Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 6. (hé) – Ivett,Frida
Egész-ség

Természetes gyógymódok (8.)

Alvászavarok

Igen sok embert érintenek az alvászavarok élete valamelyik szakaszában vagy folyamatosan. Van, aki elaludni nem tud, akad, aki éjszaka többször felébred és nem tud visszaaludni, és van olyan is, aki úgy érzi, hogy egész éjszaka forgolódott, szinte nem aludt semmit.

4/4. oldal

A szerző tudomása szerint az 5-HTP Magyarországon nem, hozzánk legközelebb Bécsben kapható. Bárki számára hozzáférhetők viszont a triptofán természetes forrásai, például a pulykahús.

Ugyancsak a nyugati féltekén vált igen népszerűvé a melatonin. Ezt a hormont a tobozmirigy választja ki az agyban, mégpedig sötétség hatására. Idősebb korban a szervezet saját melatonintermelése csökken. Ezért a melatonint tartalmazó készítmény elsősorban időskori álmatlanságban hatékony, de jól alkalmazható akkor is, ha valaki távoli utazás, több időzóna átugrása miatt küzd alvászavarral.

Hasznos lehet a folsav bevitele. Ebből nagy dózis elsősorban akkor segít, ha az alvászavar éjszakai izomrángással, mozgáskényszerrel párosul.

A nyugodt alváshoz a szervezetnek szüksége van megfelelő mennyiségű B6-vitaminra, niacinra és magnéziumra is. A magnéziumot célszerű kalciummal együtt bevenni, lehetőleg 1:2 arányban.

Általában nyugtató és kiegyensúlyozó hatásúak a B-vitaminok. Ajánlott, hogy a B-vitamin-család tagjait együtt, komplex formában vigyük be a szervezetbe.

A vas hiánya ugyancsak megzavarhatja az éjszakai nyugalmat, érdemes tehát ellenőriztetni a vérképet, hátha vaspótlásra van szükség.

Homeopátiás szerek

Ha az alvászavar hátterében esetleg meghúzódó szervi megbetegedés (szív-, máj-, epehólyag-, tüdőprobléma, magas vérnyomás stb.) kizárható, akkor a tünetek mérlegelése után jó eséllyel segít a megfelelően kiválasztott homeopátiás szer. Használja ehhez a homeopátiás Szerkeresőnket!

A leggyakrabban a következő szerek valamelyike jön számításba: Acidum phosphoricum, Aconitum napellus, Argentum nitricum, Arnica montana, Coffea tosta, Gelsemium sempervirens, Nux vomica.

Jó hatású a legtöbb alvászavarnál a Sedatif PC komplex készítmény, amelyet a megfelelő hatás eléréséhez nappal is érdemes szedni.

Kürti Gábor

Jelentkezés a szerző budapesti vagy váci természetgyógyászati rendelésére, illetve hét végi, egynapos öngyógyító és gyógyító tanfolyamaira:
E-mail: kurti.gabor@natursziget.com
Tel.: (30)-996-2787.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com