Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Interjú Csizmadia Imre akadémikussal

Ne hagyjuk magunkat elrozsdásodni!

Mi kell a szervezet tökéletes működéséhez? Miből tudhatjuk, jó-e egy multivitamin? Miért fontos a C-vitamin, az E-vitamin és a szelén triumvirátusa? Mitől védenek bennünket a telítetlen zsírsavak? Minderről Csizmadia Imre professzorral, az MTA tagjával beszélgettünk.

3/2. oldal

A molekula térszerkezetének fontossága

Abban az időben – kb. 50 évvel ezelőtt – még nem figyeltek arra, hogy melyik királis szerkezetű molekula a megfelelő. Mint kiderült, az egyik káros volt, a másiknak pedig megvolt a gyógyszerhatása. Ettől kezdve, tehát az utolsó 50 évben már vigyáznak arra, hogy ha olyan gyógyszert szintetizálnak, amelyben van kiralitás – ami olyan, mint a jobb kezű molekula meg a bal kezű molekula –, akkor ki kell mutatni, hogy a két izomér közül melyik hatásos, és csak azt szabad forgalomba hozni. Ugyanez igaz a természetes anyagokra is. Az E-vitamin esetében is csak az egyik fajta molekula az, amelyik kémiailag megfelelő, természetes izomér, a másik viszont a természetben nem fordul elő: az egyik „balkezes”, a másik „jobbkezes” molekula. Amikor tehát szintetikus E-vitamint veszünk be, akkor a fele hasznosul, a másik fele pedig nem.

Natúrsziget: Ha a különböző vitaminkészítmények között rangsort állítanánk fel, akkor mindenképpen a természetes alapanyagúakat vehetnénk előbbre?

Cs. I.: Attól függ, miről van szó, mert például a C-vitamint szintetikusan is elő lehet állítani, és az megfelelő kiralitású lesz, hiszen glukózból, tehát egy természetes anyagból szintetizálják. Annak az átalakításával készítik a szintetikus C-vitamint, tehát egy természetes anyag módosításának számít. Ebben az esetben a szintetikus C-vitamin egyenértékű a természetessel. Az már más dolog, hogy ha valaki narancsot eszik, akkor abban a C-vitamin mellett flavonoidok is vannak. Vagyis: a narancs mindig jobb, mint a kristályos C-vitamin, de nem azért, mert maga a C-vitamin rosszabb volna, hanem mert a narancsban a szervezet számára hasznos, más anyagok is megtalálhatók.

Multivitaminok: miből mennyi kell?

Natúrsziget: Milyen tanáccsal szolgálhatunk azoknak, akik vitaminok vagy más táplálékkiegészítők szedésével szeretnék az egészségüket megőrizni? Igyekezzenek minél többféle összetevőből álló, jól kiegyensúlyozott multikészítményt szedni?

Cs. I.: Ez igaz, de nem mindegy, milyen multikészítményt szed az ember, mert nagyon sokfélét lehet vásárolni. Láttam már olyan készítményeket is Magyarországon, amelyeknek csak a neve volt multivitamin, de a tartalma majdnem nulla. Persze akkor hiába hívják multivitaminnak... A multi szó ugye azt jelenti, hogy sokfajta, de hogy a sokfajta összetevőből elég van-e benne, azt a címke sem mondja meg. Csak akkor jutunk tényleges információhoz, amikor a milligrammokat és a mikrogrammokat is elolvassuk.

A multivitaminok szedése megfelelő alapot ad, de előfordul, hogy ezt szükséges kiegészíteni bizonyos anyagokkal. Ha például valakinek a szénhidrát-anyagcseréje nem olyan, mint az átlagos, akkor annak az embernek esetleg krómból többet kell szednie, mint amennyi a multivitaminban van.

Szelénből általában viszonylag keveset tesznek a multivitaminba, mert tudjuk, hogy a szelén 1000 mikrogramm fölött már mérgező. Ezért csak 20, maximum 50 mikrogrammot adnak hozzá egy multivitamin készítményhez. Viszont a szelén szükséges napi adagja 200 mikrogramm. Mennyi jut ebből a szervezetünkbe a táplálékkal? A szelén a talajból a növényekbe kerül, és amikor megvesszük például a káposztát vagy a sárgarépát, akkor annyi szelénhez jutunk belőle, amennyit a növény felszívott a talajból. Egész Európában csupán egyetlen országban található elegendő szelén a talajban – ez Spanyolország. Az összes többi országban a talaj szelénhiányos. Tehát majdnem biztosra vehetjük, hogy a talajunk miatt a magyarországi mezőgazdasági termékek kevesebb szelént tartalmaznak, mint amennyi ideális volna. Ezért nekünk több szelénre van szükségünk, mint például a spanyoloknak.

Natúrsziget: Érdekes, hogy a hivatalos orvostudomány mennyire óvatos vagy – ha úgy tetszik – konzervatív ebben a dologban. Épp a napokban nézegettem az MSD orvosi kézikönyvet, amely alapműnek számít az orvosok, de a nagyközönség számára is. A világ szinte minden nyelvén megjelent, magyarul is olvasható. Ebben nemcsak a különféle vitaminok hiányállapotára jellemző tüneteket írják le, hanem a túladagolás veszélyeit is ecsetelik. Például a szelénnél mindössze 60 mikrogrammban határozzák meg a napi szükségletet. Tehát ennyire konzervatívak.

Cs. I.: Igen, így van. Ismertem egy kollégát, aki szelénkémiával foglalkozott, és szelénmérgezést kapott: nem fogyasztotta, csak dolgozott vele a laboratóriumában, vagyis bőrön át mérgeződött meg. Óvatosnak kell lenni, nehogy túladagoljuk a szelént, de ha tudjuk, hogy l000 mikrogramm fölött van a mérgező dózis, akkor a 200 mikrogramm ötször kisebb adagot jelent. Úgy gondolom, hogy a 200 mikrogramm nem lehet veszélyes dózis. Ha viszont az ember kevesebbet vesz be belőle, akkor esetleg nem védi annyira a szervezetét, mint kellene.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#3 cerceruska 2007-05-18 14:35:35
 
COGITO, ergo sum.
cerceruska
#2 BERBET 2007-05-18 10:01:28
 
Ezen cikkek lényege szerintem az információátadás, tájékoztatás, legújabb kutatások megismertetése. Mindenki a saját és közvetlen családja egészségéért felelős. És mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy mit tesz, és mit nem tesz meg az egészségéért. Tiszteletreméltó professzorok kutatásaira tehát nagyon is szükségünk van. Demagóg paranoid személyiségek véleményére már kevésbé, mert ez inkább bizalmatlanságot kelt mindennel szemben, és nem segíti hozzá az egészséges élethez egyikünket sem - bár a fröcsögőnek biztosan sokkal jobb, de találhatna magának más feszültségoldó, relaxáló módszert, amiért sem Neki, sem másnak nem kell fizetni...
Üdvözlettel, Berbet.
#1 cerceruska 2007-05-17 22:11:30
 
Tiszteletreméltó professzorok meginvitálása sem tudja feledtetni a lényeget: a természetgyógyászat, a táplálékkiegészítők forgalmazása is ugyanolyan üzletág, mint bármelyik másik.
Az természetes, hogy a megélhetését ki-ki a maga módján védi, csak éppen felesleges erőlködés ezt közügynek feltüntetni.
Szeretettel cerceruska

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com