
2023. máj. 28. (va) – Emil,Csanád
Egész-ség
Németh Imréné Éva cikksorozata (8.)
Tavaszi gyógynövényséta a természetben
Minden kedves olvasót meghívok egy sétára a tavaszi napsütésben! Természetjáró sétánk során felfedezhetünk olyan gyógynövényeket, amelyek különlegességükkel tekintetünket is vonzzák, egyben hasznosíthatjuk gyógyító, megelőző tulajdonságaikat, akár a konyhánkban is.
2/1. oldal
„Nem volt itt sose tél! Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel
– a mi tüdőnkből száll ki a tavaszi szél!”
(József Attila)
A szokatlanul hideg időben a húsvéti ünnepet is legszívesebben a jó meleg szobában töltöttük el. Az ablakon kitekintve láthattuk a virágzó hagymás kerti növényekre, barackfákra, szilvafákra, aranyvessző virágára szállingózó hópelyheket.
Néhány nap telt el csupán és már a tavasz győzelmének tanúi lehetünk. A gyönyörű napsütésben öröm a szabadban tartózkodni, vágyódunk a fű, a jácintok és nárciszok, a virágzó fák illatára. Használjunk ki ilyenkor minden pillanatot arra, hogy feltöltődjünk a természet kínálta energiákkal – testben és lélekben egyaránt.
Csalán: reumára, immunerősítésre, levesnek, főzeléknek
Ki ne ismerné például a tavasszal a természetben elsőként megjelenő csípős csalánt (Urtica dioica L.)? Sokan tudják, hogy a régi korokban, a népgyógyászatban a növény friss hajtásával ütögették a reumás beteg fájó testfelületét, így használva fel annak hatóanyagait, elsősorban a hisztamint a gyógyuláshoz. Ügyes háziasszonyoknak most is kedvesen kínálja magát az üdén zöldellő gyógynövény. A friss tavaszi hajtásokat, még virágzás előtt – kesztyűben szedjük, bár kevésbé csípnek, mint a későbbiekben – elkészíthetjük levesnek, főzeléknek egyaránt, a spenóthoz hasonlóan, de ellentétben a spenóttal, a csalánnak a főzőlevét is felhasználhatjuk. A leves, de a főzelék ízét nem lehet semmivel sem összehasonlítani, finom, ízletes.
Fokhagymával ízesítve tovább fokozhatjuk a hatást, a családnak „zöld ízű” tavaszi vitaminbombát tálalhatunk, amely A-provitamint, C-, B-, K- és a kevés növényben megtalálható U-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül vas, magnézium, cink, valamint réz van benne.
A csalán főzőlevét ne öntsük el, használjuk fel a főzés során, vagy ha marad, tegyük el ivókúraként való felhasználásra, mert a felsorolt értékes vitaminokat, ásványi és gyógyító anyagokat tartalmazza.
Roboráló és erősítő szer mindazoknak is, akiket legyengít a tavaszi fáradtság, akik a téli influenzán, kisebb náthán átesve, még nem teljesen regenerálódtak. A gyógynövényt később még gyógyászati célokból gyűjthetjük sokoldalú felhasználhatósága miatt, de a tavaszi zsenge leveles hajtásokat használjuk fel a konyhában a családunk és magunk egészsége védelmében. A csalán zöld tavaszi préselt növényi nedve elfogyasztva fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, vitaminok és ásványi anyagok pótlására, az immunrendszer erősítésére sokoldalúan alkalmazható. A nyers, valamint a főzött készítmények, ételek fogyasztását heti 1-2 alkalomra korlátozzuk, a csalán erős hatóanyagtartalma miatt.
Gyermekláncfű: vértisztításra, gyomorerősítésre, a máj védelmére
Lábunk elé nézve felfedezhetjük a virágzás előtti állapotban meglapuló bimbókat, ágaskodó, lándzsa alakú leveleiket felénk nyújtó, mindenki által jól ismert gyógynövényünket. Ez a gyermekláncfű (Taraxacum officinale Web.) vagy pitypang. Már az ókorban is ismerték gyógyászati értékeit, tejnedvét a görögök szembetegségek, szeplők, májfoltok kezelésére használták.
Mi csak csipegessük le a friss tavaszi levélkéket, külön edénybe pedig a bimbókat tegyük. A levél keserűanyagai, jelentős C-vitamin-tartalmuk és hatóanyagaik miatt – salátába keverve – étvágygerjesztő, vértisztító, gyomorerősítő, epetermelést serkentő, májra is jótékonyan ható vitaminos étekké válhatnak a konyhánkban. A zöld bimbókat ecetes, enyhén sós lében megpárolva kapribogyó helyettesítésére is használhatjuk, ezzel téve változatossá a tavaszi étkezést. Elkészíthetjük mártás formájában is, nemcsak ízesítő, de gyógyító hatása sem marad majd el.
Natúrsziget, 2008. április 9.
A cikksorozat egyéb írásai:
- Visszér és a kellemetlen gyulladások
- Téli alvászavar, kedvetlenség
- Erősítsük meg az immunrendszerünket
- Őszi méregtelenítés gyógynövényekkel
- Allergia gyógyítása – komplex módon
- Gyógynövények a nyári felfázás ellen
- Gyógynövények a nyaraláshoz
- Gyógynövények kánikula idejére
Kapcsolódó cikkek:
- Kemény víz – vesekő?
- Vesekövet, érszűkületet okozó fehérje
- A hasi görcsök szorításában – van megoldás
- A gyógynövények és az asztrológia (2.)
- Tavaszi tisztítókúrák (2.)
- Tavaszi tisztítókúrák (1.)
- A fogak és a belső szervi betegségek
- Tejképződés, pánik, vesekő
- Gyógyteák – ha tudnánk, mit veszünk...
- Ezerarcú hang: infra, ultra és társaik (2.)
- „Kedvenc” szövegeim: C-vitamin (1.)
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez
A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!