Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

Németh Imréné Éva:

A gyógynövények és a magas vérnyomás

Gyakori kérdés, hogyan lehet gyógyítani a magas vérnyomás betegséget gyógynövényekkel. Látszólag érthetetlen, de egyre gyakrabban találkozunk fiatal emberekkel, akiknek az életkora, vitalitással teli szervezete nem indokolja ennek a súlyos betegségnek a megjelenését.

2/1. oldal

„Minden gondolkozó embernek kötelessége megismerni az egészséges élet törvényeit” (Gandhi)

A magas vérnyomás nemcsak testi, hanem lelki oldalról történő megközelítése is lényeges. A fiatalok esetében azért tartom kulcsfontosságúnak, hogy a lélektani megközelítéssel is foglakozzunk, mert a mai rohanó, konfliktusokkal teli életmód, a munka világa leginkább a még munka- és élettapasztalattal kevéssé rendelkező fiatalokat érinti súlyosabban. Az, akinek magas a vérnyomása, állandó feszültségben, nyomás alatt él, a konfliktusait nem tudja megfelelően kezelni (ennek technikáját el lehet sajátítani), ezért azokat vagy emberfeletti önuralommal elfojtja, vagy agresszíven kirobban.

A megelőzés néhány szempontja

Természetesen az olyan módszerek, mint a sportolás, a jóga, az úszás, a séta, a kerékpározás, a relaxálás, az agykontroll, a meditáció, a hit ereje, adott esetben egy tartós pihenés, kiadós alvás is helyre tudja állítani a szervezet felborult egyensúlyát.

„...kényelmes üldögélők, ne feledjétek soha, hogy az élet mozgás és lendület! Ne orvossággal akarjátok pótolni azt, amit a természet ellen elkövetett bűneitekkel önmagatoknak okoztatok!... (Weninger Antal)

Korai szakaszban, amikor még nem állandósult a magas vérnyomás, gyakran már az enyhe nyugtató vagy a feszültséget oldó gyógynövények, készítmények is eredményesek. Ilyenek például a citromfű, a macskagyökér, az orbáncfű, a komló, a galagonyavirág (nyugtatja a szívet és tágítja az erek, elsősorban a szív koszorúereinek áteresztő képességét). Az idegek áthangolására, a pozitív gondolkodásra serkentő gyógynövények illóolaja belélegezve is sokat segíthet, ezek: a bazsalikom, a levendula, a rózsa, a rózsafa, a citromfű, a rozmaring (csak illóolajként), a boróka, a narancs, a kamilla, a jázmin, az ylang-ylang, a vetiver, a bergamotta.

Fontos a diuretikus, vizelethajtó hatású gyógynövények alkalmazása, amelyek a kihajtják a szervezetből felesleges vizet, csökkentve ezzel az erekben keringő vér mennyiségét (plazmatérfogatát), nyomásának terheit. Ilyen például a petrezselyemgyökér, a csalán, a fekete bodza virága, a mezei zsurló, a gyermekláncfű, valamint a tövises iglice gyökere, a csipkebogyó.

Búcsú a rossz szokásoktól

Ha az állapot még nem vált tartóssá, életmódunk helyes megválasztásával, lépésenként haladva, szakszerű segítség bevonásával elkerülhetjük a betegség tartós kialakulását. Mit is változtassunk meg? Gondoljuk át szokásainkat és változtassunk! Talán mondani sem kell, hogy a dohányzás elhagyásáról, a súlytöbblettől való megszabadulásról (speciális diéta), a táplálkozásról van szó. Az egészség megtartása érdekében mindegyik kulcskérdés!

”...higgyünk abban, hogy a szokások megváltoztathatók, megszabadulhatunk rossz táplálkozási szokásainktól és jó szokásokat alakíthatunk ki, hogyha kellő energiát fektetünk bele...„ (Dr. Oláh Andor)

Az étkezésben döntő fontosságú az ételek nátrium tartalmának, azaz a só fogyasztásának korlátozása, valamint az elfogyasztott só minősége. Használjunk tengeri sót jódozott formában, vagy durva tengeri sót, amely még nem esett át feldolgozási folyamaton, vagyis megőrzi minden fontos anyagát, így a természetes jódtartalmat is. A só korlátozott használata nem jelenti azt, hogy íztelenül kell az ételeinket elfogyasztani. Számos zöldfűszer alkalmas ízesítésre, ilyenek például: a koriander és a petrezselyem zöldje, a paprika termése, a zeller és zöldjének fogyasztása, a napraforgó nyelves szirmai. Az utóbbi magjai salátába keverve igen hasznosak az érrendszer számára. A fűszerek alkalmazásakor keressük és vonjuk be a konyhai használatba azokat, amelyek a vízhajtást, a vérnyomás csökkentését szolgálják. Ilyenek például a majoránna, a fokhagyma (érelmeszesedés és vércukorszint csökkentés esetén is), a kapor (magja), a borókabogyó (elsősorban sovány húsok pácolásánál). A zsírok használata helyett ajánlatos többféle étkezési olaj használata, mint például az olívaolajé, a napraforgó olajé, de a repceolaj, valamint a lenmagolaj napi bevitele is pozitívan támogatja az érrendszert, valamint a máj és az epe munkáját.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com