KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Homeopátia

Dr. Sebő Zsuzsanna:

Fejfájás kezelése homeopátiával

Sok ember küzd vissza-visszatérő, még többen alkalmi fejfájással. Kínzó fájdalmat, sok kellemetlenséget és szenvedést okoz, ezek a tünetek azonban – ha nem ismétlődő és megfelelően kivizsgált panaszokról van szó – kitűnően befolyásolhatók homeopátiával.

Fejfájást okozhatnak fizikai behatások (pl. napszúrás, sérülés), heveny betegségek (influenza, láz stb.), akut és krónikus orr-fül-gégészeti betegségek, szembetegségek, fogproblémák, magas vérnyomás, vércukorszint-csökkenés. A nyakcsigolyák betegsége, meszesedése, vérszegénység, agydaganat ugyancsak együtt járhat fejfájással. Nem ritka a kifáradás miatti, lelki hátterű, akár stressz okozta fejfájás sem. Visszatérő, jellegzetes megjelenésű fejfájás a migrén. Amint látjuk, a fejfájás számos betegség jele lehet, ezért különösen visszatérő panaszok esetén, kivizsgálás nélkül, nem javaslom a fejfájás homeopátiás kezelését.

A homeopátiás kezelésnek két alapvető „formája” van. Az egyik, amikor az éppen fennálló fejfájást szeretnénk megszüntetni, nevezzük ezt tüneti kezelésnek, a másik, amikor azt akarjuk elérni, hogy legközelebb se álljon elő a fejfájás. Ez az ún. alkati kezelés, melynek gyógyszerét mindig homeopata orvosnak kell kiválasztania. Az alkati szer a beteg számos külső, belső tulajdonságának, panaszának, egyéni és családi múltjának elemzésével és sok más tényező figyelembevételével rendelhető. A fejfájás igen fontos tünet, és sok információt ad az alkati szer kiválasztásához.

Az alábbiakban tüneti szerekről olvashatnak, melyeket fájdalom esetén, elsősegély szerként érdemes megpróbálni. Fejfájás esetén minél több jellegzetességet veszünk figyelembe, annál biztosabb a jó szerválasztás és az eredményes kezelés. Fontos lehet, mi váltotta ki a fájdalmat, hogyan kezdődött, hol a legerősebb, merre sugárzik, melyik oldalon kezdődött vagy erőteljesebb, milyen a jellege (lüktető, tompa, hasogató, abroncsszerű stb.), jár-e érzékszervi tünetekkel. Nem közömbös a napszaki ingadozás, az esetleges kísérő hányás, hányinger, a beteg viselkedése, sápadtsága, esetleg vörössége. Mint minden homeopátiás szer kiválasztásakor, itt is tudni kell, mire javul vagy romlik a fájdalom, az általános állapot (hideg, meleg, alvás, reggel, éjjel, testhelyzet, szemnyitás, zaj stb.). Ha mindezeket számba vettük, következhet a szerválasztás.

Acidum phosphoricum (Phosphoricum acidum)

Sápadt, gyenge beteg, aki már ébredés után is fáradtnak érzi magát. Leginkább iskolás lányoknál jelentkező tünet. A fejfájást érzelmi sokk, szellemi terhelés válthatja ki. Jellemzi a fejtetőn érzett nyomás, illetve a beteg úgy érzi, mintha a halántékát összenyomná valami. Romlik a panasza, ha rázza a fejét, de zajtól is. Javul melegtől, alvástól. Gyakori kísérő tünet a szédülés, fülcsengés.

Aconit

Hirtelen jelentkező, rövid ideig tartó, heves fejfájás, mely miatt a beteg rendkívül nyugtalan, rémült. Gyakran váltja ki száraz hideg vagy ijedtség. Rosszabbodik éjszaka, zajtól, fénytől. Javul nyugalomban, verejtékezés után. Halántéka lüktet, úgy érzi, mintha forró abroncs volna a fején. Fejfájás alatt fokozott vizeletürítési késztetés. Szédül, mely romlik, ha a beteg mozog. Sokat iszik, mert nagyon szomjas.

Argentum nitricum

Féloldali szorító fejfájás, a beteg úgy érzi, mintha túl nagy volna a feje, mintha satuba szorították volna. Hideg italokat kíván, és hűvös levegőre vágyik. Fájdalma romlik egy hirtelen mozdulatra, és javul, ha a fejét szorosan beköti. Szédülés kísérheti, mely fokozódik, ha a beteg becsukja a szemét. A fejfájás nemegyszer hányással végződik.

Belladonna

Pulzáló, lüktető fejfájás, vörös arc, tág pupillák. A kalapáló fejfájás legerősebb a halántékon. Fénykerülés jellemzi, de zavarják az erős hangok, szagok is. A beteg a párnába fúrja a fejét. Bőre forró, egyszer száraz, máskor nyirkos, de a pirosság mindig jelen van. Az előre hajoláskor fokozódó szédülés is gyakori. A kiváltó ok lehet napszúrás, vérnyomáskiugrás. Gyakran jelentkezik klimaxban.

Bryonia

Elviselhetetlen, feszítő fájdalom, mely a legkisebb mozdulatra (még a szem mozgatására is) romlik, viszont javul, ha a beteg nyomja, fogja a fájdalmas részt. A fájdalom a homloknál és a nyakszirten jelentkezik. Még a fejbőre is rendkívül érzékeny. Kívánja a magányt, ingerlékeny, hallgatag beteg, egyedül akar maradni. Sok folyadékot iszik.

Cyclamen

Szomorú, sírós, fáradékony beteg, akinek a fejfájása leggyakrabban a bal halántékánál jelentkezik. Ilyenkor vibráló fényeket lát, néha úgy érzi, mintha „lötyögne” az agya járás közben. Forgó jellegű szédülés kísérheti a fájdalmat. Homályos látás is gyakori. Este és a szabad levegőn romlik. Mozgástól, dörzsöléstől, meleg szobában javul.

Gelsemium

A nyomásszerű fejfájást látászavar előzi meg, és gyakran jár kettős látással. Szemüregi fájdalom, mely a tarkó felé sugárzik, de kiterjed az egész fejre. A beteg összetörtnek érzi magát, bágyadt, remeg. Szemhéját nehéznek érzi, alig tudja nyitva tartani. Ijedtség, szorongás válthatja ki. Romlik az állapota, ha lefekszik. Javul vizelés után.

Glonoinum

Igen heves, erőteljes, lüktető, doboló fejfájás, mely hirtelen jelentkezik és hullámzik. A beteg úgy érzi, hogy szétrobban a feje. Roham alatt szorítja a fejét. Arca skarlátvörös, a nyaki vénák kidagadnak, szinte látható a lüktetésük. Vérnyomáskiugrással jár vagy ez váltja ki. A napszúrás szintén kiváltó ok lehet. A fejfájás romlik a fej legkisebb mozdulatára, melegben; javul hosszabb alvás után.

Ignatia

A fejfájás olyan, mintha szöget vernének a halántékába. Tarkótájon nehézségérzet, a beteg görcsöt érez, ezért a fejét hátrahajtja. Ásítozik, esetleg hány a fejfájás jelentkezése után. Nem viseli a hangos beszédet, a cigarettafüstöt, mert ezektől erősödik a fájdalma. Ugyancsak romlik az állapota az érzelmek hatására, levegőtől, kávétól. Jobban érzi magát, ha egyedül van, ha nyel, ha mély levegőt vesz.

Iris versicolor

A fejfájás látászavarral kezdődik, égető hányással, hasmenéssel jár. A fejen is égő érzet lehet. Gyakran lép fel a fájdalom munkaszüneti napon, amikor az intellektuális feszültség alábbhagy. Lehet jobb vagy bal oldali. Javul hidegre, enyhe mozgástól. Romlik kánikulában, szellemi kimerültségtől.

Kalium phosphoricum

A fejfájást éhség, szellemi kimerültség okozhatja, szédülés kíséri, mely fokozódik, ha a beteg felfelé néz vagy áll. A fájdalom inkább nyilalló, a nyakszirttől előre sugárzik, de nem túl erős.

Nux vomica

Hiperaktív, sokat evő, legtöbbször dohányzó beteg, aki az alkoholt sem veti meg. Úgy érzi, mintha nehéz sapkát hordana, vagy abroncs volna a fején. Főleg a homloka fáj. Kiválthatja evés, ivás, huzat, hideg. Javul az állapota rövid szundikálás után vagy ha sikerül hánynia.

Sanguinaria canadensis

Tarkótájról kiinduló, doboló fejfájás, mely a fül mögött, a jobb szemüreg felé sugárzik. A fej vértódulásos, jellegzetes az arcon, a pofacsontokon jelentkező „bohócpír”. Javul az állapota sötét szobában, alvásra, bélgázok távozása után. Romlik a szagoktól és fényre. Javul a fájdalom, ha kiadósat hány a beteg.

Senega

Szaggató homloktáji fájdalom, mely a szembe sugárzik, és javul hűvös levegőre.

Spigelia

A fájdalom a bal halántékon vagy a bal arcfélen egy kis ponton jelentkezik, és a helyét nem változtatja. Előfordul a tarkó felől a szem fölé sugárzó fájdalom is, szintén a baloldalon. Romlik az állapota, ha előrehajol, ha kinyitja a száját. Jó szer a szemgödör körüli neuralgiás fájdalomra („idegzsábára”). Javul evéskor, romlik mozgástól, érintéstől, dohányzástól, előrehajolástól, orrfújástól.

* * *

A legtöbb homeopátiás gyógyszer leírásában megjelenik a fejfájás valamilyen szinten. A fenti válogatás néhány olyan szert tartalmaz, ahol a fejfájás a szer markáns jellemzője. Ezekből a szerekből fejfájás kezdetekor, a C vagy CH 12, 15, 30 potenciák alkalmazandók, az alacsonyabbak akár félóránként is, illetve a magasabb potenciák ritkábban.

Itt is érvényes az a szabály, hogy ha nem hat néhány alkalommal a gyógyszer, próbáljunk egy még hasonlóbbat keresni, mert vélhetően nem volt jó a szerválasztás. Ha a fejfájás szűnik, abba kell hagyni a kezelést, illetve ha a panaszok más jelleget öltenek, ennek megfelelően új szert kell választani.

Dr. Sebő Zsuzsanna
homeopata, gyermekgyógyász
A Natúrsziget portál homeopátiás tanácsadója

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com