Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

H1N1 – magunk is védekezhetünk

Rézzel az újinfluenza kórokozója ellen

Az újinfluenza ellen létezik természetes védelem is: a réz ugyanis igen jó eredménnyel hatástalanítja az A típusú influenza kórokozóit, így például a H1N1 vírusokat is – jelentette be Bill Keevil professzor, a Southamptoni Egyetem Környezetegészségügyi Tanszékének vezetője.

Keevil professzor élvonalbeli mikrobiológus, aki az általa irányított kutatási eredményeit a napokban tette közzé. Azt már tudjuk, hogy a vörösréz jó hatékonysággal véd a baktériumokkal és gombákkal szemben, de vajon mi a helyzet az A típusú influenzával? A világot immár hosszú ideje sújtják egész országokat érintő influenzajárványok, amelyek legutóbbi változatát a köznyelvben sertésinfluenzaként emlegetjük, mivel megbetegedett sertéseken azonosították Mexikóban, és róluk is terjedt tovább a vírus.

A vörösréz elpusztítja a kórokozókat

Miután megvizsgáltuk a H1N1 influenza kórokozóját, arra a megállapításra jutottunk, hogy míg a rozsdamentes acél kitűnő „táptalaj” számára, vörösréz felületen igen gyorsan elpusztul – mondta a professzor. Erre a fontos információra szükségünk volt annak felismeréséhez, hogy többszörös védelmet kell alkalmaznunk a fertőzéssel szemben, különösképpen akkor, ha a vakcina előállítása ennyire időigényes. Úgy véljük, a réz éppen ezért fontos szerepet tölt majd be az influenza továbbterjedésének megakadályozásában. Időt kell nyernünk, amíg a tudósok ki nem fejlesztik az oltóanyagot. Mint tudjuk, a vakcinák előállítása a legjobb esetben legalább hat hónapig tart, de akár egy évet is igénybe vehet. Vagyis hogyan akadályozhatnánk meg a fertőzés továbbterjedését, amíg nem áll rendelkezésünkre a vakcina? A réz alkalmazása lehetőséget kínál erre.

A közvélekedés szerint az influenza a levegőben cseppfertőzéssel terjed, úgy, hogy köhögünk és tüsszögünk. Ez az egyik oka annak, hogy sokan maszk viselésével próbálnak védekezni ellene. Csakhogy a levegőben terjedő vírusok megtapadnak a legkülönbözőbb felületeken is, amelyekhez hozzáérhetünk. Tudósok kimutatták, hogy egyetlen fertőzött kézzel még legalább hét másik felületre visszük át a kórokozókat, mielőtt eljutunk odáig, hogy kezet moshassunk. Éppen ezért – főleg influenzajárvány ideje alatt – tanácsos lenne a gyakori kézmosás, csakhogy az emberek ritkán tartják magukat ehhez.

A maszk kevés

Ezt tetézi a következő probléma: a fertőzött kézzel a nap folyamán megfogjuk az élelmiszert, amelyet aztán elfogyasztunk, vagy megérintjük vele az arcunkat. A maszk viselése ezért csak korlátozott védelmet jelenthet. Valójában sokkal fontosabb ennél a kézmosás, de még inkább a gyakran érintett felületek tisztán tartása.

A réz megadja számunkra a lehetőséget, hogy csökkentsük a felületek fertőzöttségét. Ezért is tekinthetjük a rezet a megelőzés egyik leghatékonyabb eszközének, elsősorban olyan helyeken, ahol az emberek nem szoktak kellő gyakorisággal kezet mosni.

Reméljük, hogy a jövőben egyre több rezet és rézötvözetet használnak majd például a középületekben az ajtókilincsek, ajtószárny lemezek, korlátok, kapaszkodók és vízcsapok, valamint az emberi érintésnek gyakran kitett különféle felületek (így az asztallapok) anyagaként.

A legfontosabb tudományos hivatkozások, valamint klinikai tesztek részletei itt olvashatók.
További információk találhatók a rézinfó weboldalon.

(Biztosan nem volt véletlen, hogy nagyanyáink korában nem számított luxusnak, sőt természetes volt a rézkilincs, csakúgy, mint az, hogy rézedényekben főztek, amelyekben tovább maradt friss az étel, nem romlott meg hamar, mivel a réz „megtette a magáét” – a szerk.)

(Forrás: Magyar Rézpiaci Központ)

Ön mit gondol? Mondja el a Fórumban!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com