Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Mancsok, karmok

Stefan Siman:

Bach-virágterápia kutyáknak (1.)

A humángyógyászat mellett már az állatgyógyászat is egyre gyakrabban alkalmazza az úgynevezett alternatív gyógyító és terápiás eljárásokat, módszereket. Az egyik ilyen, egyre ismertebbé váló, számos lehetőséget magában foglaló módszer a Bach-virágterápia.

Az emberekre érvényes tünetelemzést és a kezelési alapszabályokat azonban nem lehet az állatokra, így a kutyákra sem egy az egyben érvényesíteni. Néhány természetgyógyászati tapasztalattal rendelkező állatorvos és állatterapeuta munkája nyomán már összeállítottak egy jól és nagy biztonsággal alkalmazható leírást, amelyik például speciálisan a kutyákra vonatkoztatható. Magát a gyakorlati alkalmazást már néhány helyen oktatják is, hogy a téma iránt érdeklődő állatorvosok, tenyésztők, kutyaiskolai vagy állatmenhelyi dolgozók és minden érdeklődő kutyabarát szakszerű ismeretanyaghoz jusson.

Mik azok a Bach-virágok?

Dr. Edward Bach 1886-ban született az angliai Birminghamben. Már gyerekkorától kezdve nagyon intenzíven érdeklődött a természet iránt. 1913-tól baleseti sebészként dolgozott a londoni egyetemi klinikán. 1918-ban állást változtatott, és egy olyan kórházban kezdett el dolgozni, ahol eredményesen alkalmazták Dr. Hahnemann mellékhatásoktól mentes homoepátiás terápiájának módszereit. Ennek hatására kezte el az emberi hangulatokkal és karaktertulajdonságokkal kapcsolatos vizsgálatait. Felfedezte, hogy szoros összefüggés van a bél baktériumflórája és a szellemi kedélyállapot között. Ezt követően kidolgozott egy kezelési módszert – nozódaterápia –, amelyet mind a humángyógyászat, mind az állatgyógyászat ma is alkalmaz.

Néhány évvel később dr. Bach útrakelt, hogy növényeket gyűjtsön munkájához, tanulmányaihoz és kísérleteihez. Az 1930-1936 közötti, egyre inkább a virágokra öszpontosuló kutatásainak eredményeként az élőlények 38 különböző lelki és hangulati állapototát határozta meg. A betegségek okainak egyszerűbb föltérképezése céljából a 38 állapotot 7 csoportba sorolta be:

  • félelem,
  • bizonytalanság,
  • érdektelenség, közömbösség,
  • elhagyatottság, magányosság,
  • kétségbeesettség, csüggedtség,
  • túlérzékenység,
  • mások iránti aggódás.

Kiválasztott 37 növényt, és ezeknek a speciális kivonatából előállította virágcseppjeit, majd 38-ikként a gyógyító hatású forrásvizet illesztette bele terápiás rendszerébe. Az így kapott 38 különféle szerrel, terápiás módszere szerint mellékhatás nélkül, a 38 különféle pszichikai állapot és lelki betegség kezelhető. A szerek javítják és tiszta energiájukkal harmonizálják az ember vagy az állat közérzetét.

A talán leggyakrabban alkalmazott Bach-virágtermék a 39., az úgynevezett „elsősegély” (Rescue), amelyik tulajdonképpen 5 különböző virágkivonat megfelelő arányú keveréke. Dr. Bach hosszas kísérletek eredményeként dolgozta ki ezt a keveréket, amely kiválóan alkalmazható traumatikus élmény, baleset, ijedség, sokkhatás és hirtelen kimerültség esetén.
Dr. Edward Bach a névadója a Bach-virágterápiának.

A Bach-virágok a szabad természetben Európában, javarészt Magyarországon is előforduló növények virágai, amelyek nem az úgynevezett gyógynövények csoportjába tartoznak.

A hatásmechanizmus

A Bach-virágok harmonikus energiahullámaikkal érik el azt a célt, hogy a lelki és karakterbeli negatív rezgések csökkenjenek, és így egyensúlyi állapot jöhessen létre. Ezáltal a test és a lélek viszonya kiegyensúlyozottá válik. A terápia így támogatja az általános egészségi állapotot. A Bach-virágok aktivizálják azokat a pozitív energiákat, amelyek az immunrendszert és a test ellenállóképességét befolyásolják, azt megerősítik, illetve stabilizálják. Az apátia, a rezignáltság és más hasonló negatív érzelmi állapotok bénító hatással vannak az immunrendszerre, és csökkentik a szervezet öngyógyító képességét. Életvidámság, akaraterő és hasonló pozitív érzelmi állapotok viszont növelik az egészség megőrzése, illetve a gyógyulás esélyét. A Bach-virágokkal történő kezelés soha nem valamilyen konkrét testi fájdalom vagy a szervezet krónikus megbetegedése ellen hat, hanem egy testi betegséghez vezető vagy a betegség által kiváltott pszichés diszharmóniát egyenlíti ki.

Ezek a megállapítások és a vázolt hatásmechanizmus emberre és kutyára egyaránt érvényesek.

Stefan Siman
dipl. állatterapeuta
http://www.4tappancs.hu
Tel.: (30)-292-9995

(Folytatjuk)

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com