Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Egész-ség

Németh Imréné Éva cikksorozata (3.)

Gyógynövények a nyári felfázás ellen

A nyári melegben folyamatosan igyekszünk hűteni testünket, és nem gondolunk a következményekre. Jólesik a jeges ital, a hűvös szoba, a járkálás a hideg padlón, mezítelen lábakkal. A kertben a növényeinket locsolva a lábunkra is jócskán fröcskölődik a hideg vízből.

3/1. oldal

Ám ezt észre sem vesszük, nem törődünk vele. A pillanatnyi kellemes érzés hatása alá kerülve, eszünkbe sem jut, mit idézhetünk elő a lábaink lehűtésével.

Miért éppen nyáron fázunk fel a legkönnyebben?

A tapasztalatok szerint a nők többsége, de a férfiak is nyáron fáznak fel a legkönnyebben. Ennek magyarázata az alábbiakban is keresendő, és kis odafigyeléssel elkerülhetjük azt:

  • Melegben, mezítláb a hideg kövön szinte észrevétlenül fázunk fel!
  • Viseljünk papucsot vagy legalább egy vékony pamutzoknit a nagy melegben is a lakásban, hideg helyen. Főként ha a forróságból a hűvös helyiségbe megyünk. Munkahelyeken, bevásárlóközpontokban a légkondicionáló hatásaira is gondolnunk kellene egy vékony felsőrész vagy harisnya viseletével.
  • Vizes fürdőruha, ami testünkön szárad meg!
  • Amint kijöttünk a strandok, medencék vízéből, cseréljük fürdőruhánkat szárazra. Ez a férfiaknál ugyanolyan fontos, mint a nők esetében! Anyukák és apukák már gyermekkorban megtaníthatják gyermekeiknek a fürdőruhacsere fontosságát, hogy ez felnőttkorban már természetessé váljon számukra.
  • A lábak folyamatos hideg vízzel való hűtése lehűti a lábakban keringő vért is, ami megterheli a visszereket, és a hidegebbre hűlt vér – a vesékbe jutva – ott újabb gondokat okozhat. Gondoljunk erre, amikor a kertet locsoljuk, vagy csak benne állunk a hideg vízben!

A nők anatómiai felépítésük következtében a felfázásokat azonnal érzékelik, a férfiak kevésbé érzékenyek. Ilyenkor még sok esetben segítenek a gyógynövények, természetes anyagok.

Amit a hideg idézett elő, azt a melegnek kell megszüntetnie, ezért a méltánytalanul elfeledett házi gyógymódot, a konyhasót (tengeri sót) használhatjuk mind meleg borogatás, mind ülőfürdő formájában. Ne feledjük: a só gyógyszer, ha ésszerűen alkalmazzuk!

A konyhasó (NaCl) fertőtlenítő, serkentő, tisztító tulajdonságú, de élettani hatását tekintve létfontosságú tápelemünk, szervezetünk védekező rendszerét mozgósítani tudja a gyógyulás érdekében, valamint erősítő és serkentő szer.

Konyhasós ülőfürdő

1 kg só (görög tengeri só, de hazai is alkalmas) egy kád (kb. 30 liter) meleg vízbe téve, legalább 20-25 percig szükséges benne ülni, de a víz 37-38 fokos hőmérsékletét folyamatosan tartsuk fenn. (Magas vérnyomás esetén csak nagy körültekintéssel javaslom az alkalmazását.)

Konyhasós borogatás

1 liter vízhez 3-4 evőkanálnyi konyhasó, a víz hőmérséklete annyira meleg legyen, amit még kezünkkel elviselünk a borogató ruha kicsavarásakor. A hólyag, petefészek területére helyezzük, és alaposan betakarózunk.

Az ülőfürdőt vagy borogatást néhány napon át ismételve megelőzhetjük a nemkívánatos bajokat.

A gyógyító növényekből készített ülőfürdő nemcsak megelőzésre jó, hanem a hólyaghurut vagy hólyaggyulladás esetén hatásos kiegészítői az orvos által rendelt gyógykezelésnek!

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com