KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2022. júl. 6. (sze) – Csaba
Nagyvilág

Vérnyomásunk és az időjárás

Amikor melegszik az idő, megszaporodnak a magas vérnyomással küzdő emberek gondjai. Egy új olasz tanulmány kimutatta, hogy ha melegebbre fordul az idő, az idős emberek vérnyomása felszökik, csökken azonban a középkorúaké. Tovább árnyalja a képet, hogy melyik napszakról, nappalról vagy éjszakáról van szó. A 65 évesnél idősebb emberek vérnyomása meleg időben éjszaka megnő, miközben a fiatalabbaknál éppen ellenkező jelenség figyelhető meg.

Éppen emiatt, ha nem idős emberről van szó, az orvosok nyáron mérlegelni szokták, ne csökkentsék-e a beteg vérnyomás-szabályozó gyógyszerének adagját. Általános tapasztalat – mondta a kutatást vezető dr. Pietro Amadeo Modesti, a firenzei egyetem belgyógyászati klinikájának tanára –, hogy a 65 évesnél fiatalabbak vérnyomása nyáron csökken.

Modesti és kutatócsoportja 6400 ember vérnyomását követte nyomon 14 hónapon keresztül Milánó és Firenze térségében. A vizsgálatba bevont személyek átlagéletkora 59 év volt, 24 órás vérnyomás-monitorozást alkalmaztak, majd az eredményeket egybevetették az időjárási adatokkal. Meleg időben a nappali szisztolés vérnyomás (ez a magasabb érték a kettő közül) jelentősen alacsonyabb volt, mint hidegebb napokon. Ugyanakkor a meleg éjszakák jelentősen magasabb vérnyomást eredményeztek a 65 évesnél idősebb korosztályban, viszont nem voltak hatással a náluk fiatalabbakra.

Modesti kijelentette: természetesen szükséges lenne figyelembe venni a vizsgálatba bevont emberek otthonában is a levegő hőmérsékletét, de ezt kihagyták a számításokból, mert Olaszországban széles körben nem terjedt el a légkondicionálás.

A tanulmányban azt is vizsgálták, hogy az idősebb embereknek mennyi gyógyszerre volt szükségük vérnyomásuk normális értéken való tartásához. Kiderült, hogy a különböző vérnyomáscsökkentő gyógyszerekből a melegebb napokon elég volt átlagosan 1,71 szemet bevenniük az idős embereknek, míg átlagban 2,3 tablettára volt szükségük, amikor hidegebbre fordult az idő. Az 50 évesnél fiatalabb személyeknél nem találtak ilyen összefüggést.

A tanulmány a Hypertension című szakfolyóirat 2005. decemberi számában látott napvilágot. A már említett Modesti kijelentette: az orvosoknak érdemes lenne figyelembe venniük az időjárás változásait, amikor megállapítják betegük gyógyszeradagját.

A vérnyomás és az időjárás-változás összefüggéseire a közeljövőben újabb cikkben térünk vissza. (A szerk.)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com