KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 28. (ke) – Emil,Csanád
Test-lélek-szellem

Egy ősi mesterség reneszánsza

Tenyérelemzés – dióhéjban

A tenyérjóslás ősi mesterség, igazi fejlődése azonban a hellenizmus korában i.e. 3. évszázad környékén indult meg. Ez a tudomány természetesen összefügg az asztrológiával és a szignatúra tannal (a bolygók lenyomatait, hatásait elemző tudomány).


Az ujjak bolygók szerinti beosztása és a jelentősebb kézvonalak elnevezései is ókoriak. A tenyérjóslás a középkor folyamán is jelentős népszerűségnek örvendett, igazi virágkorát a reneszánsz idején élte. A 17. század végétől – sajnálatos módon – e tan népszerűsége is hanyatlásnak indult.

A 20. század utolsó évtizedeiben az érdeklődés ismét növekedni kezdett, s bízunk benne, hogy ez a jövőben nem fog alábbhagyni.

Ujjkörmeink vizsgálata sokszor a legkülönösebb következtetések levonásához vezethet. A körmöket vizsgálatkor három részre osztjuk, így állapítjuk meg a közelmúlt, a jelen és a közeljövő helyzetét, betegségeket, anyagi körülményekre vonatkozó utalásokat stb. A körmökön lévő foltok, pontocskák, vonalak árulkodóak. Ez a jóslási forma erősen kötődik a tenyérjósláshoz, külön ritkán végzik.

Chirognómia és chiromantia

A tenyérelemzésnek minden esetben a kezet teljességében kell vizsgálnia és alaposan tanulmányoznia! Két tudományág egybefonódását figyelhettük meg az elmúlt időben: ezek a chirognómia és a chiromantia.

A chirognómia a kéz és az ujjak formáját vizsgálja, az emberi alkat és jellem örökletes tényezőire mutat rá; A chiromantia a tenyér vonalaira és a tenyéren elhelyezkedő jegyekre összpontosít, és kutatja a múlt, jelen és jövő eseményeit.

Természetesen nem kérdés, hogy egyik tudományág sem teljes a másik nélkül. Sokan csak kézelemzésnek hívják a tenyérjóslást, teszik ezt azért, mert félnek felvállalni a jóslással együtt járó „felelősséget”. Minden esetben megvizsgáljuk az alakot, a formát, a bőrt és a körmöket is. Sokan bizony a kéz alapos tanulmányozásának első szakaszát szinte teljesen érdektelennek tartják, és a tenyérjóslásról szóló könyvek nagy része is elsiklik ennek jelentősége felett (ami nagy hiba!), és túl hamar fognak a chiromantia érdekfeszítőbb részleteinek boncolgatásához.

Mégis ennek a leírásnak a keretén belül térjünk rá a különböző kéztípusok és módosulások áttekintésére, vizsgáljuk meg őket a jellemmel és alkattal való összefüggésükben.

A kéztípusokat hét nagy csoportba soroljuk, (bár mindegyik további hét típust eredményez, ez utóbbiakkal itt nem foglalkozunk).

A hét főtípus

A hét főtípus a következő:

  1. Elemi vagy primitív kéz
  2. Spatulás vagy ideges-aktív kéz
  3. Filozofikus vagy bütykös kéz
  4. Kúpos vagy művészi kéz
  5. Pszichikus vagy ideális kéz
  6. Vegyes kéz
  7. Szögletes vagy dolgos kéz
Ritka az olyan tenyér, mely nem valamely két típus keverékéből tevődik össze.

1. Az elemi vagy primitív típus

Az elemi vagy primitív típusEz a kéztípus igen alacsony szellemi színvonalra utal. Durva, általában esetlen küllemű, hatalmas tenyér, rövid ujjakkal és körmökkel. Nehezen vagy egyáltalán nem tud uralkodni indulatain és érzésein; minden, ami szépséggel, művészetekkel kapcsolatos, az hidegen hagyja. A hüvelykujj mindig rövid és vastag, a fölső íz vagy más néven körömperc vaskos, húsos és általában szögletes. Az ilyen tenyér tulajdonosa heves vérmérsékletű, indulatos, gyáva, mégis képes másokat megfélemlíteni.

2. A spatulás kéz

A spatulás kézNevét onnan kapta, hogy az ujjak hegye ásóhoz vagy elszélesedő lapáthoz hasonlít, a tenyér pedig általában szélesebb a megszokottnál. A tenyér tulajdonosa nyughatatlan, izgága, tele energiával és lelkesedéssel. Szinte semmit sem képes kitartóan csinálni, élete is inkább egy hullámvasúthoz hasonlít. Bár határozottság és a függetlenség jellemzi, sokszor képtelen dönteni. Mégis képes érvényre juttatni akaraterejét eredeti egyénisége segítségével.

3. A filozofikus kéz

A filozofikus kézEz a kéztípus igen könnyen felismerhető, mert általában megnyúlt és szikár, csontos ujjak, fejlett bütykök jellemzik. A kéz tulajdonosa bölcsességét ritkán váltja pénzre. Ez az ember biztos, hogy kirí környezetéből. Mindig valami nem szokványos dologgal foglalkozik. Minden titokzatos vonzza. Ez az ember keveset beszél és megőrzi titkait; nagy gondolkodó, még a kötőszavakat is körültekintően válogatja meg; Büszke, különösen arra, hogy eltér a többiektől.

4. A kúpos kéz

A kúpos kézA kúpos kéz átlagos méretű, a tenyér enyhén keskenyedő, az ujjak tövüknél teltek, a körömpercnél pedig kúposak vagy kissé hegyesek. Ösztönös ember, és a hirtelen sugallatok vezérlik mindennapjait. A kúpos típus művészi, impulzív egyéniségről árulkodik, amelyben azonban túl erősen érvényesül a kényelem és fényűzés szeretete. A legnagyobb hibája, hogy legyen bármily okos és gyors észjárású, hiányzik belőle a kitartás, s gyorsan kifárad.

5. A pszichikus kéz

A pszichikus kézA végletek keze: szép és mégis szerencsétlen. Alakja hosszúkás, vékony, törékeny, az ujjak egyenletesen keskenyednek, a körmök hosszúak és rendszerint mandula alakúak. Mégis ez a sok szépség erélytelenséget és határozatlanságot rejt, más emberekben ösztönösen szánalom ébred az ilyen kéztípusú emberekkel kapcsolatban. Végletesen idealista, szelíd és békés természetű, jóhiszemű, ösztönös bizalommal fordul mindenki felé, aki kedves hozzá. Távol áll tőle a gyakorlatiasság.

6. A vegyes kéz

A vegyes kezet nehéz leírni. A vegyes típus több típus jegyeit viseli magán. Szögletes, a spatulás, a kúpos, a filozófus vagy a pszichikus? Ez a kéztípus ötletes, sokoldalú, általában a céljait változtató, de el is érő jellemet takar. Könnyen alkalmazkodik másokhoz és a körülményekhez, eszes, de képességeit nem mindig tudja kamatoztatni. Kitűnő társalgó, legyen szó tudományról, művészetről vagy a legfrissebb pletykákról.

7. A szögletes kéz és változatai

A szögletes kéz és változataiEz esetben a tenyér a csuklónál és az ujjak tövénél szögletes alakú, és az ujjak is erősen szögletesek. Dolgos kéznek is szoktuk nevezik, mert az élet számos területén könnyen és hasznosan alkalmazható. Általában még a körmök is szögletes alakot öltenek. Rendszerető, precíz, mondhatni pedáns embert takar. Tekintélytisztelő és fegyelempárti, életében mindennek megvan a helye. Tiszteli a törvényt és a rendet, a megszokás rabszolgája.

Szatmári Nóra
www.ezoterikus.hu

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com