Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Természetes gyógymódok (8.)

Alvászavarok

Igen sok embert érintenek az alvászavarok élete valamelyik szakaszában vagy folyamatosan. Van, aki elaludni nem tud, akad, aki éjszaka többször felébred és nem tud visszaaludni, és van olyan is, aki úgy érzi, hogy egész éjszaka forgolódott, szinte nem aludt semmit.

4/3. oldal

Ha az álmatlanság idegességre vezethető vissza, segíthet Lukácsné következő teája: macskagyökér 30%, gyermekláncfű 20%, galagonya 15%, mentalevél 15%, katángkóró 10%, komló 5%, szarkaláb virág 5%. A kúrát csak néhány napig kell alkalmazni úgy, hogy a napi fél literes teaadag egyharmadát napközben iszogatjuk meg, kétharmadát pedig lefekvés előtt fogyasztjuk el. A teakeverék mellett azonnal elhagyható az addig szedett altató.

Altató hatású teakeverék még a következő: citromfű (10 g), komló (60 g), galagonyavirág (20 g), macskagyökér (10 g). Elkészítése: egy evőkanálnyi mennyiséget 5 percig főzzünk 2 dl vízben, hagyjuk 20 percig ázni, szűrjük, és lefekvés előtt fél órával, mézzel édesítve fogyasszuk el. Ha a keverék túl erős hatású, lehet az adagot felezni, ha viszont a kívántnál gyengébb, az adagot megkétszerezhetjük. (Dr. Nagy Géza)

Ugyancsak az ő receptje: levendula (30 g), kamilla (10 g), komló (30 g), macskagyökér (30 g). Elkészítése, adagolása és alkalmazása azonos az előző keverékével.

Egy további altató tea: orbáncfű (20 g), citromfűlevél (20 g), málnalevél (10 g), galagonyalevél és -virág (10 g), mentalevél (10 g), macskagyökér (5 g), golgotavirág (5 g), komlóvirág, más néven komlótoboz (5 g), levendulavirág (5 g). A keverék jó ízű, vacsorához vagy lefekvés előtt fogyasztható, gyermekek is ihatják. (Barbara és Peter Theiss)

A meleg tej, esetleg mézzel édesítve, még hatékonyabb lehet, ha egy-két teáskanálnyi macskagyökér-tinktúrát is teszünk bele.

Végül egy nyugtató-altató tea azoknak, akik nem tudják elviselni a macskagyökér szagát és ízét: angyalgyökér (80 g), komló (80 g), rozmaringlevél (40 g), levendulavirág (40 g), ezerjófű (40 g). A keserű ezerjófüvet cickafark kóróval helyettesíthetjük. Két deci vízzel forrázzunk le 2 kávéskanálnyi keveréket, hagyjuk állni néhány percig, majd szűrjük le. Reggel és este egy-egy csészényit igyunk belőle. (Dr. Oláh Andor)

Aki nem vezet autót, megpróbálkozhat a komlós bor kúrával. Adjunk 1 liter fehérborhoz 40 g komlót, tartsuk meleg helyen 14 napig, néha összerázva. Szűrés után naponta háromszor 2-2 evőkanállal fogyasszunk belőle.

Langyos fürdő, illóolajok

Elősegíti a jó alvást a néhány perces langyos fürdő. Ha a fürdővízbe komlót, kamillát, levendulát, citromfüvet vagy fenyőtűlevelet teszünk, fokozzuk jótékony hatását. A komlófürdőt a következőképpen készítsük: egy maréknyi komlóbarkát forraljunk fel 2 liter vízben, 15 percig hagyjuk állni, szűrjük meg, és a szűrletet adjuk a fürdővízhez.

Jótékony hatásúak a következő illóolajok: bazsalikom, bergamott, cickafark, citromfű, jázmin, kakukkfű, kamilla, kámfor, levendula, majoránna, mandarin, narancs, petitgrain, római kamilla, rózsa, rózsafa, szantálfa, tömjén, ilang-ilang, vetiver.

Táplálékkiegészítők

Nyugaton nagy karriert futott be a triptofán nevű aminosav, amelyből a szervezet a nyugtató hatású szerotonint állítja elő. Az utóbbi években a triptofán egyik származékát, az 5-hidroxi-triptofánt (5-HTP) alkalmazzák inkább, amely csökkenti az elalváshoz szükséges időt és az éjszakai felébredések számát. Fokozza nyugtató hatását, ha lefekvés előtt gyümölccsel vagy gyümölcslével együtt vesszük be. Egyik jellegzetessége, hogy a teljes alvásidő növekedése nélkül képes meghosszabbítani az alvás élettanilag igen fontos, gyors szemmozgásos, úgynevezett REM fázisát, és ezzel párhuzamosan a mélyalvás 3-as és 4-es fázisát is. A REM-fázisban látjuk az álomképeket, és a kipihentség, illetve a kialvatlanság érzése attól függ, hogy az alvás melyik szakaszában ébredünk fel.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com