tüneti kezelésnél az alacsonyabb potenciákat használjuk (5, 6, 7, 9, 12, 15 D, C, CH ).

Minél általánosabb tüneteket mutat a beteg (például aluszékonyság, gyengeség, izgatottság), annál magasabb potenciát használhatunk, szem előtt tartva a hasonlóság törvényét, hiszen terápiás hatás akkor érhető el, ha a beteg tünetei hasonlítanak a szerre jellemző tünetekre.

Az alacsony (5-7-9) számozású szereket naponta többször, a magas hígításúakat napi, heti, havi egyszer kell bevenni.

Nézzünk a fentiekre egy példát:
Fejfájás:
– lüktető, doboló fejfájás, piros arc, izgatottság – BELLADONNA
– fejtetőn, tarkón nyomásérzet, fáradtság, szellemi túlterheltség – ACIDUM PHOSPHORICUM
– hétvégi, féloldali, szempanaszokkal járó – IRIS VERSICOLOR (kardvirág)

És most lássuk néhány őszi megbetegedés gyógyítását homeopátiás szerekkel:

Láz, meghűlés, torokfájás

ACONIT (sisakvirág)
A betegséget száraz hideg (szél, huzat, légkondicionáló) váltotta ki. Hirtelen kialakuló magas láz, hidegrázás. A beteg este egészségesen fekszik le, éjjel köhögésre, lázra riad. Száraz, piros bőr, nyugtalan, inkább rémült beteg, aki általában nem verejtékezik.

Hasznos a hirtelen (legtöbbször éjszaka ) fellépő kruppos köhögésben, ilyenkor sűrűn, akár fél óránként adagolhatjuk.

APIS (méh)
Hirtelen kezdődött nagyfokú orrdugulás, égő fájdalom, duzzadt torok és mandulák, szúró szálkaérzés a torokban. A beteg nem szomjas. Ha hideg folyadékot iszik, javul a torokfájás. A fő jellemző a duzzanat, akár orrban, akár torokban. Ezt a szert lehetőleg csak C, CH 9 potencia felett, akár C 30-ban használjuk.

ARSENICUM ALBUM (fehér arzén)
Időjárás-változás provokálja a betegséget. A beteg tüsszög, orra dugul, égő jellegű torokgyulladás. Nyugtalan, nagyon elesett, gyenge. Hajnali 1-3 körül romlik az állapota. Nagyon fázós, náthájából gyorsan alakul ki köhögés. Meleg italt kíván, apró kortyokban, ami az égő fájdalmát javítja, és kissé ellentmondásosnak tűnik.

BELLADONNA (nadragulya)
Verejtékes, fényre, szagra érzékeny, lázas beteg, lüktető fejfájást érez. Lázrózsás arc, száraz száj, fájdalmas nyelés. Nyakára meleg sálat kíván. Gyerekek magas lázas betegségében gyakran használt szer.

BRYONIA (fehér földi tök)
Fokozatosan kialakuló láz, szárazságérzet a torokban. Görcsös köhögés, mely közben jellegzetesen fogja a beteg a mellkasát, mert az enyhe nyomás csökkenti a köhögést, a mély belégzésre fellépő fájdalmat. Sok folyadékot iszik. A legkisebb mozgás, beszéd, köhögést provokál, ezért szíve szerint mozdulatlanul fekszik vagy ül.

FERRUM PHOSPHORICUM (vasfoszfát)
Nem túl magas (38 fok körüli) láz, enyhe, jellegtelen panaszok, kicsit piros torok, fülbe sugárzó, kisfokú fájdalom jellemzi a beteget. Szomjas, nem izzad. Hideg borogatásra vágyik, orrvérzésre hajlamos.

GELSEMIUM (sárga jácint)
A beteg hol fázik, hol melege van. Nehéznek érzi a végtagjait, a fejét. Nehezen köhög. Izzad, és nem szomjas. Erős fejfájása van.

HEPAR SULFURIS (mészkénmáj)
Gyakran huzat, szél a kiváltó ok. Lassú kialakulás. Ingerlékeny beteg. Sebes, gyulladt orr, néha orrvérzés. Fülbe sugárzó torokfájás, gyakran szálkaszúrásra emlékeztető. Mandulái lehetnek gennyesek, köhögése fuldokló. Rekedtség kísérheti a torokpanaszokat. Fázós beteg, különösen a feje, a nyaka fázik. Állapotát javítja az inhalálás, a meleg ital. (Ez a szer is jól használható kruppos köhögésnél.)

IPECACUANA (hánytató gyökér)
Görcsös, fullasztó köhögés, sok váladékkal. A köhögéstől a beteg öklendezik, hány. Egyébként is erős hányingere van, de hányás után sem érzi jobban magát. Jellegzetes, hogy a hányás ellenére a nyelve tiszta, nem bevont. Úgy érzi, mintha súlyok volnának a mellkasán.

MERCURIUS SOLUBILIS (higany)
Világos, áttetsző, majd sűrűvé váló orrfolyás, tüsszögés, bűzös szájszag. Nyálfolyás, nyeldeklés, fehér-sárga lepedék a nyelven, fekélyek a szájban. Szájszag. Nyaki nyirokcsomó-duzzanatok kísérhetik.

NUX VOMICA (farkasmaszlag)
Reggeli tüsszögési rohamok, a beteg borzong, gyomra kavarog. Orra éjjel bedugul. Görcsös, száraz köhögés, érdes, kaparó érzés a torokban. Minden ingerre (fény, szag, hang stb.) túlérzékeny. Ingerült, türelmetlen. Melegre, meleg lábfürdőre javul az állapota.

PHYTOLACCA (amerikai szőlő)
Hideg, esős idő provokálja a betegséget, 38 fok körüli láz, levertség jellemző a betegre, mégis izeg-mozog. Sötétvörös, lakkszerű torok, lepedék a mandulákon. Szomjas, hűvös folyadékot kíván.

PULSATILLA (kökörcsin)
Gyakran használt szer meghűlések kapcsán, mivel változó tünetek, váladékok jellemzik. Átnedvesedett cipő, ingadozó hőmérséklet, fagylaltevés után alakul ki a betegség. A beteg orra éjjel dugul, nappal folyik. Váladékai változó állagúak. Minden tünete és az általános állapota fülledt, meleg szobában romlik, a friss levegőn viszont javul. Köhög. Nem kíván sem enni, sem inni. Sírós, nyűgös beteg. Szereti, ha vigasztalják, dédelgetik.

Mire ügyeljünk?

A felsorolás csak néhány jól használható szer a sok lehetséges közül. Hurutos megbetegedéseknél, torokfájásnál, náthánál azt az 1-2 szert válasszuk ki, melyek leginkább hasonlítanak a tüneteinkhez.

A golyókat el kell szopogatni vagy például csecsemők esetén egy kanálban (ne fém, hanem műanyag kanalat használjunk!) néhány csepp vízben feloldani.

A gyógyszer bevétele előtt és után enni, inni nem szabad kb. 15 percig. Túl meleg árt a szereknek. Kávé, mentol, illóolajok, rágógumi, mentolos fogkrém, kámforos bedörzsölés hatástalanítja a szereket, ezért ezeket mellőzni kell. Nedves, krémes kézzel nem szabad a szereket megfogni. Nagyon fontos a gyógyszerek helyes tárolása, rádió, tv, mobiltelefon, mikrohullámú sütő mellett még rövid időre sem szabad tartani a szereket, mert elveszíthetik a hatásukat.

Ha néhány adag után semmi változást nem észlelünk, akkor nem volt jó a választásunk, és másik, a tünetekhez még inkább hasonló szerrel kell próbálkozni. Ugyancsak változtatni kell a szeren, ha újabb, más jellegű tüneteink jelentkeznek, például megváltozik az orrváladék jellege. Fontos az is, hogy ha a panaszok megszűnnek, a szer szedését abba kell hagyni.

A megfelelő szer használata esetén néhány nap alatt, de sokszor órákon belül látványos javulást érhetünk el.

Végül egy nagyon fontos figyelmeztetés: ne felejtsük el, hogy ha a panaszok súlyosak vagy rosszabbodnak, allopátiás vagy homeopátiás orvosi vizsgálat szükséges!

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekgyógyász, homeopata

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 vincze eniko 2008-10-14 08:32:11
 
Kedves doktorno,az en kisfiamnak altalaban nem folyik az orra inkabb be van rekedve,kohoges miutan folkel jelentkezik,ejszaka sem nappal nem kohog.En ugy erzem orra be van dugulva de nem sikerul kifujni es nem sikerul kidugitani
#1 polgárné gabriella 2008-03-13 21:29:59
 
Üdvözlöm.Polgárné vagyok.Szeretném megkérdezni, hogy hol lehetkeresni a mi várounkhoz közel eső homeopátiás orvost?Kecelen lakunk.Ez Bács-Kiskun megyében van.Válaszát köszönöm.
p.ne.gabica@citromail.hu

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com