Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Életmód

Döntő a helyes étkezés és életmód

Ég, fáj, viszket az aranyér

A különféle emésztési problémák, közülük is a leggyakrabban tapasztalt székrekedéses tünetek, illetve a (több más betegség mellett) miattuk kialakuló aranyérbetegség tipikusan civilizációs eredetűek. Okuk a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény, passzív életmód.

Tartós székrekedésről mint orvosolandó egészségügyi problémáról akkor beszélhetünk, ha több napon, esetleg egy-két héten át folyamatosan fennáll a normálisnál keményebb széklet, amelytől csak hosszan tartó WC-n ülés, erőlködés, erős nyomás után lehet megszabadulni.

E tünetek megelőzését szolgálják Gaálné Labáth Katalin dietetikus táplálkozási tanácsai. A szakember elmondta, hogy a sikeres prevenció már reggel, felkelés után kezdődik. Természetesen mindenkinek magának kell megtapasztalnia, hogy nála melyik módszer a leghatásosabb. Van, akinek elegendő naponta egy pohár, éhgyomorra elfogyasztott hideg víz, másoknál a frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglé, ismét másoknál a savanyított tejtermékek vagy az aszalt gyümölcsök (főként szilva) fogyasztása a leghatásosabb a székrekedés megelőzésére.

Emésztésjavító reggeli

A kellemetlen tünetek elkerülése mindenki számára (de főként a várandósoknak és az időseknek) nagyon fontos, éppen ezért az egész napi táplálkozásban figyelmet kell fordítani a változatos étkezésre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy „változatosan” naponta négy-ötfajta húsételt vagy különböző tésztaféléket fogyasztunk.

A napi táplálkozásban kiemelt hangsúlyt kell fektetni a nyers zöldségekre, gyümölcsökre. A dietetikus azt tanácsolja, hogy minden étkezéskor fogyasszunk valamilyen nyers zöldséget, gyümölcsöt is. Akár frissen préselt, rostos lé formájában, akár salátaként vagy csak önmagában.

A vegyes táplálkozásban ügyelni kell arra is, hogy például az elfogyasztott szénhidrátok között túlsúlyban legyenek a teljes kiőrlésű lisztből készített termékek, illetve a különböző gabonapelyhek, korpák, őrlemények.

A székrekedésre hajlamos egyéneknek nem mindegy, hogyan, mikor és mit esznek. Nagyon fontos az emberek többsége által elhanyagolt reggeli elfogyasztása.

Aszalt szilva, a csodaszer

Egyéni hajlamtól függően az első étkezésnek lehet a tartalma akár savanyított tejféleség, gabonapelyhekkel, aszalt gyümölcsökkel dúsítva, akár házilag facsart rostos gyümölcs- vagy zöldséglé, szintén gabonafélékkel gazdagítva. Némelyek emésztését kiválóan karbantartja az éhgyomorra fogyasztott, aszalt gyümölcsökből, főként szilvából főzött kompót. A székrekedésre hajlamosaknak napi többszöri, ám mindig könnyű, rostokat is tartalmazó étkezés ajánlott.

A felsorolt élelmiszerek hatása olykor gyógytea főzetekkel is erősíthető. Fontos, mindenképp szem előtt tartandó a kínzó emésztési tünetek megelőzéséhez a napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitás is. Ez lehet könnyű torna, valamilyen téli sport, úszás, de egyszerű séta vagy huzamosabb időn át tartó lépcsőn járás is. Lényeg a mozgás és a rendszeresség, továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék (minimum másfél-két liter naponta) elfogyasztása.

Néha műtét is szükséges

Akiknél a helytelen életmód miatt, a tartós székrekedés következményeként megjelent már az aranyér is, azok az említett táplálkozási szisztémával sokat javíthatnak az állapotukon. Az aranyérbetegség tünetei nemcsak kellemetlenek, hanem fájdalmasak is, és ha két hétnél tovább tartanak, gyógyításukkal érdemes orvoshoz vagy természetgyógyászhoz fordulni.

A betegség, súlyossága szerint, különböző formákban jelenik meg. Első fázisára csak a székeléskor jelentkező fájdalom jellemző, esetleg kevés élénkpiros vér jelenik meg a székleten, illetve ezeket égető, viszkető érzés kíséri. Később az aranyér kifordulhat, a végbélnyílásnál kézzel is jól tapintható.

Enyhébb esetben visszahúzódik, súlyosabb tünetnél viszont tartósan kinn marad. Ekkor már folyamatosan és intenzíven fáj, akár a leülés is nehézséget okozhat. Mivel a végbél záróizmának működését akadályozza, a székletürítés tudatos szabályozása nehézségekbe ütközik.

Gyógyítására ma már sokfajta szer kapható a patikákban. Az aranyér kenőcsök, kúpok egy része nemcsak a kitüremkedés visszahúzódását segíti, de a fájdalomcsillapításban is hatásos.

(lóránth)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com