Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Interjú Csizmadia Imre akadémikussal

Ne hagyjuk magunkat elrozsdásodni!

Mi kell a szervezet tökéletes működéséhez? Miből tudhatjuk, jó-e egy multivitamin? Miért fontos a C-vitamin, az E-vitamin és a szelén triumvirátusa? Mitől védenek bennünket a telítetlen zsírsavak? Minderről Csizmadia Imre professzorral, az MTA tagjával beszélgettünk.

3/3. oldal

Azok a bizonyos ómega-3 zsírsavak

Natúrsziget: Tegyük fel, hogy jól összeállított vitaminokból megfelelő dózist tartalmazó készítményt szed valaki. De az embernek emellett szüksége van ásványi anyagokra és nyomelemekre, valamint a mostanában reflektorfénybe került telítetlen zsírsavakra is. Mit érdemes tudni ez utóbbiakról annak, aki tudatosan ügyel az egészségére?

Cs. I.: Kutattuk ezt a témát is. Érdekes az elnevezés magyarázata. A telítetlen zsírsavakat általában ómega-3 zsírsavaknak nevezik, és néha úgy is mondják: ómega mínusz 3, mert a kötőjel a mínuszt szimbolizálja. Ez abból ered, hogy az ómega a görög abc utolsó betűje. Általában a zsírsavak hosszú szénláncúak, és az utolsó szénatomot elnevezték ómega szénatomnak. A vajsavban csak 4 szénatom van, a palmitinsavban 16, a sztearinsavban 18. Ha visszafelé számolva levonunk hármat az ómegából, például a 18-ból levonunk hármat, akkor a 15-ös szénatomnál kezdődik a kettős kötés. Van ómega-6, ómega-9, ami azt jelenti, hogy nem hármat, hanem hatot vagy kilencet számolunk vissza a szerint, hogy hol vannak a kettős kötések.

A telítetlen zsírsavakban aktív hidrogének vannak, amelyek valóban nagyon könnyen reagálnak a szabad gyökökkel. Ezért voltaképpen antioxidánsok. A hosszú lánc megadja a lehetőséget arra, hogy ha a szabad gyök elvesz egy hidrogént, akkor maga a telítetlen zsírsav válik szabad gyökké. De ez az egy elektron, ami egy úgynevezett

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#3 cerceruska 2007-05-18 14:35:35
 
COGITO, ergo sum.
cerceruska
#2 BERBET 2007-05-18 10:01:28
 
Ezen cikkek lényege szerintem az információátadás, tájékoztatás, legújabb kutatások megismertetése. Mindenki a saját és közvetlen családja egészségéért felelős. És mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy mit tesz, és mit nem tesz meg az egészségéért. Tiszteletreméltó professzorok kutatásaira tehát nagyon is szükségünk van. Demagóg paranoid személyiségek véleményére már kevésbé, mert ez inkább bizalmatlanságot kelt mindennel szemben, és nem segíti hozzá az egészséges élethez egyikünket sem - bár a fröcsögőnek biztosan sokkal jobb, de találhatna magának más feszültségoldó, relaxáló módszert, amiért sem Neki, sem másnak nem kell fizetni...
Üdvözlettel, Berbet.
#1 cerceruska 2007-05-17 22:11:30
 
Tiszteletreméltó professzorok meginvitálása sem tudja feledtetni a lényeget: a természetgyógyászat, a táplálékkiegészítők forgalmazása is ugyanolyan üzletág, mint bármelyik másik.
Az természetes, hogy a megélhetését ki-ki a maga módján védi, csak éppen felesleges erőlködés ezt közügynek feltüntetni.
Szeretettel cerceruska

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com