Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Terhesek oltása

H1N1: véletlen vetélések?

Felkavaró híreket közöl az egyik amerikai egészségügyi portál: több terhes nő, miután megkapta a védőoltást, az azt követő napokban, órákban elvetélt. Csak remélni lehet, hogy az oltás és a vetélés között nincs összefüggés. Az oltás beadását nálunk minden terhesnek ajánlják. 

Az amerikai egészségügyi hatóságok a terhes nők körében az elsők között jelöték meg a H1N1 elleni védőoltás fontosságát. De vajon mennyire biztonságos az oltás állapotos nők és magzatuk számára? Valójában, ahogy a betegtájékoztatón is olvasható, még nem állapították meg, mennyire biztonságos az oltóanyag a terhes nők esetében. Ráadásul az USA-ban egyre nő a elvetélésekről szóló jelentések száma.

Oltás után vetélés

Ha Ön állapotos vagy ismer terhes nőket, kérjük, olvassa el vagy olvastassa el a cikket, mielőtt eldöntené, hogy kéri-e a védőoltást – olvasható a felszólítás az Organic Health Adviser-en (egészségügyi tájékoztató és tanácsadó portál). Számos olyan történetet írnak itt le, amelyek meglehetősen sokkolóak. Véleményük szerint, ha valaki állapotos, ne oltassa be magát, ehelyett tegyen meg mindent, hogy elkerülje a nyilvános helyeket, és az átlagosnál is többször mosson kezet! Tanulmányozza a különféle természetes módszereket, hogy elkerülje és leküzdje az influenzát!

Az említett weboldalon kétségbeesett és összezavarodott nők hozzászólásait olvashatjuk, akik miután megkapták a védőoltást, az azt követő napokban, órákban elvetéltek. Ők és mindenki más is csak remélni tudja, hogy az oltás és a vetélés között nincs összefüggés.

Az elvetélt nők legtöbbje még nem érte el a kritikusnak tekinthető 3. hónapot. Ennek alapján feltételezhető, hogy az első trimeszter idején az oltás még veszélyesebb lehet.

Mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat

Az orvosok között megoszlanak a vélemények. Van, aki pártolja, de van, aki kifejezetten ellenzi az oltást. A legáltalánosabb javaslat a témával kapcsolatban, hogy gyűjtsünk minél több információt, beszéljünk orvosunkkal, és mindenki döntsön saját belátása szerint.

Az About.com portálon található egy internetes felmérés, amelyet több mint 1600 terhes nő megkérdezésével készítettek. A válaszolók csaknem 80%-a válaszolta, hogy nem fogja beoltatni magát. Csupán elenyésző százalékuk mondta azt, hogy ő igényli a védőoltást.

Dr. Joseph Mercola orvos szakíró legfőképpen a biztonságot pártolja. Az az álláspontja, hogy elengedhetetlen fontosságú a tények ismerete: mielőtt ilyen és hasonló rémhíreket terjesztenének, meg kell győződni arról, hogy a védőoltás nem okoz károsodást, és mekkora előnnyel jár.

A terhes anyák hozzászólásaira természetesen az általános reakció az, hogy a vetélések sajnos gyakoriak, és semmi közük nincs a védőoltáshoz. Mégis, ennyi szívszorító történet után hiba lenne azt feltételezni, hogy ezek csupán csak véletlen egybeesések.

Az oltás négy emberből háromnál nem hatásos

Fontos tudni, hogy semelyik influenza elleni anyagot nem tesztelték terhes nőkön. Így azután érthető, hogy terhes nők tekintetében eddig egyik védőoltásnál sem állapították meg a veszélyességi faktorok számát, lehetőségét.

Milyen hatékony is valójában a H1N1 elleni védőoltás? Dr. Mercola szerint legjobb tudásunk alapján megállapítható, hogy a védőoltás csupán az esetek 50, vagy inkább kevesebb százalékában működik. Ez pedig azt jelenti, hogy az ellenanyag négyből három embernél nem hatásos. Megéri-e a kockázatot ez a csupán 25%-nyi esély, ha az oltás előnyeit nézzük – különösen terhes nők esetében? Sok orvos szerint még így is kevesebb kockázatot vállalunk, mintha elkapnánk a vírust és megbetegednénk.

Különböző más tanulmányok ellenben azt összegzik, hogy az influenza alig jelent különösebb veszélyt az állapotos nőkre, mint másokra, valamint, hogy még nem végeztek kísérleteket, amelyek igazolnák az oltás biztonságát. Az amerikai állam mégis sürgeti az ellenanyag beadását. Végül dr. Mercola minden terhes nőt arra buzdít, hogy saját, felelősségteljes döntést hozzon, és tudjon meg minél többet a témával kapcsolatban.

A magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium az első magyar kismama halála után azt hangsúlyozza, hogy minden terhes nőnek egyértelműen javasolt az oltás. Tóth Zoltán, a fenti kollégium vezetője elmondta, hogy a vakcina kb. 80%-os védettséget biztosít.

(A szerkesztő megjegyzése: talán érdemes lenne megfontolni ezek után, hogy legalább a terhes nők olyan oltást kaphassanak, amely nem tartalmaz higanyt. Mint erről már írtunk, a higany kis mennyiségben is idegméreg, a magzatba jutva előre nem látható károsodást okozhat. A külföldön gyártott és az EU-ban engedélyezett vakcinák között létezik higanymentes is.)

(Forrás: Mercola.com, angolból fordította: Balázs Júlia)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com