Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Pihenés, séta és hatékonyabb módszerek

Intsünk búcsút a fejfájásnak!

Sokan közülünk gyakorta szenvednek fejfájásban, különösen tavasszal jelentkezik hasogató, lüktető fejfájás, fényérzékenység, rossz közérzet és hasonló tünetek. Lássuk, milyen házi módszereket alkalmazhatunk a fejfájás enyhítésére, megszüntetésére – gyógyszer nélkül.

Ha gyakran kínoz bennünket a fejfájás, akkor érdemes fejfájás-naplót vezetnünk. Ez azt jelenti, hogy pontosan lejegyezzük, milyen körülmények között jelenik meg a fájdalom, és azután lehetőség szerint minél előbb tegyük meg a szükséges ellenintézkedéseket.

A fájdalom mint jelzés

Elméletileg a fájdalom – kiváltképp akut formájában – hasznos jelző- és védőfunkciót lát el, hiszen mutatja, hogy a szervezetünkben valami nincs rendben. Ha tudomásul veszem ezt a jelzést, akkor a fejemben máris alábbhagy a hasogató fájás. Ha figyelmen kívül hagyom a fájdalmat, és csak gyorsan beveszek valamilyen fájdalomcsillapító szert, ezzel mintegy előre beprogramozom a következő fejfájásrohamot.

A „fájdalom” mint jelzés közvetítheti például azt, hogy túlhajszoltam magamat és némi pihenésre van szükségem. De valóban az a leghatékonyabb megelőzési módszer, ha egy kis szünetet tartunk vagy sétálunk egyet a friss levegőn – akkor is, ha már szinte elviselhetetlen a fájdalom? Szerencsére létezik egy sor más hatékony ellenintézkedés is.

Alkalmazzunk hűsítő borogatást vagy zselés párnát

A túl sok aktivitás hűsítő intézkedést kíván: ez esetben valódi csodát tehet egy hideg borogatás. Ehhez mártsunk sós vízbe egy mosdókesztyűt, majd tegyük 10 percre a hűtőszekrény fagyasztójába. A sónak köszönhetően a mosdókesztyű a hideg ellenére is mozgatható marad, és jobban le tud hűlni.

Még egyszerűbben megoldható a hideg borogatás, ha a gyógyszertárból beszerzünk egy speciális, hideg-meleg borogatáshoz használható zselés párnát. Tartsuk a fagyasztóban, és szükség esetén bármikor elővehetjük. Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról, hogy textíliába kell csavarnunk, mert a közvetlen hideg túl erős a bőrünknek.

Ha úton vagyunk

Ha éppen úton vagyunk, egy csepp borsmentaolajjal segíthetünk magunkon. Tegyünk egy cseppet a mutatóujjunk begyére, és váltakozó erővel, hol gyengébben, hol erősebben masszírozzuk 2 percig egy-egy pontban a hajas fejbőrünket hátul, a gerincoszlop nyaki szakaszától jobbra és balra két ujjnyira, kb. 2 cm-rel a hajkezdet felett. (Ez az epehólyag meridián 20-as pontja – a szerk.)

Különösen hatásos ez a masszázs tarkótáji fejfájás esetén. Mentolos gélt a jobb és bal halántékunkra is felvihetünk, de vigyázzunk, hogy a szemünkbe ne kerüljön, mert égő érzést okozhat.

Homloktáji fejfájás ellen

Ha homloktájon fáj a fejünk, csillapíthatjuk a fájdalmat a belső szemzug (olaj vagy gél nélküli) masszírozásával. Ha ez nem segít, akkor forduljunk a természet patikájához, hiszen a természetben fejfájás ellen ható gyógynövény is terem: a legyezőfű (filipendula). A rózsafélék családjába tartozó legyezőfüvet nem véletlenül nevezik „virágzó aszpirinnek”, hiszen az ismert gyógyszerhez hasonlóan szalicilsavat tartalmaz. Mindazonáltal – természetesen – kisebb koncentrációban, ami miatt elviselhetőbb is az emberi szervezet számára.

Ha újra meg újra előjön a fejfájása, akkor készítse el a következő teakeveréket:

30 g mate tea (a Dél-Amerikában őshonos Yerba Mate cserje szárított leveleiből készül – a ford.), 25 g legyezőfű, 15 g gyermekláncfű, 15 g nyírfalevél, 10 g borsmenta, 5 g kamilla.
Egy evőkanálnyi teakeveréket öntsön fel negyed liter, forrásban lévő vízzel, hagyja állni 10 percig, majd kortyolgatva fogyassza el.

Ezt a teakeveréket kizárólag felnőttek ihatják. Ha a gyermekünknek fáj a feje, biztosítsunk számára nyugalmat, és vigyük ki a friss levegőre.

Gyakori fejfájás, migrén esetén mindenképpen konzultáljunk szakemberrel, orvossal!

(Forrás: Dungl-Tipp: Kopfschmerz ade! németből fordította Mészáros Csilla)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com