KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2023. máj. 29. (hé) – Magdolna,Magdaléna,Léna
Egész-ség

Természetes gyógymódok (9.)

Vérszegénység

A vérszegénység sokakat érint, gyakran úgy, hogy nem is tudnak róla. A vér kevesebb oxigén szállítására képes, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. A vérszegénység – hacsak nem történt súlyos vérveszteség – többnyire lassan, fokozatosan alakul ki.

3/3. oldal

A vas felszívódásához C-vitamin és réz is kell

A külföldi szakirodalom elsősorban a nyers májkivonatot ajánlja, Magyarországon azonban ez kevéssé ismert és alkalmazott módszer. Pedig a májkivonat minden olyan anyagot tartalmaz, amely szükséges a vörösvértestek termelődéséhez. Bizonyára visszatartó erő az is, hogy sokan félnek a bizonytalan eredetű készítményektől, a szivacsos agyvelőgyulladás vírusától tartva.

Vashiányos vérszegénységben a legfontosabb a megfelelő mennyiségű és minőségű vas bevitele. Sajnos a gyógyszertári készítmények egy része emésztőrendszeri zavarokat okoz, mert szervetlen kötésben tartalmazza a vasat. Jobb, ha korszerű, szerves kötésű vaskiegészítőt szedünk, amelyben a vas citrát, szukcinát vagy fumarát kötésben található meg.

A vas felszívódását elősegíti a C-vitamin, ezért akinek vastartalmú táplálékkiegészítőre van szüksége, az feltétlenül szedjen mellé C-vitamint is. A C-vitamin akkor is hasznos, ha a vérszegénységet B12-vitamin vagy folsav hiánya okozza, mert C-vitamin jelenlétében ezek az anyagok jobban hasznosulnak a szervezetben. A vas felszívódásához rézre is szükség van.

A B12-vitamint és a folsavat mindig együtt kell szedni, de csak az orvos egyetértésével, mert egy-két vitamin túlzott bevitele megakadályozhatja más vitaminok beépülését, és idegrendszeri zavarokat okozhat. A B12-vitamint Magyarországon mindmáig elsősorban injekció formájában, orvosi javaslatra adagolják, de jó tudni, hogy kutatási eredmények szerint a megfelelő mennyiségű, szájon át bevett B12-vitamin – még folsav hiányában is – a kellő szintre emeli a vér B12-vitamin tartalmát, hacsak nem vészes vérszegénységről van szó.

Homeopátia

Vashiányos vérszegénységben jól kiegészíti az egyéb módszereket, sőt enyhe esetben önmagában is elegendő lehet a China, valamint a Ferrum metallicum alkalmazása, mindkettő C9 (9 CH) potenciában. Az előbbi segít a vörösvértestképzésben, enyhíti a fáradékonyságot, az utóbbi pedig a szervezetbe bekerült vas hatékonyabb hasznosulásában működik közre. Egyik sem okoz fogelszíneződést vagy székrekedést.

Kürti Gábor

Jelentkezés a szerző budapesti vagy váci természetgyógyászati rendelésére, illetve hét végi, egynapos öngyógyító és gyógyító tanfolyamaira:
E-mail: kurti.gabor@natursziget.com
Tel.: (30)-996-2787.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com