Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Életmód

Légzésünk és az egészség (7.)

Transzlégzés, rebirthing, Osho

Cikksorozatunkban a légzés és az egészség bonyolult kapcsolatát járjuk körül. Eddig a légzés élettanával, a légzésszünetekkel, az egyes orrnyílásokkal, a jógalégzésekkel és a kínai légzéstechnikákkal foglalkoztunk, most megkezdjük a korszerű légzésterápiák ismertetését.

3/2. oldal

A rebirthing elmélete szerint az újjászületési folyamat a következő négy részből áll:

  • a fogantatástól az első szülési görcsig tartó szakasz,
  • a szülési görcs,
  • a szülőcsatornán való áthaladás,
  • maga a megszületés és a köldökzsinór elvágása.

A folyamat mindegyik része és újra átélése olyan problémákhoz kapcsolható, hogy a szülők akarták-e, várták-e a gyermeküket, és fiút vagy lányt akartak-e.

Az első szakasz szorosan összefügg az önelfogadás és az önbecsülés érzéseivel.

A második szakaszhoz tartozik a szabad választás és döntés témaköre – ez a depresszió, illetve a pesszimizmus esetleges kialakulásához kapcsolódhat.

A harmadik szakasz az anyával való együttműködésről szól, amihez a következő érzések kötődhetnek: harag, düh, agresszió, bűntudat, pusztítás, önpusztítás.

Végül a negyedik szakasz már a világgal való első találkozással azonosítható, ami alapvetően meghatározza a környezetünkkel való kapcsolatunkat. Ide a következő érzések sorolhatók: függőség, bizonytalanság, szorongás, feszültség és félelem.

A rebirthing terapeuták által alkalmazott eljárás során az érintett „újjászületése” alatt minden problémáját átélheti, és helyette új érzéseket építhet fel, átalakíthatja életét.

Vivation

A holotrop vagy transzlégzés másik ága; ugyancsak irányított légzést jelent. Célja, hogy oldja az érzelmi blokkokat, valamint segítsen megtapasztalni a mindenkiben élő belső, bölcsebb énnel való kapcsolatfelvételt.

A vivation légzést elsősorban gyermekkori félelmek, párkapcsolati problémák kezelésére alkalmazzák, de hasznosnak tartják szorongás, illetve önértékelési és önelfogadási problémák kezelésében, a különböző érzelmi, lelki blokkok oldásában is.

Előnye, hogy könnyen elsajátítható, és a terapeutával együtt végzett néhány foglalkozás után már önállóan, otthon is alkalmazható. Nemcsak a lelki, hanem az ezek következtében vagy ezek hátterében fennálló testi panaszok mérséklésében, betegségek tüneteinek enyhítésében is segít, valamint más terápiás eszközökkel együtt ugyancsak alkalmazható.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com