Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Németh Imréné Éva:

Az új influenza ellen – másképpen

A világméretűvé vált új influenzáról folyamatosan tájékoztatnak a hírműsorok, a nemzetközi és hazai közegészségügyi szervek azonnali óvintézkedéseket léptettek életbe. Megnyugtatásunkra itthon bejelentették, hogy ha szükségessé válik, azonnal megkezdik az oltóanyag gyártását.

3/2. oldal

Számos olyan gyógynövény ismerünk, amelyek nemcsak erősítik immunrendszerünket, hanem bátran szembeszállnak az embereket megtámadó vírusokkal is, jellemzőik a jellegzetes illóolaj-tartalom. Ilyen például a csillagánizs, a fokhagyma, a benedekfű, a bíbor kasvirág, a fekete ribizli, a majoránna, a citromfű, a kakukkfű, a levendula, a rozmaring, a zsálya,az édeskömény stb.

A kínai konyha szívesen alkalmazza az „öt fűszer por”-t, amelynek összetevői között találhatjuk a csillagánizst. A fűszerkeveréket elsősorban vadhúsok, szárnyasok és hal mártásaihoz használják Kínában. Fontos gyógynövény, érdemes figyelmet szentelni rá:

A csillagánizs (Illicium verum H., csillagos ánizs, kínai csillagánizs) örökzöld és hosszú életű fa termése. Dél-Kínában és Vietnámban őshonos gyógy- és fűszernövény, de megtalálható Japánban, a Fülöp-szigeteken, Indiában, Jamaikán is. Elnevezése termésének alakjára utal, amelyben apró magvak fejlődnek. A megérett csillagánizs sugarasan nyolcfelé nyílik, szépen fénylő, később barnás, csillag alakú burok, amelyben a magok ülnek. A mag enyhe hatású és ízű, a magtok, vagy burok viszont jóval markánsabb. Illóolaj a magtok falában található, ezért őrölt formában ezt használjuk. A szárított termés (tok) 5-8%-ban illóolajat (anetolt), cukrot, csersavat tartalmaz.

Gyógyhatása görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyomorerősítő, szélhajtó, étvágyfokozó, serkenti az emésztést. Gyógyászati felhasználása azonban eltérő az általunk ismert ánizsétól, ugyanis illóolaja antivirális, antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Vírusölő tulajdonsága alapján a sertésvírus elleni leghatásosabb készítmények alapanyagaként tartják számon. A kínai konyhában a csillagánizst hagymával együtt használják a húsételek elkészítéséhez, kiemeli a húsok természetes ízeit. Konyhai felhasználása megegyezik az ánizséval (Pimpinella anisum L.), édes ételek ízesítésére, lekvárok, sütemények, likőrök ízesítéséhez kiváló. Kozmetikai célra az ánizshoz hasonlóan szájvizek, fogkrémek ízesítésére alkalmazzák.

A fokhagymát (Allium sativum L.) gyógyhatását illetően újra és újra felfedezik, mert természetes antibiotikus, antibakteriális hatású, és ez a hatás a szájüregben, a garatban, a gégében a legkifejezettebb. Rendszeres fogyasztásával számos betegséget megelőzhetünk, de ide sorolhatjuk a hagymaféléket is, főként nyers formában fogyasztva. Magas illóolaj-tartalmukkal, vitamin- és pektin hatóanyagaikkal gyógyítóan hatnak az emberi szervezetre. A főzés tönkreteheti a fokhagymában, hagymában lévő antibiotikus hatású anyagokat, ezért ezeket igyekezzünk a főzés utolsó fázisában (vagy nyersen) használni.

A benedekfű (Cnicus benedictus L.), amely a középkori bencés kolostorok kertjeiből terjedt el Európában, hazánkban termesztett gyógynövény. Fő hatásait erős keserűanyagai, valamint számos ásványi só, vitaminok és értékes illóolajok adják. Belsőleg epetermést serkentő, epehajtó és az epeműködést szabályozó. Keserűanyag tartalma az étvágytalanság hatásos ellenszere. Gyenge gyomor, gyomorégés, gyomor- és bélhurut hatásos szere, nyugtatja a gyulladt hasnyálmirigyet és a máj rendellenességeinél is hatásos. Vírusölő (Herpes zoster, -simplex). Csökkenti a köszvényes rohamokat, ezért kiegészítő szerként használható. Vizelethajtó.

Bíbor kasvirágA bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) kiemelkedő hatású immunrendszerünk erősítésére. Az Egyesült Államok középső részén élő indián törzsek által évszázadok óta ismert, használt gyógynövény. Betegségmegelőzésre fenntartó adagokban alkalmazhatjuk, de akkor is segít, ha kapar a torkunk, úgy érezzük, hogy hőemelkedésünk van. Ilyenkor az előírt adagokban, gyakoribb szedésével gyors eredményt tudunk elérni. Hosszabb távra, az immunrendszer erősítésére ajánlható ez a gyógynövény azok számára, akik könnyen elkapnak fertőzéseket, akik új közösségbe kerülnek (gyermekek), vagy olyan helyen tartózkodnak, ahol jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Az echinacea szinte minden formában kapható a gyógynövény szaküzletekben, gyógyszertárakban.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 fajcsikildi 2009-11-19 08:30:43
 
Németh Imréné Évától kérdezem hogy melyik gyógynövényt ajánlja az immunrendszer erősítéhez egy kismamának?

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com