Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Természetes gyógymódok (9.)

Vérszegénység

A vérszegénység sokakat érint, gyakran úgy, hogy nem is tudnak róla. A vér kevesebb oxigén szállítására képes, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. A vérszegénység – hacsak nem történt súlyos vérveszteség – többnyire lassan, fokozatosan alakul ki.

3/2. oldal

Érdemes arra is ügyelni, hogy vashiányos vérszegénységben mellőzzük az oxálsavat tartalmazó ételeket, vagy keveset fogyasszunk belőlük, mert zavarják a vas felszívódását. Ilyenek: spenót, spárga, mandula, csokoládé.

Az életmód szempontjából hasznos a napozás, a rendszeresen végzett fizikai munka. Ugyancsak segít a mély légzés, különösen a teljes jógalégzés elsajátítása és rendszeres gyakorlása.

Gyógyborok

Régi népi gyógymód: vörösborba tegyünk előzőleg alaposan megmosott vasszeget vagy vasreszeléket. Öt liter borhoz egy maréknyi szükséges. Egy hét elteltével jól szűrjük meg, és minden étkezés után fogyasszunk belőle egy pohárkával. A borban – akárcsak a korábban említett alma esetében – található szerves savak redukálják a három vegyértékű vasat a felszívható két vegyértékűvé.

A hagymabor szirup ugyancsak jó hatású. Vágjunk apróra 40 dkg hagymát, keverjük össze 10 dkg mézzel és fél liter vörös- vagy fehérborral. Fedjük le, hagyjuk állni egy napig, közben időnként rázzuk össze. Szűrés után üvegbe töltve tartsuk hűtőszekrényben. Mindennap 3 evőkanállal fogyasszunk belőle. Az első kúra 3 hétig tart. Két hét szünet után ismételjük meg.

A gyógynövények között kitüntetett helyen a csalán

Valamennyi gyógynövénykeverékben kitüntetett helyet foglal el vastartalma és erősítő hatása miatt a csalánlevél.

Azonos arányban keverjünk össze csalánlevelet, kálmosgyökeret, málnalevelet, kökényvirágot és gyermekláncfű gyökeret (lengyel Fo-No keverék). A másik recept: csalánlevél (50 g), cickafarkfű (50 g), ürömfű (50 g), ezerjófű (50 g), borókabogyó (50 g), borsosmentalevél (30 g). Az utóbbi E. Mayer keverékeként ismert.

Egy magyar tearecept: csalánlevél (300 g) és szemvidítófű (50 g) keverékéből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 15 perces ázás után szűrjük le, és naponta kétszer igyunk 2-2 dl-t. A kúra másfél-két hónapig tart. Előnyös, ha a beteg a tea mellett diót és sárgarépát is fogyaszt. (Dr. Nagy Géza)

Régóta ismert vörösvértestképző és immunrendszer-erősítő szer a bíbor kasvirág (Echinacea), amelyet napjainkban inkább alkoholos tinktúra formájában szoktak fogyasztani. Ma már létezik ennek olyan változata is, amely alkoholt nem tartalmaz, így gyermekek is szedhetik. Homeopátiás szerként szintén kapható.

Erősítő hatású a mindennapos rozmaringfürdő. Erősre készített rozmaringteát öntsünk a fürdővizünkbe, és maradjunk benne legalább negyedórát.

Illóolajok

Aromalámpában párologtatva vagy a fürdővízbe cseppentve hasznosak lehetnek a következő illóolajok: angyalfű, citrom, citromfű, kakukkfű, kamilla, rozmaring, vanília.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com