Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

Az EU szigorítja a táplálékkiegészítők forgalmazását

Az Európai Bíróság szigorította a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők forgalmazására vonatkozó uniós előírásokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Európai Unió országaiban jelenleg kapható táplálékkiegészítők közül mintegy 200-at ki kell vonni a piacról, és érvényesíteni az alacsonyabb vitamindózisra vonatkozó szabályozást. Számos szakértő ugyanakkor szükségtelenül szigorúnak tartja a megengedett új, a korábbinál szerényebb vitaminadagokat – adta hírül a BBC.

Az új előírások augusztusban lépnek érvénybe. Ezek értelmében a táplálékkiegészítők csak olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek rajta vannak az EU által engedélyezett listán. Tiltott szernek minősül a jövőben például minden olyan étrend-kiegészítő, amelyben a következő nyomelemek közül akár csak egy is megtalálható: ón, szilícium, nikkel, bór, kobalt, vanádium.

Ugyanakkor a már a piacon lévő táplálékkiegészítők gyártói 2009 decemberéig haladékot kaptak arra, hogy a tiltottnak minősített alkotórészeket eltávolítsák készítményeikből.

A nagy-britanniai gyártókat tömörítő Alliance for Natural Health (ANH) a döntést úgy értelmezi, hogy az csak a szintetikus alapú étrend-kiegészítőket érinti, és nem vonatkozik a természetes alapú készítményekre vagy a megszokott étrend részét képező élelmiszerekre.

Mind az ANH, mind az egészséges ételek gyártóit összefogó szervezet (HFMA) és a natúrtermékekkel kereskedőket tömörítő társaság (NAHS) szakértői úgy vélik, hogy az eredetileg 2002-ben elfogadott és most az Európai Bíróság által megerősített szabályozás túl szigorú, több ezer teljesen biztonságos terméket érint, sérti a kereskedelem szabadságát, és korlátozza a vásárlók jogait.

A Brit Dietetikusok Társasága (BDA) szerint a most elhatározott, szigorúbb szabályozás a piacon lévő és ebbe a kategóriába tartozó termékeknek csupán az 1%-át érinti, és azért volt rá szükség, mert többször előfordult, hogy máj- és gyomorproblémák jelentkeztek olyan embereknél, akik egyes vitaminokat túl nagy dózisban szedtek.

A szerkesztő megjegyzése:
A vitaminokat nehéz túladagolni. A legtöbb vitamin vízben oldódik, így az esetleg bevitt felesleg is kiürül a vizelettel. A túl nagy dózisban bevett (napi 500-1000 mg-nál több) C-vitamin megterhelheti a vesét, de ez ritkán fordul elő. Legfeljebb a zsírban oldódó vitaminokkal fordulhat elő gyakrabban túladagolási probléma, ami a leginkább az E-vitaminnál és gyengébb májfunkció esetén fordul elő. Zsírban oldódik az A-, az E-, a K- és a D-vitamin, ezeket tehát csak az ajánlott dózisban és nem mindennap javasolt szedni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com