Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Életmód

A szülők válása
migrént okozhat a gyerekeknél

A szülők veszekedése, válása és az abból következő pszichés megterhelés migrént, illetve erős fejfájást okozhat a gyerekeknél. Ezt állapította meg a Robert Koch Intézet egy németországi felmérés során. Egy szakértő szerint rendkívül fontos, új felismeréshez jutottak.

Ez a véleménye dr. Raymund Pothmann hamburgi fejfájás-specialista gyerekorvosnak, akinek az adatai szerint csaknem minden második iskolást fejfájás, kb. 12%-ukat migrén gyötri, vagyis osztályonként mintegy két gyermek érintett a betegségben. Tízből 9 gyerek már átélt fejfájást, vagyis a fejfájás hovatovább a leggyakoribb gyerekkori zavarnak tekinthető. Az iskolások egyötödének már volt olyan erős fejfájása, hogy orvoshoz kellett menniük. S ezek a mutatók az elmúlt 15 évben sajnos nem változtak.

Több mozgás, nagyobb változatosság, gyakoribb szünetek

A migrént a gyerekeknél örökletesnek tartják. Tünetei közé tartozik a rosszullét, hányinger és szédülés, időnként mozgás- és beszédzavarok. A düh, az otthoni válság vagy az iskolai problémák mellett a túl sok tévézés, a túl kevés mozgás, az egészségtelen és rendszertelen evés váltja ki a betegséget.

Mindez modern életmódunk következménye – mondja a szakember –, így nem meglepő, hogy az érintett gyerekek száma nagymértékben emelkedett az elmúlt évtizedekben. Az iskola szerepe a migrén kialakulásában lényegesen kisebb, mint azt eddig feltételezték a szakemberek. Nem lehet az iskolát hibáztatni ez ügyben, annak a szerepe kimerül a ráerősítő mechanizmusokban – mondják.

Sokkal nagyobb a jelentősége annak, mit él át a gyerek otthon. Ennek ellenére az iskola is segíthet a fejfájással küszködő gyerekeknek. Több mozgás, nagyobb változatosság, több szünet beiktatása és egészséges ebéd – ezek jelenthetik az iskola részéről a hozzájárulást a megoldáshoz. Ugyanakkor az iskolai mindennapok stresszmentesítése rendkívül nehéz, mivel maguk a tanárok is nagy stressznek vannak kitéve – ismeri el a hamburgi gyermekorvos.

Megnyugvást hozó, közös étkezések

Dr. Pothmann szerint a gyerekek kínzó fejfájása egészen egyszerű eszközökkel csillapítható: lazítással, sporttal, kevesebb tévézéssel és számítógépezéssel. A táplálkozással is pozitívan befolyásolhatjuk a gyerekek migrénjét. Ügyeljünk arra, hogy gyermekeink kevesebb édességet fogyasszanak, egészséges ételeket egyenek, táplálékuk kevesebb adalékanyagot tartalmazzon! Lehetőség szerint főzzünk mi magunk a családnak!

A rendszeres közös étkezések szintén elősegíthetik a rendszerezett életvitelt. Ez nagyon fontos azoknak a gyerekeknek, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre és a zűrzavarra. A nap folyamán egyszer jöjjünk össze, beszélgessünk egymással, teremtsünk nyugalmat magunk körül – tanácsolja a szakember. A fiatalok érdeklődnek a család dolgai iránt, a családnak nagyobb értéke van számukra, mint korábban. S a család nyújtotta támasz és háttér éppen a pubertáskorban kap igen fontos megerősítő szerepet.

(Forrás: Trennung der Eltern kann bei Kindern Migräne auslösen, Kinder- & Jugendärzte im Netz, németből fordította Mészáros Csilla)

Nyelvtanítás, korrepetálás, fordítás bölcsész-nyelvtanárnál: (30)-587-9517 (x)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com